«Κυνήγι εξοπλισμών» στην Κορεατική Χερσόνησο – Προς νέο ψήφισμα στο Σ.Α.

«Κυνήγι εξοπλισμών» στην Κορεατική Χερσόνησο – Προς νέο ψήφισμα στο Σ.Α.

Η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με πληροφορίες της Σεούλ φαίνεται πως μεταφέρει έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο προς τις δυτικές ακτές της, ενώ η Νότια Κορέα εξοπλίζεται περισσότερο και πραγματοποιεί ναυτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά.

Ένας βαλλιστικός πύραυλος ο οποίος πιθανόν είναι διηπειρωτικός εντοπίστηκε να μεταφέρεται προς τη δυτική ακτή της Βόρειας Κορέας, γράφει σήμερα η νοτιοκορεάτικη εφημερίδα Asia Business Daily, επικαλούμενη μια πηγή προσκείμενη σε υπηρεσία πληροφοριών την οποία δεν κατονομάζει.

Η μεταφορά του πυραύλου άρχισε τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή την οποία ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε η Πιονγκγιάνγκ, ενώ γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας για την αποφυγή εντοπισμού, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Στις δυτικές ακτές της Βόρειας Κορέας βρίσκονται πεδία δοκιμών του προγράμματός της για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα. Χθες το υπουργείο Άμυνας ενημέρωσε το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας πως θεωρεί ότι η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εκτόξευση νέων πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων διηπειρωτικών, ανά πάσα στιγμή.

Ναυτικά Γυμνάσια της Σεούλ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε «επί της αρχής» την άρση περιορισμού στις δυνατότητες μεταφοράς ωφέλιμου φορτίου των πυραύλων της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Μα βάση την ισχύουσα συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, οι πυρηνικές κεφαλές της Σεούλ έχουν όριο βάρους 500 κιλά.

Ο Τραμπ συμφώνησε επίσης στην ενίσχυση των κοινών στρατιωτικών δυνατοτήτων κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε-ιν και έδωσε την κατ’ αρχήν έγκρισή του στην Νότια Κορέα να αγοράσει όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο μεταξύ το Πολεμικό Ναυτικό της Νότιας Κορέας άρχισε γυμνάσια με τη χρήση πραγματικών πυρών σήμερα, προειδοποιώντας την Πιονγκγιάνγκ εναντίον οποιασδήποτε πρόκλησης στη θάλασσα, ανέφερε η Σεούλ, 48 ώρες μετά την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας του Κιμ Γιονγκ Ουν ότι προχώρησε στη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου.

«Εάν ο εχθρός προχωρήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση, στη θάλασσα ή υποβρυχίως, θα αντιδράσουμε αμέσως και θα τον στείλουμε στον βυθό», διεμήνυσε ο πλοίαρχος Τσόι Γιουνγκ-τσαν, διοικητής της 13ης ναυτικής μοίρας, σε μια ανακοίνωση του επιτελείου.

Πούτιν: Στρατιωτική υστερία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η επιβολή σκληρότερων κυρώσεων εναντίον της Βόρειας Κορέας θα είναι «ανώφελη και αναποτελεσματική», εκτιμώντας ότι «η στρατιωτική υστερία» ενδέχεται να οδηγήσει σε «παγκόσμια καταστροφή».

Περισσότερα ΕΔΩ

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί αποφασίζουν κυρώσεις

Ο υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας για το πυρηνικό της πρόγραμμα, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, υπογραμμίζοντας ότι είναι «επείγον» να γίνει κάτι τέτοιο.

«Οι πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση όλων των διεθνών συμφωνιών», τόνισε η Μέρκελ σε ομιλία της στη Μπούντεσταγκ. «Δηλώνω ξεκάθαρα και εξ ονόματος όλης της κυβέρνησης: μπορεί να υπάρξει μόνο μια ειρηνική, διπλωματική λύση», τόνισε.

Νέο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Νέο ψήφισμα για τη Βόρεια Κορέα θα παρουσιάσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εντός της εβδομάδας.

Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Σ.Α. του ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, η Ουάσιγκτον επιθυμεί να τεθεί προς ψήφιση το νέο κείμενο την επόμενη Δευτέρα.

Η κ. Χέιλι κάλεσε τα μέλη του Σ.Α. να επιβάλουν τα σκληρότερα δυνατά μέτρα για να αποτρέψουν τη Βόρεια Κορέα να κλιμακώσει το πυρηνικό πρόγραμμά της.

Όπως πρόσθεσε, η Βόρεια Κορέα «έριξε σε όλους ένα χαστούκι στο πρόσωπο» με τη δοκιμή της βόμβας υδρογόνου.

Η Γαλλία και η Βρετανία (μόνιμα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ), καθώς και η Ιαπωνία, τάσσονται επίσης υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.

Η στάση που θα τηρήσουν η Κίνα και η Ρωσία, τα δύο άλλα μέλη του Σ.Α. που έχουν δικαίωμα βέτο, παραμένει προς ώρας αδιευκρίνιστη.

Την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Β. Κορέα ζήτησε και το Βερολίνο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter