Λέσβος και Λαμπεντούζα κέρδισαν το βραβείο Ούλoφ Πάλμε

Λέσβος και Λαμπεντούζα κέρδισαν το βραβείο Ούλoφ Πάλμε

Οι δήμαρχοι Λέσβου και Λαμπεντούζας, Σπύρος Γαληνός και Τζούσι Νικολίνι, είχαν την τιμή να τους απονεμηθεί φέτος το βραβείο Ούλoφ Πάλμε για τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Η απονομή του βραβείου θα γίνει στην Στοκχόλμη στις 31 Ιανουαρίου, επέτειο των γενεθλίων του Σουηδού πρωθυπουργού, που δολοφονήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του 1986. Αν ο Πάλμε ζούσε σήμερα θα ήταν 90 ετών.

Όπως ανακοινώθηκε από την επιτροπή των βραβείων, τα νησιά αυτά έγιναν σύμβολο των προσπαθειών διάσωσης ανθρώπινων ζωών αλλά και ασφαλές λιμάνι για τους πρόσφυγες. Οι δύο δήμαρχοι τιμώνται για το απαράμιλλο θάρρος, τις θυσίες και την ανθρωπιά τους, καθώς σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές της εποχής μας έσωσαν μαζί με τους συμπολίτες τους χιλιάδες ανθρώπους, φέρνοντας ελπίδα και αισιοδοξία.

Όπως ανέφερε η επιτροπή, οι δύο δήμαρχοι “από κοινού με τους δημότες και τις τοπικές κοινωνίες τους αγκάλιασαν τους φυγάδες του πολέμου, του τρόμου και της εξαθλίωσης. Σε έναν όλο και πιο επικίνδυνο κόσμο εκείνοι υπογράμμισαν το ανθρωπιστικό πρόσταγμα: Ότι είναι πιο σημαντικό να προστατεύεις ανθρώπους απ’ ό,τι σύνορα”.

 «Τα δύο νησιά της Ευρώπης, η Λέσβος στην Ελλάδα και η Λαμπεντούζα στην Ιταλία, έχουν καταστεί σύμβολα του έργου διάσωσης και ασύλου για την προσφυγιά. Επιβραβεύοντας τους δημάρχους τους επιβραβεύεται επίσης το θάρρος, οι θυσίες και η ανθρωπιά των νησιωτών δημοτών τους», τόνισε η επιτροπή.

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter