Κύπρος: Σε νέο καθεστώς οι βρετανικές βάσεις, μετά το Brexit

Κύπρος: Σε νέο καθεστώς οι βρετανικές βάσεις, μετά το Brexit

Στις 11 Οκτωβρίου αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυπριακής και βρετανικής κυβέρνησης για το καθεστώς των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, μετά το Brexit. Για την διαπραγμάτευση αυτή η Κύπρος πήρε σχετική έγκριση από τη διαπραγματευτική ομάδα της ΕΕ για το Brexit, της οποίας επικεφαλής είναι ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Επικεφαλής των διαπραγματεύσεων από κυπριακής πλευράς θα είναι ο πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, τόνισε στη Βουλή ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμφωνήσει ότι «ουδέν θα γίνει, χωρίς τη συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανέθεσε στην Κύπρο να προχωρήσει σε διμερείς διαπραγματεύσεις». Όταν υπάρξει κατάληξη, η συμφωνία για τις βρετανικές βάσεις θα ενσωματωθεί στη Συνθήκη Αποχώρησης, ανέφερε.

Στην Κύπρο λειτουργούν δύο από τις πλέον σημαντικές στρατιωτικές βάσεις της Βρετανίας και ένα κατασκοπευτικό ραντάρ στο Τρόοδος, που αποτελεί σήμερα το ισχυρότερο εργαλείο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

Οι δύο βάσεις, στο Ακρωτήρι και στη Δεκέλεια θεωρούνται βρετανικό έδαφος, έχουν σημαία και εθνόσημο του Ηνωμένου Βασιλείου, τον βρετανικό εθνικό ύμνο, πρωτεύουσα την Επισκοπή, επίσημη γλώσσα την αγγλική, διαθέτουν ραδιοφωνικούς σταθμούς, εκδίδουν εφημερίδες, διατηρούν πολιτικά δικαστήρια, πολιτική αστυνομία και τελωνείο. Οι Βρετανοί έχουν εκσυγχρονίσει τις βάσεις τους και επιδιώκουν να τις μετατρέψουν σε Βρετανονατοϊκές, αφού το Brexit θα έχει επιπτώσεις και στη λειτουργία τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter