Laureus: Τα «Όσκαρ» του αθλητισμού

Laureus: Τα «Όσκαρ» του αθλητισμού

Σε ειδική τελετή στο Μονακό, στις 14 Φεβρουαρίου, θα γίνει η απονομή των ετήσιων βραβείων Laureus, που θεωρούνται κάτι σαν τα Όσκαρ των σπορ. Στις υποψηφιότητές τους περιλαμβάνονται μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου αθλητισμού.

Πρωταγωνιστές των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο, διάσημοι ποδοσφαιριστές και μπασκετμπολίστες, αλλά και σταρ του τένις και της Φόρμουλα Ένα διεκδικούν τα βραβεία.

Τον τίτλο του καλύτερου άνδρα αθλητή για το 2016 διεκδικούν ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου για τη χρονιά που πέρασε, Κριστιάνο Ρονάλντο, οι δύο σουπερστάρ του ΝΒΑ, ΛεΜπρον Τζέιμς και Στεφ Κάρι, ο απόλυτος σταρ του στίβου και ήδη τρεις φορές νικητής του θεσμού, Γιουσέιν Μπολτ, ο Βρετανός κυρίαρχος των μεγάλων αποστάσεων, Μο Φάρα και ο συμπατριώτης του, Αντι Μάρεϊ, Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη του τένις και Ολυμπιονίκης στο Ρίο.

Στην αντίστοιχη κατηγορία των γυναικών, συναντάμε τις δύο Αμερικανίδες που ήταν οι μεγάλες πρωταγωνίστριες των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο: την κολυμβήτρια Κέιτι Λεντέκι και τη γυμνάστρια Σιμόν Μπάιλς, που επέστρεψαν από τη Βραζιλία με τέσσερα χρυσά μετάλλια η καθεμία. Υποψήφιες είναι επίσης η συμπατριώτισσά τους Αλισον Φίλιξ (στίβος), η Τζαμαϊκανή σπρίντερ Ελέιν Τόμπσον, Ολυμπιονίκης στα 100μ. και στα 200μ., η Γερμανίδα Αντζελίκ Κέρμπερ, Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης του τένις, καθώς και η Βρετανή Ολυμπιονίκης της ποδηλασίας, Λόρα Κένι.

Ποδοσφαιρικό «χρώμα» έχει η κατηγορία της κορυφαίας ομάδας της χρονιάς, καθώς τον τίτλο διεκδικούν η πρωταθλήτρια Ευρώπης, εθνική Πορτογαλίας, η νικήτρια του Champions League, Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και η Ολυμπιακή ομάδα της Βραζιλίας. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, υποψήφια για το βραβείο αυτό είναι η Μερτσέντες, ως παγκόσμια πρωταθλήτρια κατασκευαστών στη Φόρμουλα Ένα, ενώ τις υποψηφιότητες συμπληρώνουν οι πρωταθλητές του ΝΒΑ, Κλίβελαντ Καβαλίερς και οι πρωταθλητές του MLB (μπέιζμπολ), Σικάγο Καμπς, που κατέκτησαν τίτλο μετά από 108 χρόνια.

Ο Μάικλ Φελπς είναι το όνομα που ξεχωρίζει στην κατηγορία της σπουδαιότερης επιστροφής της χρονιάς (Comeback of the Year). Ο Αμερικανός κολυμβητής ανακάλεσε την απόφαση του να εγκαταλείψει την ενεργό δράση, έδωσε το «παρών» στο Ρίο και κυριάρχησε ξανά, κλείνοντας (οριστικά πια) την καριέρα του με το ακατάρριπτο ρεκόρ των 28 Ολυμπιακών μεταλλίων, εκ των οποίων τα 23 χρυσά. 

Συνυποψήφιοί του σε αυτή την κατηγορία είναι η Ισπανίδα Ολυμπιονίκης του ύψους, Ρουθ Μπεϊτία, ο Αργεντινός τενίστας, Χουάν Μάρτιν ντελ Πότρο, ο Βρετανός Ολυμπιονίκης της ιππασίας, Νικ Σκέλτον, ο Νορβηγός σκιέρ, Ακσελ Λουντ Σβίνταλ και η τριαθλήτρια, Φαμπιέν Σεν Λουί από τον Μαυρίκιο, η οποία κατάφερε να προκριθεί και να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρότι το 2015 είχε διαγνωστεί με καρκίνο.

Μεγάλα ονόματα «κοσμούν» τη λίστα των υποψηφίων για την αποκάλυψη της χρονιάς, όπου συναντάμε τόσο μεμονωμένους αθλητές, όσο και ομάδες. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν ο Γερμανός παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα Ένα, Νίκο Ρόσμπεργκ, η Αλμάζ Αγιάνα από την Αιθιοπία και ο Γουέιντ Βαν Νίεκερκ από τη Νότια Αφρική, που αμφότεροι συνδύασαν το χρυσό μετάλλιο στο Ρίο με την κατάρριψη του παγκοσμίου ρεκόρ, στα 10χλμ. και στα 400μ. αντίστοιχα. Από τη λίστα αυτή δεν θα μπορούσε να λείπει η πρωταθλήτρια Αγγλίας, Λέστερ, ενώ την εξάδα των υποψηφιοτήτων συμπληρώνουν η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ισλανδίας και η Ολυμπιακή ομάδα ράγκμπι των Νησιών Φίτζι.

Έξι Παραολυμπιονίκες του Ρίο ντε Τζανέιρο διεκδικούν το βραβείο του κορυφαίου αθλητή/αθλήτριας της χρονιάς με αναπηρία. Υποψήφιοι είναι δύο κολυμβητές, ο Λευκορώσος Ιχάρ Μπόκι και η Νεοζηλανδή Σόφι Πάσκοου, δύο αθλητές του στίβου, η Κουβανή Ομάρα Ντουράντ και ο Ελβετός Μαρσέλ Χουγκ, ο Ιρανός αρσιβαρίστας Σιαμάντ Ραχμάν και η Ιταλίδα ξιφομάχος Μπεατρίς Βίο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter