Λευκός Οίκος: Αλλαγή πλεύσης στο Μεσανατολικό

Λευκός Οίκος: Αλλαγή πλεύσης στο Μεσανατολικό

“Πολύ άδικη” χαρακτήρισε ο πρόεδρος Τραμπ την μεταχείριση των Ηνωμένων Εθνών προς το Ισραήλ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρούν στον Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Νετανιάχου μετά τη συνάντησή τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος με την πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ υποδέχτηκαν νωρίτερα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και την σύζυγο του.

Ο Νετανιάχου είναι ο τέταρτος αρχηγός κράτους που υποδέχεται ο Τραμπ.

Ο Νετανιάχου δείπνησε χθες το βράδυ με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεζ Τίλερσον, προτού συναντηθεί σήμερα με τον Τραμπ και τους επικεφαλής του Κογκρέσου.

Είναι σαφές πως ο Λευκός Οίκος αλλάζει τη στάση του αναφορικά με τον τρόπο επίλυσης του Μεσανατολικού, παίρνοντας αποστάσεις από τη λύση των δύο κρατών, ενώ ήδη έχει δώσει το πράσινο φως για τον εποικισμό στη Δυτική Όχθη.

Η λύση των δύο κρατών, ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού, αποτελεί εδώ και δεκαετίες αναφορά για τη διεθνή κοινότητα στην προσπάθειά της να επιτευχθεί ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Μια πρόγευση έχει δώσει ήδη ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενώ χθες, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωνε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιμείνουν στη λύση των δύο κρατών.

Η λύση των «δύο κρατών»:

«Μια λύση δύο κρατών που δεν θα φέρει την ειρήνευση είναι ένας στόχος που κανείς δεν επιθυμεί να πετύχει», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός. «Στόχος είναι η ειρήνη, είτε αυτή είναι με τη μορφή μιας λύσης δύο κρατών, αν αυτό επιθυμούν οι δύο πλευρές, είτε κάτι άλλο», διευκρίνισε. «Δεν θα ορίσουμε τους κανόνες του τι θα είναι ειρήνη», τόνισε.

Όλοι οι Αμερικανοί πρόεδροι, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, εδώ και δεκαετίες τάσσονται υπέρ της αρχής των δύο κρατών «που ζουν δίπλα δίπλα ειρηνικά και με ασφάλεια».

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Τραμπ είχε ταχθεί ανοικτά υπέρ του Ισραήλ, τονίζοντας όμως ότι αν εκλεγεί πρόεδρος, θα πρωτοστατήσει ώστε να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων.

Ωστόσο, ο Νετανιάχου, ο οποίος είδε στη νίκη «του φίλου μου, του προέδρου Τραμπ» μια «εξαιρετική ευκαιρία» για το Ισραήλ, θα πρέπει να αντιπαραβάλει τις υποσχέσεις του Αμερικανού προέδρου με την ακόμη ρευστή πραγματικότητα της πολιτικής του αναφορικά με το Μεσανατολικό.

Τραμπ: «Θα δείτε πολλή αγάπη. Θα δείτε πολλή αγάπη»

Τα επόμενα χρόνια θα δούμε «πολλή αγάπη» στις ΗΠΑ: αυτή την αινιγματική απάντηση έλαβαν οι δημοσιογράφοι όταν ρώτησαν τον Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, σχετικά με την αύξηση των αντισημιτικών ενεργειών στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες.

«Θα εξαλείψουμε την εγκληματικότητα σε αυτήν την χώρα. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βάλουμε τέλος σε έναν ρατσισμό που υποβόσκει εδώ και πολύ καιρό» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας επίσης λόγο για μια «πολύ διχασμένη» χώρα.

«Ελπίζω ότι θα μπορέσω να κάνω κάτι σχετικά με αυτό» συμπλήρωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

«Σε σχέση με τους Εβραίους πολίτες… τόσο φίλους μας, μια κόρη που βρίσκεται εδώ (Ιβάνκα Τραμπ), έναν γαμπρό (Τζάρεντ Κούσνερ) και τρία όμορφα εγγόνια. Πιστεύω ότι θα δείτε τις ΗΠΑ πολύ διαφορετικές τα επόμενα τρία, τέσσερα ή οκτώ επόμενα χρόνια».

Ο Τζάρεντ Κούσνερ, στενός σύμβουλος του Τραμπ, είναι Εβραίος και η Ιβάνκα Τραμπ είχε ασπαστεί τον ιουδαϊσμό προτού τον παντρευτεί το 2009.

«Πιστεύω ότι πολλά καλά πράγματα γίνονται. Θα δείτε πολλή αγάπη. Θα δείτε πολλή αγάπη» υποσχέθηκε έχοντας στο πλευρό του τον επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης στην κοινή τους συνέντευξη τύπου στο Λευκό Οίκο.

Το διάστημα των 10 ημερών μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ την 8η Νοεμβρίου, μια αμερικανική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Southern Poverty Law Center, καταμέτρησε 867 ρατσιστικές ενέργειες στις ΗΠΑ, οι 100 εκ των οποίων είχαν αντισημιτικό χαρακτήρα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter