Λεωνίδας Μαριδάκης: «Ο δαίμων του Τυπογραφείου» – Μόλις κυκλοφόρησε (video clip)

Λεωνίδας Μαριδάκης: «Ο δαίμων του Τυπογραφείου» – Μόλις κυκλοφόρησε (video clip)

Μια συναισθηματική, αλλά συνάμα δυναμική μπαλάντα με τον πρωτότυπο τίτλο «Ο δαίμων του τυπογραφείου» που ερμηνεύει ο Λεωνίδας Μαριδάκης, μόλις κυκλοφόρησε από την Spider Music! Με αφορμή την κυκλοφορία του, ο Λεωνίδας Μαριδάκης μίλησε αποκλειστικά στο documentonews.gr για την νέα του δουλειά, τα καινούργια τραγούδια και τις πολύ ενδιαφέρουσες ολοκαίνουργιες συνεργασίες του!

Έβαλες την βάρκα στο σπίτι, μας ταξιδεύεις σε αγαπημένα ελληνικά νησιά, μας “ξεναγείς” στο μουσείο Τυπογραφίας… Τί συμβαίνει με το καινούργιο σου cd?

Το άλμπουμ αυτό είναι ένα μεγάλο ταξίδι. Κατά κάποιο τρόπο όλες οι δουλειές μου έχουν το στοιχείο της περιπλάνησης. Πολύ συνειδητά σε αυτή την τρίτη μου δουλειά κινήθηκα ελεύθερα -με σοβαρότητα και χιούμορ- σε μουσικές φόρμες, βιώματα και ότι με πήγαινε παρακάτω. Ο δίσκος περιέχει πολλά ξεχωριστά τραγούδια από τη αλληγορική μπαλάντα «Βάρκα στο σπίτι» και το σαρκαστικό «Φταίει ο Ντρούπι» μέχρι το «Δαίμων του Τυπραφείου» που είναι γραμμένο μετά από μια …εμπνευστική ξενάγηση στο Μουσείο Τυπογραφίας, στα Χανιά. Το Μουσείο Τυπογραφίας είναι ένα στολίδι για τα Χανιά. Εκείνο το πρωί είδαμε, με τη Νικόλ Κατσάνη -που γράψαμε μαζί τους στίχους- την ιστορία της γραφής και της τυπογραφίας να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας. Μαγικό! Και έτσι αυτό το απίθανο μουσείο, γέννησε ένα τραγούδι. Αλλά έδωσε και την ευκαιρία, μαζί με την εφημερίδα Χανιώτικα Νέα, να γυριστεί και αυτό το θαυμάσιο βίντεο κλιπ.

Ένα από τα τραγούδια της νέας σου δουλειάς, υπογράφει ο Μάνος Ελευθερίου. Είναι μεγάλη τιμή αυτό…

Είναι τεράστια τιμή και ευθύνη να συνεργαστεί κάποιος με έναν τόσο γλυκό και ιδιοφυή άνθρωπο, που έχει τεράστια παρουσία στο ελληνικό τραγούδι. Πριν 6 χρόνια με είχε καλέσει να παρουσιάσουμε στο ραδιόφωνο την προηγούμενη δουλειά μου και αμέσως μετά μου εμπιστεύτηκε τους στίχους του «Βάρκα στο σπίτι». Μου πήρε χρόνο να βουτήξω μέσα σε αυτά τα λόγια και να βρω τη μουσική τους, ήταν κάτι συναρπαστικό και όχι εύκολο. Θεωρώ τη «Βάρκα στο σπίτι» ένα σπουδαίο δώρο που μου έκανε ο Μάνος. Με έβγαλε στα ανοιχτά και τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για αυτό.

Έχεις συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα. Πόσο εύκολο για έναν νέο καλλιτέχνη είναι να βρει τον δρόμο του, ιδιαίτερα στους καιρούς μας και να κάνει καριέρα από την μουσική; Να είναι η μουσική δηλαδή η δουλειά που του φέρνει φαί στο σπίτι;

Βοηθάει πολύ να σε εισάγει στο χώρο κάποιο σημαντικό όνομα. Αυτός υπήρξε ο Νίκος Ξυδάκης για μένα, που υπέγραψε την παραγωγή στην πρώτη μου δουλειά. Ωστόσο ο δρόμος για τον κάθε καλλιτέχνη δεν υπάρχει, φτιάχνεται περπατώντας. Είναι δύσκολος δρόμος, είναι και ωραίος. Η επιβίωση από τη μουσική έχει πολύ σασπένς, δεν βαριέσαι ποτέ!

Τι άλλο καινούργιο φέρνει για σένα η «Βάρκα στο σπίτι»;

Αυτή η δουλειά εγκαινιάζει την συνεργασία μου με την Spider Music, μια νέα και πολλά υποσχόμενη δισκογραφική εταιρία. Το τοπίο είναι δύσκολο τις μέρες μας στα δισκογραφικά πράγματα και χρειάζεται, πιο πολύ από ποτέ, όραμα και ανθρώπινο πρόσωπο και η Spider Music τα έχει και τα δύο. Χαίρομαι πολύ που εντάχτηκα στο δυναμικό της και πιστεύω θα έχουμε μια εξαιρετική πορεία.

Ξεχωρίζεις κάποια από τις δουλειές σου;

Τις ξεχωρίζω όλες, για διαφορετικούς λόγους. Ο κάθε δίσκος, το κάθε τραγούδι έχει το δικό του χαρακτήρα και τη δική του «προσωπική» διαδρομή μέσα μας και έξω μας. Δεν είναι σπάνιο ένα παλιότερο τραγούδι, σε ένα λάιβ ή σε μια ιδιωτική ακρόαση να μου αποκαλύψει ένα νέο πρόσωπο. Τώρα είμαι ερωτευμένος με τη «Βάρκα στο σπίτι»…

Εκτός από τραγούδια, γράφεις μουσική και για το θέατρο. Και κάνεις Live, και …εκπληκτικά video clip. Είναι κάτι από όλα αυτά που σε γοητεύει περισσότερο;

Χα, χα… ναι κάνω πολλά, με άξονα πάντα βεβαία το τραγούδι. Τα αγαπάω όλα, μάλιστα λειτουργούν πολλαπλασιαστικά και όχι διασπαστικά σε μένα. Νομίζω με γοητεύουν οι πιο δημιουργικές στιγμές σε όλα, όπως η γέννηση μιας μελωδίας ή η εκστατική στιγμή σε μια συναυλία.

https://www.youtube.com/watch?v=QkDjs2WtdIs

“Ο Δαίμων του Τυπογραφείου”

Το video clip του τραγουδιού, θυμίζει κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους και τα γυρίσματα έγιναν στο μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Τυπογραφίας, στα Χανιά. Άλλωστε μια ξενάγηση σε αυτό τον χώρο των γραμμάτων και του πολιτισμού, στάθηκε ως το πρώτο ερέθισμα για να γραφτεί το τραγούδι!

Την σκηνοθεσία του video clip υπογράφει ο Γιάννης Κρητικός, ενώ την διεύθυνση φωτογραφίας ο μέτρ του είδους (και από την τηλεοπτική σειρά «ΤΟ ΝΗΣΙ») Βαγγέλης Κατριτζιδάκης.

Το τραγούδι «Ο δαίμων του τυπογραφείου», σε μουσική του Λεωνίδα Μαριδάκη και σε στίχους των Λεωνίδα Μαριδάκη και Νικόλ Κατσάνη, αποτελεί τον προπομπό του επερχόμενου άλμπουμ «ΒΑΡΚΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» που θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες από την Spider Music και θα είναι το τρίτο κατά σειρά προσωπικό άλμπουμ του Λεωνίδα Μαριδάκη.

Συμπληρωματικά credits video clip:

Σενάριο: Λεωνίδας Μαριδάκης

Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Κουκουράκης

Ενδυματολόγος: Ξανθή Κοντού

Τεχνική υποστήριξη: Διονύσης Μανουσάκης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter