Κύπρος – ΑΟΖ: Η εταιρεία Exxon στο οικόπεδο 10 με αυξημένη παρουσία του αμερικανικού στόλου

Κύπρος – ΑΟΖ: Η εταιρεία Exxon στο οικόπεδο 10 με αυξημένη παρουσία του αμερικανικού στόλου

Ο εκπρόσωπος της ExxonMobil, Suann Guthrie, δήλωσε ότι ο προγραμματισμός της εταιρείας, που αφορά τις εργασίες στο τεμάχιο 10, προχωρά κανονικά θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων, που θα πραγματοποιήσουν τις έρευνες στην περιοχή.

Όπως ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), o «προγραμματισμός μας αφορά τη διενέργεια δύο ερευνητικών γεωτρήσεων, ξεκινώντας το πρώτο εξάμηνο του 2018». Μέρος της προετοιμασίας είναι και η απόκτηση των σχετικών αδειών κι επιπλέον η συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων με τη χρήση ερευνητικών σκαφών. Αναμένουμε αυτές οι έρευνες να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο τα ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil έχουν αρχίσει προετοιμασία στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2017 υπογράφηκε στη Λευκωσία το συμβόλαιο εξερεύνησης και καταμερισμού παραγωγής για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ με τις εταιρείες ExxonMobil και Qatar Petroleum.

Εξάλλου, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter, φωτογραφίες του USNS Carson City του αμερικανικού στόλου, που αναχώρησε χθες από τη Σούδα προς άγνωστη κατεύθυνση. Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο πρέσβης, πρόκειται για πλοίο «αιχμή δόρατος» της εκστρατευτικής μεταγωγικής δύναμης του αμερικανικού στόλου, το οποίο διεξάγει ασκήσεις, προκειμένου να προωθήσει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή.

Με τον τρόπο αυτό ο Αμερικανός πρέσβης επιβεβαίωσε την αυξημένη ετοιμότητα του αμερικανικού στόλου στην περιοχή. Σχετικές πληροφορίες είχε μεταδώσει το ρωσικό πρακτορείο SPUTNIK, ωστόσο παραμένει ασαφές αν το σύνολο του δημοσιεύματος επιβεβαιώνεται.

Πέραν αυτού θεωρείται βέβαιο πως η κίνηση της κυπριακής κυβέρνησης να “βάλει στο παιχνίδι” την αμερικανικών συμφερόντων ExxonMobil ενισχύει τις προσπάθειες καθώς η ιταλική ENI, λόγω και της πολιτικής αστάθειας στην Ιταλία δεν θα μπορούσε να αντιπαραταχθεί στην τουρκική προκλητικότητα. Σημειώνεται πάντως πως οι Ιταλοί είχαν στείλει στην περιοχή δύο φρεγάτες.

Ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο:

Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να φτάσει το προσεχές διάστημα, μεγάλος αριθμός αμερικανικών πλοίων, ημερομηνία που συμπίπτει με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ από την Exxon Mobil.

Όπως αναφέρει τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik, εμφανίστηκαν στη Μεσόγειο πλοία του αμερικανικού ναυτικού και του σώματος των πεζοναυτών, καθώς και ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil, με την άφιξη αυτή να πραγματοποιείται μερικές μόνο ημέρες μετά την αντιπαράθεση τουρκικών σκαφών και της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Στην περιοχή έχει σταλεί το αεροπλανοφόρο «Iwo Jima», το οποίο μεταφέρει ελικόπτερα τύπου κόμπρα, οκτώ αεροσκάφη καθέτου απογειώσεως, καθώς και 2.500 πεζοναύτες, προς ενίσχυση του 6ου στόλου των ΗΠΑ.

Επιπροσθέτως, η αμερικανική ναυτική δύναμη διαθέτει ακόμη πέντε πλοία, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι αντιτορπιλικά τύπου «Arleigh Burke Class», τα οποία περιπολούν συνεχώς στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Sputnik, στην Μεσόγειο έφτασαν και τα ερευνητικά πλοία της ExxonMobil, τα οποία έχουν ως προορισμό την κυπριακή ΑΟΖ.

Άλλες πηγές δεν συνέδεαν την άφιξη πλοίων του αμερικανικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο με ενδεχόμενες έρευνες της ExxonMobil επί της κυπριακής ΑΟΖ αλλά με την κατάσταση στην Συρία και τον Λίβανο. 

Η Άγκυρα επιμένει Δηλώνει πως θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της

Η Τουρκία έχει λάβει ενημέρωση ότι πλοίο της Exxon Mobil κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων και η Αγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή, δήλωσε ο Ιμπραΐμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εμποδίσουν την μετακίνηση κούρδων μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) από άλλες περιοχές της Συρίας προς την περιοχή της Αφρίν προκειμένου να αντιμετωπίσουν την στρατιωτική επέμβαση των τουρκικών δυνάμεων.

Η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες για την χρονική παράταση της 5ωρης καθημερινής κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Γούτα σε 24ωρη και ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συζητήσει την κατάσταση εκεί με το ιρανό ομόλογο του Χασάν Ροχανί.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter