Κύπρος: Έκδοση ΝΑΥΤΕΞ – Ξεκινούν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Κύπρος: Έκδοση ΝΑΥΤΕΞ – Ξεκινούν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Οδηγία προς ναυτιλομένους (ΝΑΥΤΕΞ), με την οποία ανακοινώνεται ότι έχει κηρυχθεί ζώνη ασφαλείας πεντακοσίων μέτρων γύρω από την εξέδρα γεώτρησης “West Κapella” στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τη οδηγία «ΝΑΥΤΕΞ» η είσοδος στη ζώνη αυτή απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο. Η εξέδρα με το τρυπάνι, που θα διενεργήσει τη γεώτρηση για λογαριασμό της γαλλοιταλικής κοινοπραξίας TOTAL-ENI αναμένεται να φθάσει αύριο στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1». Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» μόνο σε περίπτωση που το Παρίσι κρίνει ότι απειλείται η ασφάλεια προσωπικού, αλλάζουν τα πλάνα, ανέφεραν στην εφημερίδα στελέχη της TOTAL.

Υποβρύχιο ρομπότ θα δώσει εικόνα, ώστε να μην επηρεαστούν τυχόν ναυάγια, πριν ξεκινήσει να περιστρέφεται το γεωτρύπανο. Η γεώτρηση ξεκινά με διάμετρο 32 ιντσών και καταλήγει στον στόχο με οπή 9 ιντσών. Αν υπάρχει κοίτασμα, θα προχωρήσει σε αυτό με οπή 8 ιντσών. Την 1η Σεπτεμβρίου ολοκληρώνει, αν βρει «ξηρό πηγάδι», αλλά συνεχίζει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου αν βρεθεί κοίτασμα.

Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προγραμματίσει ασκήσεις ετοιμότητας για υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων και γεωτρήσεων.

Στήριξη Τσίπρα στην άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λευκωσίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Κατά τη συζήτηση σήμερα στη Βουλή για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στήριξε απόλυτα την Λευκωσία όσον αφορά την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Ανάλογη ήταν και η στήριξη εκ μέρους του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι στην παγκόσμια κοινή γνώμη όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται το δίκαιο των ελληνικών και κυπριακών θέσεων, και υπερασπίστηκε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της, όπου και αν αυτές βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένης της ΑΟΖ. Ταυτοχρόνως, ο πρόεδρος της ΝΔ κατέστησε σαφές ότι είναι επιθυμητές οι στέρεες, όπως είπε, σχέσεις, με την Τουρκία, στη βάση όμως του διεθνούς Δικαίου, όπως διευκρίνισε.

«Προειδοποίηση» Ερντογάν

Προειδοποίηση προς τους ενεργειακούς κολοσσούς ΕΝΙ και TOTAL, που ξεκινούν τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, έχει απευθύνει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

«Φωτογραφίζοντας» χωρίς να κατονομάσει τις δύο εταιρείες, μιλώντας στο πετρελαϊκό συνέδριο World Petroleum Congress που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν ανέφερε ότι «είναι αδύνατο να εκτιμήσουμε (το γεγονός) ότι ορισμένες ενεργειακές εταιρίες ενεργούν (με τους Ελληνοκύπριους) και γίνονται μέρος ορισμένων ανεύθυνων μέτρων που λαμβάνουν οι Ελληνοκύπριοι. Θέλω να τους υπενθυμίσω ότι μπορεί να χάσουν μία φίλη, όπως η Τουρκία».

Περισσότερα ΕΔΩ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter