Λοταρία… επικρατείας από τον Κυριάκο

Λοταρία… επικρατείας από τον Κυριάκο

Σκληρή μάχη αναμένεται να δώσουν οι βαρόνοι της ΝΔ για την πρώτη θέση στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο επικρατείας. Ο αρχηγός της ΝΔ, ο οποίος κατά τα άλλα πίνει νερό στο όνομα της ανανέωσης, θα πορευτεί αναγκαστικά με τους ίδιους ανθρώπους και με τους ίδιους μηχανισμούς. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Εν αρχή ην ο Καραμανλής. Η «αθώα» πρόταση του προέδρου της ΝΔ προς τον πρώην πρωθυπουργό να ηγηθεί του ψηφοδελτίου επικρατείας έπεσε στο κενό. Ο Κυρ. Μητσοτάκης πίστευε ότι έτσι θα ξεμπέρδευε με τον φυσικό ηγέτη της ΝΔ. Το ξερό και μακεδονίτικο «όχι» του Καραμανλή τον προσγείωσε στη σκληρή πραγματικότητα. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν είναι γνωστό, ακόμη και στον επικεφαλής της ΝΔ, ότι ο Καραμανλής για το μόνο που ενδεχομένως θα έδειχνε ενδιαφέρον είναι η προεδρία της Δημοκρατίας. Κι αυτό υπό δύο προϋποθέσεις: πρώτο, να μην είναι υποψήφιος ο νυν ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος και δεύτερο, να έχει αλλάξει το σύνταγμα μέχρι το 2020 και η εκλογή προέδρου να γίνεται απευθείας από τον λαό.

Στα τεφτέρια του κ. Μητσοτάκη υπάρχει και το όνομα του τέως προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Το ιστορικό στέλεχος της παράταξης λέγεται ότι δέχτηκε από τον Κυρ. Μητσοτάκη την ίδια πρόταση που δέχτηκε και απέρριψε ο Καραμανλής. Στελέχη της ΝΔ που μιλούν μαζί του λένε ότι ο ίδιος θα ήθελε να είναι εκ νέου υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών, αφήνοντας πάντως ανοιχτό ένα μικρό παράθυρο να δεχτεί στο τέλος και να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι επιφυλάξεις του Μεϊμαράκη εδράζονται στον ιδιότυπο πλειστηριασμό που κάνει ο Κυρ. Μητσοτάκης για την πρώτη θέση του επικρατείας, καθώς και στην κακή χημεία που υπάρχει μεταξύ τους.

Κοντά σε όλα αυτά, πάνω από το επιτελείο του Κυριάκου πλανάται το ερώτημα που απασχολεί τη ΝΔ εδώ και πολλά χρόνια. Τι θα κάνει ο Αβραμόπουλος; Κι αυτό διότι ο επίτροπος αποτελεί ξεχωριστή –και για πολλούς ενοχλητική και sui generis– περίπτωση στη «γαλάζια» επικράτεια. Οι τελευταίες πληροφορίες τον θέλουν να σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Ελλάδα μόλις ανακοινωθεί ο χρόνος των εκλογών. Ωστόσο δεν δείχνει διατεθειμένος να επιστρέψει ως υποψήφιος στην παλιά του εκλογική περιφέρεια, στην Α΄ Αθήνας. Σε αντίθεση με τον Καραμανλή, ο Αβραμόπουλος, που κάποτε έφτασε πολύ κοντά στην προεδρία της Δημοκρατίας αλλά «προδόθηκε» από τον Τσίπρα, καλοβλέπει το επικρατείας. «Συζητά με τον Κυριάκο μόνο την περίπτωση να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας» μας έλεγε βουλευτής της ΝΔ και στενός συνεργάτης του Μητσοτάκη. Επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχει και μία ακόμη πρόταση από τον αρχηγό της ΝΔ: να αναλάβει ο Δ. Αβραμόπουλος (εφόσον επιστρέψει στην εξουσία το κόμμα τους) και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με εποπτεία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Ακάνθινος Μεϊμαράκης

Υπάρχει ωστόσο ένα… αγκάθι σε όλα αυτά τα σχέδια Μητσοτάκη –Αβραμόπουλου και λοιπών. Κι αυτό το αγκάθι ακούει στο όνομα Βαγγ. Μεϊμαράκης. Διότι, εφόσον αυτός τελικά αποφασίσει να αποδεχτεί την πρόταση Μητσοτάκη για την πρώτη θέση στο επικρατείας, θα πρέπει ο Δ. Αβραμόπουλος να δεχτεί να είναι στη δεύτερη θέση. Πηγές της ΝΔ εξηγούσαν στο Documento ότι κατά πάσα πιθανότητα αυτό δεν θα ενοχλούσε ιδιαίτερα τον Δ. Αβραμόπουλο. Ο επίτροπος δεν θεωρεί βέβαια ισάξιό του τον Μεϊμαράκη, αλλά κατανοεί ότι θα πρέπει να είναι πρώτος μεταξύ ίσων, μιας και έχει διατελέσει πρόεδρος της ΝΔ. Από την άλλη μεριά οι δύο βαρόνοι έχουν άριστες σχέσεις μεταξύ τους, με θεμέλιο εν πολλοίς την γκρίνια τους για την πολιτική του Κυριάκου. Ο τελευταίος πάντως χρησιμοποιεί ως βασικό επιχείρημα την ανάγκη για ενωτική εικόνα της παράταξης και όπως μαθαίνουμε έχει φροντίσει να το μεταφέρει ο ίδιος και στους Μεϊμαράκη και Αβραμόπουλο. Ας προσθέσουμε εδώ, πάντως, ότι η περίπτωση Αβραμόπουλου ενέχει ρίσκο για τον Κυρ. Μητσοτάκη μιας και κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει από τώρα ποια και πόσο σφοδρή θα είναι η αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία δεν τρέφει και τα καλύτερα των αισθημάτων για τον Ελληνα επίτροπο. Υπενθυμίζεται ότι το 2009 στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, ο Δ. Αβραμόπουλος έκανε την έκπληξη και αντί να συνταχθεί, όπως πολλοί ανέμεναν μέσα στο κόμμα, με την κεντροδεξιά Ντ. Μπακογιάννη, αυτός επέλεξε την οπορτουνιστική στάση να βαδίσει χέρι χέρι με τον δεξιό Αντώνη Σαμαρά. Και να οδηγήσει, τελικώς, τον άνθρωπο που ανέτρεψε την κυβέρνηση του Κώστα Μητσοτάκη στην αρχηγία της ΝΔ και αργότερα στην πρωθυπουργία.

Και στο βάθος… Μαρινάκης

Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά στη ΝΔ, με τον Κυριάκο να παζαρεύει με τους βαρόνους την πρώτη θέση του επικρατείας, του προέκυψε αιφνιδίως και ο εφοπλιστής και βαρόνος των ΜΜΕ Βαγγέλης Μαρινάκης. Οχι βέβαια για να είναι υποψήφιος με τη ΝΔ και δη στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, αλλά για να ζητήσει, όπως αναφέρουν κάποιες πληροφορίες, από τον Κυρ. Μητσοτάκη μία από τις εκλόγιμες θέσεις για προσωπικό του φίλο που δραστηριοποιείται στον χώρο της ελεύθερης αγοράς. Σύμφωνα με τα όσα μας μετέφερε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, το αίτημα του εφοπλιστή «απορρίφθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη» από τον πρόεδρο της ΝΔ. Άλλοι παράγοντες του κόμματος, όμως, που βρίσκονται κοντά στον Μαρινάκη, βεβαιώνουν ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αρνηθεί ο Κυριάκος τη χάρη στον φίλο και ένθερμο υποστηρικτή του. «Με τον Μαρινάκη δεν παίζει κανείς» είναι η χαρακτηριστική φράση ενός από αυτούς. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter