Κυριάκος – Μαρέβα σε βολική διάσταση

Κυριάκος – Μαρέβα σε βολική διάσταση

Αφήστε τη γυναίκα του Καίσαρα. Η γυναίκα του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, από το 2006 δεν καταθέτει δήλωση πόθεν έσχες όπως είναι υποχρεωμένη με βάση τον νόμο.

Ρεπορτάζ:

Κώστας Βαξεβάνης, 

Βαγγέλης Τριάντης,

 Ορέστης Φωκιανός,

 Βασίλης Ανδριανόπουλος

 Με πρόσχημα την επί πέντε χρόνια διάσταση με τον σύζυγό της και νυν αρχηγό της ΝΔ, δεν έχει κάνει δήλωση, αν και ο νόμος δεν έχει τέτοια πρόβλεψη. Πώς να είχε άλλωστε, αφού έτσι ακυρώνεται. Κάθε πολιτικός που θα επιθυμούσε να κρύψει περιουσιακά στοιχεία, θα δήλωνε «διάσταση». 

Το θέμα είναι ότι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη φαίνεται να αποκτά τεράστια περιουσία, αμέσως μόλις σταματά να κάνει δήλωση πόθεν έσχες. Το 2006 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει τη Βουλή ότι είναι σε διάσταση με τη σύζυγό του, η Μαρέβα αγοράζει το σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι, μέσω εταιρείας που ανήκει στην ίδια κατά 95%. 

Πρόκειται για ιστορικό κτίριο σε μια από τις πιο ακριβές περιοχές του Παρισιού, στο έβδομο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας (οι τιμές αγοράς κυμαίνονται περίπου στις 28.000 ευρώ το τετραγωνικό) και το αγοράζει καταβάλλοντας 1,5 εκατ. ευρώ, όπως γράφουν τα συμβόλαια. Αμέσως μετά, η κυρία Μητσοτάκη ξεκινά εντυπωσιακή επιχειρηματική δραστηριότητα, δημιουργώντας και άλλη εταιρεία στης οποίας το ΔΣ φιγουράρει ο Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος ερευνάται για τη λίστα Λαγκάρντ και τη συμμετοχή του στα Panama Papers. Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμη και σήμερα που το ζεύγος Κυριάκου-Μαρέβας όχι μόνο δεν είναι σε διάσταση, αλλά προσπαθεί με κάθε τρόπο να προβάλλει την κοινή ζωή του μέσα από τα social media, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι δεν κάνει δήλωση πόθεν έσχες.

Το σημείωμα στη Βουλή

Στις 30 Ιουνίου του 2006, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως βουλευτής υποβάλει δήλωση πόθεν έσχες, χωρίς να περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία της συζύγου του. Στο φάκελο των δηλώσεών του εκείνης της χρονιάς υπάρχει ένα σημείωμα, μάλλον ενημερωτικό προς τα μέλη της επιτροπής πόθεν έσχες, στο οποίο λακωνικά και χωρίς καμία επισημότητα αναγράφεται:

«Ιδιωτικό συμφωνητικό,

Αθήνα, 15 Ιουνίου 2006,

Γάμος 1/2/1997.

Τρία παιδιά, Κωνσταντίνος , Μαρία, Δάφνη

Η σχέση του γάμου έχει κλονισθεί και έχει επέλθει διάσπαση συμβίωσης. Εξ αυτού του λόγου οι σύζυγοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε λύση του γάμου με τη διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου»

Την ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτει τη δήλωση πόθεν έσχες, συμπτωματικά η Μαρέβα Γκραμπόφσκι συστήνει στη Γαλλία την εταιρεία SCI PERSONAL VENTURES με αριθμό 490 793 288 RCS Paris. Πρόκειται για εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων, με μετοχικό κεφάλαιο 10.000 ευρώ. Μέτοχοι της εταιρείας είναι η GRABOWSKI Maria-Eva-Vir, η ίδια δηλαδή, η οποία δηλώνει ως επίθετο επίσης το MITSOTAKIS και ο αδερφός της PAPAZISIS Georgios. Η κυρία Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη δηλώνει ως διεύθυνση κατοικίας το κοινό σπίτι με τον Κυριάκο, Μαυρομιχάλη 27 στο Κεφαλάρι και ο Παπαζήσης την οδό Χλόης 8 στο Παλιό Ψυχικό.

Μόλις έντεκα ημέρες αργότερα, η νεοσυσταθείσα εταιρεία προχωρά στην αγορά τεσσάρων ακινήτων στην οδό Rue de Baune 1, στο Παρίσι. Δεν είναι οποιαδήποτε ακίνητα, αλλά το σπίτι του Βολταίρου που βρίσκεται μέσα στην ιστορική ζώνη του Παρισιού. Εχει θέα τον Σηκουάνα και το Λούβρο και οι τιμές στην περιοχή κυμαίνονται από 20.000-28.000 ευρώ το τετραγωνικό.

Οπως προκύπτει από τα συμβόλαια, τα ακίνητα είναι ένα διαμέρισμα 92 τετραγωνικών στον τέταρτο όροφο, δύο σοφίτες στον έκτο όροφο και ένα γκαράζ στο ισόγειο. Πωλητής των ακινήτων είναι το Societe De Gestion Pierre Cardin, δηλαδή το ίδρυμα διαχείρισης της περιουσίας του Πιέρ Καρντέν. Η Μαρέβα Μητσοτάκη αγοράζει ένα από τα πιο ακριβά διαμερίσματα του Παρισιού που συμπυκνώνει την ιστορία του Βολταίρου αλλά και αυτή του διεθνούς φήμης σχεδιαστή.

Η τιμή των ακινήτων με βάση το συμβόλαιο είναι 1.470.000 ευρώ. Το 95% του ακινήτου ανήκει στην ίδια και το 5% στον Γιώργο Παπαζήση. Εκτός από το τίμημα αγοράς, πληρώνει ακόμη 80.000 ευρώ σε μεσιτικό γραφείο και 74.823 ευρώ σε φόρους και συμβολαιογραφικά έξοδα. Δηλαδή η Μαρέβα Μητσοτάκη πληρώνει περίπου 2 εκατομμύρια για να αποκτήσει το σπίτι του Βολταίρου.

Εχει ενδιαφέρον όμως πώς τα πληρώνει όλα αυτά. Τις 900.000 ευρώ τις παίρνει ως δάνειο 25ετούς διάρκειας από την Τράπεζα GE Money Bank, ενώ δίνει ρευστό 470.000 ευρώ στον πωλητή.

Είναι άγνωστο πώς καταβλήθηκαν οι 470.000 ευρώ, αν δηλαδή πέρασαν μέσα από τραπεζική διαδικασία. Η Μαρέβα Μητσοτάκη καταβάλλει για το δάνειό της πάνω από 3.000 ευρώ τον μήνα.

Παπασταύρου και Σία

Το 2007 στη δήλωση πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη επίσης δεν υποβάλλεται δήλωση της Μαρέβας Γκραμπόφσκι. Ξαφνικά όμως διαφαίνεται μια έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα. Δημιουργεί την εταιρεία MG Capital Advisors SA με έδρα την Αθήνα. Μέλος του ΔΣ της εταιρείας είναι ο Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος σήμερα ερευνάται τόσο για τη λίστα Λαγκάρντ (ήταν κάτοχος λογαριασμού 5,5 εκατομμυρίων ευρώ από κοινού με τους γονείς του) όσο και για τη συμμετοχή του στα Panama Papers.

H Μαρέβα Μητσοτάκη δραστηριοποιείται σε αυτή την εταιρεία που από το 2014μετονομάζεται σε Zeus+Dion , η οποία αντιμετωπίζεται από τα μέσα ενημέρωσης ως ένα επιχειρηματικό θαύμα. Δίνει συνεντεύξεις, κάνει φωτογραφίσεις για την επιχειρηματική της δραστηριότητα, αλλά δεν απαντά ούτε για τον Παπασταύρου, ούτε για το πόθεν έσχες. Πόσο μάλλον, όταν έχεις αγοράσει το σπίτι του Βολταίρου, συστήνοντας εταιρεία γι’ αυτό τον σκοπό και κυρίως όταν παύεις να κάνεις δήλωση πόθεν έσχες.

Η διάσταση από την αλήθεια

Το 2005 ήταν η τελευταία χρονιά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε δήλωση πόθεν έσχες με περιουσιακά στοιχεία της συζύγου του. Τον Οκτώβριο του 2015 σε συνέντευξή του στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, ο πρόεδρος της ΝΔ αποκάλυψε ότι δεν πήρε ποτέ διαζύγιο από τη σύζυγό του, αλλά απλώς έζησαν πέντε χρόνια σε διάσταση.

Ας κάνουμε λοιπόν μια απλή αριθμητική πράξη. Αν τον Ιούνιο του 2006 δήλωσε ότι «σκοπεύει να πάρει διαζύγιο» με το σημείωμά του στη Βουλή, τότε τα πέντε χρόνια σε διάσταση λήγουν τον Ιούνιο του 2011. Αρα, πέρα από κάθε νομική ερμηνεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπρεπε να έχει καταθέσει δήλωση πόθεν έσχες για τη Μαρέβα Μητσοτάκη το 2012, το 2013, το 2014 και το 2015. Ακόμη και στη φετινή δήλωσή του δεν υπάρχουν πουθενά περιουσιακά στοιχεία της Μαρέβας Γκραμπόφσκι. Δηλαδή για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια ο πρόεδρος της ΝΔ παρανομεί στη δήλωση πόθεν έσχες.

Στην πραγματικότητα όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρανομεί από το 2006 που δεν κατέθεσε δήλωση πόθεν έσχες , έστω για την εν διαστάσει σύζυγό του.

Σύμφωνα με τον νόμο 2238/1994 δύο σύζυγοι σε διάσταση μπορούν να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις, αν πάρουν σχετική άδεια από την εφορία. Αυτή η πρόβλεψη όμως δεν υπάρχει για τη δήλωση πόθεν έσχες και είναι λογικό. Η φορολογική δήλωση γίνεται για να καταβληθούν φόροι και στην εφορία αρκεί η δήλωση για το μέγεθος των εισοδημάτων προκειμένου να εισπραχθούν φόροι. Η δήλωση πόθεν έσχες όμως έχει την έννοια της διαπίστωσης αν τα έσοδα είναι νόμιμα. Αν η ελληνική Βουλή κάνει την παραδοχή ότι οποιοσδήποτε βουλευτής ή υπουργός μπορεί να δηλώνει σε διάσταση και να μην ελέγχεται έτσι το πόθεν έσχες του ή της συζύγου, τότε θεσμοθετεί έναν τρόπο ασφαλούς διακίνησης μαύρου χρήματος.

Μπορεί για παράδειγμα ένας επίορκος βουλευτής να δηλώνει πως είναι σε διάσταση με τη σύζυγό του και να μην είναι έτσι υποχρεωμένος να κάνει δήλωση πόθεν έσχες γι’ αυτή. Οσοι τον χρηματίζουν θα μπορούν να διοχετεύουν το βρόμικο χρήμα σε λογαριασμούς της συζύγου της οποίας το πόθεν έσχες δεν θα ελέγχεται.

Τέτοια παραδοχή θα ήταν η ακύρωση ακόμη και αυτού του κουτσουρεμένου ελέγχου μέσω της διαδικασίας της δήλωσης πόθεν έσχες.

Αγκαλιές, φωτογραφίες αλλά όχι πόθεν έσχες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν από την ανακοίνωση διεκδίκησης της αρχηγίας της ΝΔ, κατέβαλε προσπάθεια να ανταποκριθεί στο πρότυπο του καλού οικογενειάρχη το οποίο ενδεχομένως να είναι αρεστό στον πολιτικό του χώρο και τους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Εκτοτε, με κάθε ευκαιρία οι δύο σύζυγοι, Κυριάκος και Μαρέβα, επιδεικνύουν ότι δεν είναι πρώην αλλά νυν. Είναι χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες που αναρτά στα social media ο Κυριάκος Μητσοτάκης με λεζάντες «με τη Μαρέβα μου στην παραλία», οι οποίες διαβεβαιώνουν ότι οι δυο τους είναι μαζί. Φιλικά προς αυτόν μέσα ενημέρωσης τον δείχνουν στη ΔΕΘ να ακουμπά ανθρώπινα και αποστομωτικά για τους κακόβουλους το πόδι της Μαρέβας ή να κατεβαίνουν αγκαλιά από κάποιο σκάφος.

Είναι προφανές ότι το Documento δεν το απασχολεί η προσωπική ζωή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ενδιαφέρει όμως αν τα δημόσια πρόσωπα διαφεύγουν τον δημόσιο έλεγχο με τεχνάσματα στα οποία χρησιμοποιούν την προσωπική τους ζωή.

Η Μαρέβα Μητσοτάκη, αμέσως μετά την επίκληση της «διάστασης», φαίνεται πως αποκτά και διαχειρίζεται περιουσία που πρέπει να ελεγχθεί. Τα στοιχεία για αυτή την περιουσία αποκρύπτονται από τη Βουλή. Ακόμη και με βάση την επιχειρηματολογία του Μητσοτάκη ότι το ενημερωτικό σημείωμά του για τη διάσταση έγινε αποδεκτό από τη Βουλή, υπολείπονται τέσσερα χρόνια, από το 2011 έως το 2015, χωρίς πόθεν έσχες. Γιατί δεν το κάνει, όταν μάλιστα έχει κατηγορηθεί πως πίσω από τη διάσταση κρύβονται άλλα πράγματα; Γιατί δεν το έκανε έστω για το 2015 που ήταν πέρα από κάθε αμφιβολία και με βάση τις δικές του δηλώσεις μαζί με τη σύζυγό του; Και όπως έλεγε και ο Βολταίρος που φαντάζομαι αρέσει στη Μαρέβα Γκραμπόφσκι: «Σύμπτωση είναι το γνωστό αποτέλεσμα άγνωστων αιτιών». Αναζητούμε αυτές τις αιτίες των συνεχών συμπτώσεων.

Μια τράπεζα με «σκιώδη τραπεζική πολιτική»

Η GE Capital είναι μια επιχείρηση-παρακλάδι του αμερικανικού κολοσσού General Electric. Η εταιρεία έχει βρεθεί αρκετές φορές στο προσκήνιο, έχοντας κατηγορηθεί ότι ασκεί «σκιώδη τραπεζική πολιτική».

Το αντικείμενο της επιχείρησης είναι οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, καθώς παρέχει εμπορικά δάνεια και μισθώσεις κυρίως σε εταιρείες αεροπορίας και ενέργειας. Η εταιρεία έχει επεκταθεί σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο, στις περισσότερες από τις οποίες έχει ιδρύσει τραπεζικά υποκαταστήματα με τον διακριτικό τίτλο GE Money Bank. Τα εν λόγω υποκαταστήματα εξυπηρετούν και απλούς πολίτες, επιχειρηματίες και μικρές επιχειρήσεις, χορηγώντας δάνεια, εκδίδοντας πιστωτικές κάρτες και παρέχοντας πλείστες τραπεζικές υπηρεσίες, ενώ έχουν κατηγορηθεί πολλάκις «για αθέμιτες πρακτικές και σωρεία παραβάσεων».

Υπάρχουν αναφορές για χιλιάδες απάτες, ειδικά στην Αμερική: περιπτώσεις που η εταιρεία χρέωνε χρήματα σε μεμονωμένα άτομα για υπηρεσίες που τελικά δεν προσέφερε, καθώς και για έγκριση δανείων που όπως αναφέρουν οι καταγγελλόμενοι δεν είχε σκοπό να εξυπηρετήσει. Μάλιστα, η εταιρεία είχε οικονομικές περιπέτειες, αφού το 1997 στην Αμερική αναγκάστηκε να καταλήξει σε συμβιβασμό 100 εκατομμυρίων δολαρίων για «άδικες πρακτικές είσπραξης χρεών». Το 2014 η εταιρεία κατέληξε ξανά σε συμβιβασμό 225 εκατομμυρίων δολαρίων για παράνομες πρακτικές αναφορικά με πιστωτικές κάρτες σε ισπανόφωνους καταναλωτές, αφού όπως ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, προέβη σε «απατηλό μάρκετινγκ και παραπλανητικές πρακτικές».

Η εταιρεία-θαύμα της Μαρέβας Μητσοτάκη

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της Μαρέβας Μητσοτάκη είναι αρκετά γνωστή, αφού η εταιρεία εμπορίας ρούχων Zeus & Dione, της οποίας είναι πρόεδρος, έχει μεγάλη προβολή από τα μίντια, τα οποία εκθειάζουν τις επιχειρηματικές ικανότητες της συζύγου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2014 και αποτελεί μετεξέλιξη της ανώνυμης εταιρείας παροχής υπηρεσιών συμβούλων MG Capital Advisor. Πρόεδρος της MG Capital Advisor, που ιδρύθηκε στις 8 Ιουνίου του 2007, ήταν η Μαρέβα Μητσοτάκη, πλαισιωμένη στο διοικητικό συμβούλιο από τον πρώην στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά Σταύρο Παπασταύρου, γνωστό για την εμπλοκή του στη λίστα Λαγκάρντ και στα Panama Papers, και την εφοπλίστρια Μελπομένη Τραυλού.

Στις 11 Ιουλίου 2014 το καταστατικό της MG Capital Advisor αλλάζει, η εταιρεία διαλύεται και μετατρέπεται στη Zeus & Dione. To διοικητικό συμβούλιο πλαισιώνουν η Δήμητρα Κολοτούρα και ο Ιωάννης Κολοτούρας. Η Δήμητρα Κολοτούρα, που παρουσιάζεται ως συνιδιοκτήτρια της εταιρείας, ηγήθηκε από το 2000 έως το 2004 –σε ηλικία 27 χρόνων– του πιλοτικού γραφείου Συνεδριακού Τουρισμού στο Λονδίνο υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, ενώ δημιούργησε και εταιρεία επικοινωνίας με έδρα στο Λονδίνο. Λίγα χρόνια μετά η φιλία της με τη Μαρέβα οδήγησε στη δημιουργία της εταιρείας ρούχων που σε δύο μόλις χρόνια λειτουργίας έχει καταφέρει να παρουσιαστεί ως «θαύμα» της ελληνικής καινοτομίας, δημιουργώντας «ένα αισθητικό αποτέλεσμα άξιο εξαγωγών και ανταγωνιστικό στη σύγχρονη διεθνή βιομηχανία της μόδας». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter