Λόγω «διαφάνειας» και «δημοκρατίας» η γερμανική πολεμική βιομηχανία Heckler & Koch αποσύρεται από τις εμπόλεμες ζώνες

Λόγω «διαφάνειας» και «δημοκρατίας» η γερμανική πολεμική βιομηχανία Heckler & Koch αποσύρεται από τις εμπόλεμες ζώνες

Με ικανοποίηση αλλά και προβληματισμό υποδέχθηκαν οι ακτιβιστές εναντίον των όπλων την ανακοίνωση ότι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές και εμπόρους όπλων στον κόσμο θα σταματήσει να προμηθεύει οπλισμό στις εμπόλεμες ζώνες.

Η γερμανική εταιρεία Heckler & Koch αποκάλυψε ότι πλέον δεν θα πωλεί όπλα σε εμπόλεμες ζώνες «όπου παραβιάζονται η διαφάνεια και η δημοκρατία». Τα όπλα της εταιρείας, που υπολογίζεται ότι έχουν κοστίσει τη ζωή σε 2 εκατ. ανθρώπους από την ίδρυση της το 1949, δεν θα πωλούνται εφεξής στην Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία, την Μαλαισία, την Ινδονησία και τα αφρικανικά κράτη.

Η Heckler & Koch εξήγησε ότι πλέον θα πουλά όπλα μόνο σε «πράσινες χώρες», όπως τις χαρακτήρισε, τις οποίες όρισε με βάση τρία κριτήρια: συμμετοχή στο ΝΑΤΟ ή σε διεθνώς αναγνωρισμένους συμμαχικούς οργανισμούς, την κατάταξη της χώρας με βάση τον δείκτη διαφθοράς της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια και τον Δείκτη Δημοκρατίας του περιοδικού Economist.

Η απόφαση της εταιρείας προκάλεσε πολλά ερωτήματα για τα πραγματικά κίνητρα, με βάση και το αμαρτωλό παρελθόν της Heckler & Koch. Το 2010 η εταιρεία πιάστηκε επ’ αυτοφώρω να πουλά παράνομα ντουφέκια στο Μεξικό. Υπολογίζεται ότι περίπου 15 εκατομμύρια τυφέκια μάχης G3 της εταιρείας κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο και κάθε 13 λεπτά σκοτώνεται ένας άνθρωπος από σφαίρες της Heckler & Koch.

Όλοι τώρα αναμένουν την εφαρμογή της απόφασης. Η εταιρεία παράλληλα ανακοίνωσε ότι «θα τιμήσει τις συμβάσεις που έχει υπογράψει», γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα σταματήσει εδώ και τώρα τις πωλήσεις όπλων σε εμπόλεμες ζώνες, ενώ θα συνεχίσει κανονικά τις δουλειές στις ΗΠΑ.

Η εξήγηση για την ηθική αφύπνιση της εταιρείας εικάζεται ότι κρύβεται στα οικονομικά μεγέθη και την σύγχρονη αγορά όπλων. Οι πιεστικές και περιοριστικές πολιτικές της κυβέρνησης της Γερμανίας πυροδότησαν φόβους στα στελέχη ότι δεν θα τηρηθούν οι συμβάσεις εμπορίας όπλων και δεν αποκλείεται να χαθούν αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter