Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ

Αμέσως μετά την σύνοδο του ΔΣ του ΔΝΤ (21 – 23 Απριλίου), αναμένεται η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλος.

Ως εκ τούτου η ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή θα γίνει και αυτή μετά και όχι πριν τη Σύνοδο του Ταμείου.

Μάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στην καθιερωμένη ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών, επεσήμανε με νόημα ότι η απομείωση του χρέους που ζητά η Αθήνα «είναι και προϋπόθεση του ΔΝΤ για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα».

Εκτίμηση, είπε, της κυβέρνησης είναι ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων εντός του Απριλίου και οριστική κατάληξη της συνολικής συμφωνίας ακόμη και πριν το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Τα επόμενα βήματα σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είναι:

Η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ (21 – 23 Απριλίου) όπου θα συζητηθεί το ελληνικό χρέος και αναμένεται να υπάρξει μια μορφή συμφωνίας (μένει να δούμε ποια και κυρίως σε πια έκταση) για την απομείωσή του.

  • Η επιστροφή τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα και τεχνική συμφωνία (SLA).

  • Η ψήφιση των προαπαιτουμένων της τεχνικής συμφωνίας από την Βουλή.

  • Η συνεδρίαση του Eurogroup όπου θα εγκριθούν και τα μέτρα απομείωσης του χρέους.

  • Η ταυτόχρονη ψήφιση από την ελληνική Βουλή μέτρων και αντιμέτρων με ημερομηνία έναρξης 1-1-2019.

«Μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ θα έχουμε την επιστροφή των κλιμακίων σε αυτή την αποστολή θα αποφασιστούν τα προαπαιτούμενα που θα ψηφιστούν πριν το Eurogroup. Εμείς επιμένουμε ότι τα μέτρα που λαμβάνουμε μετά τις απαιτήσεις του ΔΝΤ θα εφαρμοστούν πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν από το Eurogroup και θα εφαρμοστούν μετά την λήξη του ελληνικού προγράμματος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος και κατέληξε λέγοντας πως για πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνικών προγραμμάτων «έκλεισε αξιολόγηση με μηδενική δημοσιονομική προσαρμογή» ενώ επέκρινε την ΝΔ, η οποία, όπως είπε, «επέλεξε πλήρως υπονομευτική στάση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων προκειμένου να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις». 

Αποκρούστηκαν οι παράλογες απαιτήσεις στα εργασιακά

Αναφερόμενος στη συμφωνία για τα εργασία ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «αποκρούστηκαν σχεδόν στο σύνολό τους οι παράλογες νεοφιλελεύθερες απαιτήσεις», οι οποίες θα οδηγούσαν σε περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και μείωσης της διαπραγματευτικής ισχύος των εργαζομένων.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε η επαναφορά της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκής ρύθμισης για τις κλαδικές συμβάσεις, πράγμα που θα αποκαταστήσει το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter