Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στη χώρα – Νέα πυρκαγιά στη Μάνη

Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στη χώρα – Νέα πυρκαγιά στη Μάνη

Νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 20:00 στην περιοχή Κοκκάλα του δήμου Ανατολικής Μάνης. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Πέτρος Ανδρεάκος, «δεν πρόκειται για αναζωπύρωση, αλλά για νέο μέτωπο».

Παράλληλα, ο δήμαρχος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές, οι ζημιές από τις φωτιές σε Κότρωνα και Σκουτάρι είναι σημαντικές», τονίζοντας ότι έχει πληγεί η παραγωγή ελαιολάδου.

Όσον αφορά τη φωτιά στην περιοχή Κοκκάλα, στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα με 15 άτομα, ενώ μέχρι πριν πέσει το φως της ημέρας, δύο αεροπλάνα πραγματοποιούσαν συνεχείς ρίψεις νερού.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το πύρινο μέτωπο δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Σχετικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε Κότρωνα και Σκουτάρι, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «έχουν καεί περίπου 15 σπίτια, ένας μεγάλος ελαιώνας, που η ετήσια παραγωγή του σε ελαιόλαδο φθάνει τους περίπου 300 τόνους, ενώ όλη η έκταση που έχει καεί, φθάνει τα 35.000 στρέμματα». Επίσης, είπε ότι έχουν καεί αρκετές κυψέλες με μελίσσια, καθώς και ζώα.

Όσον αφορά στους παραθεριστές που απομακρύνθηκαν χθες το βράδυ από παραλιακή περιοχή δίπλα από τον Κότρωνα, ο Πέτρος Ανδρεάκος είπε ότι «τους φιλοξενήσαμε, ως δήμος, στο Γύθειο και σήμερα φροντίσαμε να επιστρέψουν στην περιοχή που έκαναν διακοπές, ώστε να πάρουν τα αυτοκίνητά τους, αλλά δεν έχω ενημερωθεί, αν παρέμειναν στην περιοχή ή αποχώρησαν».

Ακόμη, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης ανέφερε σχετικά με τη φωτιά στον Κότρωνα, ότι «χθες το πρωί η φωτιά είχε τελειώσει», προσθέτοντας ότι «ήταν τελείως αδικαιολόγητη η συνέχισή της».

Χανιά

Σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αργά το απόγευμα σε χαράδρα κοντά στην περιοχή Εξώπολη στο Καλαμίτσι Αποκορώνου.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση και πήρε διαστάσεις λόγω των ανέμων, ενώ βρίσκεται μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, οι φλόγες καίνε δασική και γεωργική έκταση. Στο σημείο επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τις Βρύσες και τα Χανιά, ενώ στη μάχη για την κατάσβεσή της συνέδραμε και το πυροσβεστικό ελικόπτερο, η συνδρομή του οποίου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μη επέκταση της.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις οποίες συντονίζει επί τόπου ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης, Γιάννης Μαραγκάκης, θα παραμείνουν στο σημείο σ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πολλές ενεργές μικροεστίες.

Εκτός από το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές της ομάδας έκτακτων αναγκών του δήμου Αποκόρωνα και χωματουργικό μηχάνημα, ενώ σε επιφυλακή είναι και η υπηρεσία ύδρευσης του δήμου.

Μέγαρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε το απόγευμα, στην περιοχή Πανόραμα Μεγάρων, κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Στο σημείο επιχειρούν αυτή την ώρα 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρο τμήμα, 3 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Αιτωλοακαρνανία

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε περίπου στις 14:30 μετά το μεσημέρι, σε δασική έκταση στην περιοχή Κομπωτή Ξηρομέρου, στην Αιτωλοακαρνανία.

Στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Μαραθώνας

Πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Άνω Σούλι του Μαραθώνα, στις 3:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος. Στην προσπάθειες κατάσβεσης βοηθά και ένα ελικόπτερο με ρίψεις νερού.

Φθιώτιδα

Φωτιά που καίει στη δυτική Φθιώτιδα στα χωριά Ροβολίαρι και Τσούκα, κατάφερε να τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Στο σημείο επιχειρούν 6 οχήματα με 12 πυροσβέστες και 2 ομάδες πεζοπόρο.

Όσον αφορά στο άλλο πύρινο μέτωπο εκείνο που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής σε αγροτοδασική έκταση στο Μαυρομάτι Αλιάρτου στη Βοιωτία βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο.

Κεφαλονιά

Περιορίστηκε το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, σε δασική έκταση στην περιοχή Αγία Ειρήνη της Κεφαλονιάς.

Στο σημείο παραμένει ισχυρή πυροσβεστική δύναμη, ενώ όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της ΠΥ Ιονίων Νήσων, Ευθύμης Γεωργακόπουλος, «στις φλόγες παραδόθηκαν περίπου 450 στρέμματα δασικής κυρίως θαμνώδους έκτασης».

Από τη φωτιά, που πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω και των ανέμων, δεν κινδύνεψαν κατοικημένες περιοχές, ενώ μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες για περισσότερο από δώδεκα ώρες.

Αγρίνιο

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Κομπωτή Ξηρομέρου, στην Αιτωλοακαρνανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές, εκτός από κάποιες αγροικίες και ποιμνιοστάσια, αλλά μετά την επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμενων, αποσοβήθηκε ο κίνδυνος.

Πάντως, στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά και ταυτόχρονα να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Κέρκυρα

Σε ύφεση βρίσκεται βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στη νότια Κέρκυρα, κοντά στον Χαλικούνα.

Φωτιά ξέσπασε και στο Αλευροπάρι του πρώην Δήμου Μελιτειέων, στην Νότια Κέρκυρα. Το έργο της πυρόσβεσης είναι αρκετά δύσκολο λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν αυτή την ώρα.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 7 οχήματα της Πυροσβεστικής και 18 άντρες ενώ συμμετέχουν και τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου PZL. Στην πυρόσβεση παίρνουν μέρος και εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μέσα της Πολιτικής Προστασίας Κέρκυρας.

Πάτρα

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε, λίγο μετά τις 16:30, στην περιοχή Μαγούλα Κάτω Καστριτσίου, κοντά στο πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Στο σημείο της φωτιάς έσπευσαν αρχικά δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 20 οχήματα και 10 άνδρες. Καθώς όμως οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης, οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή ενισχύθηκαν.

Ειδικότερα, στην περιοχή επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 18 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα με 16 άτομα, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν δύο αεροπλάνα.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

Η συμμετοχή της πολεμικής αεροπορίας στην κατάσβεση πυρκαγιών

Για περισσότερες από 136 ώρες πετούσαν τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας το τελευταίο τριήμερο σε διάφορες περιοχές της χώρας, συμμετέχοντας στις προσπάθειες του πυροσβεστικού σώματος στην κατάσβεση των πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί.

Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 64 εξόδους. Σήμερα δε και μέχρι τις 5:30 το απόγευμα, τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας πετούσαν για περισσότερες από 10 ώρες, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες κατάσβεσης πυρκαγιών.

Αυτή την ώρα συνεχίζουν να επιχειρούν 2 C-215 στο Καστρίτσι Πατρών, 2 PZL στον Χαλικούνα Κέρκυρας, 1 Cl-215 στα Μέγαρα και 2 PZL στη Γραμμένη Δράμας.

Σε συνεχή κινητοποίηση η Περιφέρεια Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής, παραμένοντας σε ετοιμότητα για τρίτη συνεχή μέρα, συνέδραμε το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την κατάσβεση των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σήμερα 03-07-2017 σε δασικές περιοχές στο Άνω Σούλι Μαραθώνα και στο Πανόραμα Μεγάρων.

Ειδικότερα, κατόπιν αιτήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η Περιφέρεια Αττικής μέσω της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας διέθεσε τέσσερα (4) υδροφόρα οχήματα (δύο ανά συμβάν) για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Και στα δύο ανωτέρω σημεία μετέβησαν στελέχη της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας, για την υποβοήθηση του έργου των δυνάμεων κατάσβεσης.

Η Περιφέρεια Αττικής συνιστά στους πολίτες ιδιαίτερη προσοχή και για τα επόμενα 24ωρα, λόγω των καιρικών συνθηκών (άνεμοι, υψηλές θερμοκρασίες) που θα συνεχίσουν να επικρατούν. Για περισσότερες οδηγίες, πληροφορίες και ανακοινώσεις επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Πολιτικής Προστασίας στο διαδικτυακό τόπο της Περιφέρειας:

http://www.patt.gov.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=7394&catid=451&Itemid=374

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter