Μακριά από τους οικείους του κρατάνε οι αρχές τον 6χρονο γιο της Πόλας Ρούπα (Photo – Video)

Μακριά από τους οικείους του κρατάνε οι αρχές τον 6χρονο γιο της Πόλας Ρούπα (Photo – Video)

Εσπευσμένα έφτασαν στην Αθήνα από την Καλαμάτα, όπου διαμένουν, η γιαγιά και η θεία του εξάχρονου γιού της Πόλας Ρούπα κα του Νίκου Μαζιώτη, οι οποίοι πλέον είναι και οι δύο κρατούμενοι για τη δράση τους στον Επαναστατικό Αγώνα.

Των: Κατερίνας Κατή 

          Μάνου Φραγκιουδάκη

Η γιαγιά και η θεία του μικρού έχουν ήδη υποβάλλει στην αρμόδια εισαγγελέα ανηλίκων αίτημα για να πάρουν την επιμέλειά του -όπως έχουν ζητήσει και οι γονείς του- για να μην οδηγηθεί σε Ίδρυμα .

Ωστόσο η εισαγγελέας ενημέρωσε τον Φραγκίσκο Ραγκούση, συνήγορο της Ρούπα, ότι θα αποφασίσει για τη προσωρινή επιμέλεια του παιδιού την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς η οριστική επιμέλεια θα αποφασιστεί αργότερα από το αρμόδιο Δικαστήριο Ανηλίκων.

Η εισαγγελέας κινείται με βάση το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα που ορίζει ότι :

«Αν ο πατέρας ή η μητέρα παραβαίνουν τα καθήκοντα που τους επιβάλλει το λειτούργημά τους για την επιμέλεια του προσώπου του τέκνου ή τη διοίκηση της περιουσίας του ή αν ασκούν το λειτούργημα αυτό καταχρηστικά ή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σ’ αυτό, το δικαστήριο μπορεί, εφόσον το ζητήσουν ο άλλος γονέας, οι πλησιέστεροι συγγενείς του τέκνου, ο εισαγγελέας ή και αυτεπαγγέλτως, να διατάξει οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο.

Το δικαστήριο μπορεί ιδίως να αφαιρέσει από τον ένα γονέα την άσκηση της γονικής μέριμνας ολικά ή μερικά και να την αναθέσει αποκλειστικά στον άλλο ή, αν συντρέχουν και στο πρόσωπο αυτού οι προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου, να αναθέσει την πραγματική φροντίδα του τέκνου ή, ακόμη, και την επιμέλειά του ολικά ή μερικά σε τρίτον ή και να διορίσει επίτροπο.

Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου και επίκειται άμεσος κίνδυνος για τη σωματική ή την ψυχική υγεία του τέκνου, ο εισαγγελέας μπορεί να διατάσσει κάθε πρόσφορο μέτρο για την προστασία του, μέχρι την έκδοση της αποφάσεως του δικαστηρίου, στο οποίο πρέπει να απευθύνεται εντός τριάντα ημερών».

Από την άλλη πλευρά όμως, ο κος Ραγκούσης καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη στάση της εισαγγελέως καθώς δεν τους αποκαλύπτει που βρίσκεται το παιδί αλλά απαντώντας στη σχετική ερώτηση υποστηρίζει μόνο ότι βρίσκεται «σε ασφαλές περιβάλλον», ενώ κανείς από την οικογένεια δεν έχει δει το παιδί μέχρι αυτή την ώρα.

Η ίδια η Πόλα Ρούπα που ήταν καταζητούμενη επί πέντε χρόνια συνεχίζοντας τη δράση της στον Επαναστατικό Αγώνα θα οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού .

Νωρίτερα, στις πρώτες της δηλώσεις, μέσω της αδερφής της έξω από τη ΓΑΔΑ , εστίασε στο θέμα του παιδιού και ανακοίνωσε ότι ξεκινά απεργία πείνας και δίψας προκειμένου να μην οδηγηθεί το παιδί σε Ίδρυμα.

«Ήμουν και θα είμαι μέχρι να πεθάνω αμετανόητη εχθρός του συστήματος. Το παιδί το βάζουν τώρα μέσα σε αυτό τον πόλεμο και το εκδικούνται προκειμένου να εκδικηθούν περισσότερο εμένα. Έχουν απαγάγει το παιδί μου και δεν ξέρω που βρίσκεται από τα ξημερώματα που μας έχουν συλλάβει. Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Είναι γεγονός. Όμως το να πολεμούν το παιδί μου με το να αρνούνται να μου το φέρουν, να το δω και με το να αρνούνται να το δώσουν άμεσα σε συγγενείς πρώτου βαθμού και με το να απειλούν ότι θα πάει σε ίδρυμα είναι η πιο ποταπή πράξη σε αυτό τον πόλεμο. Αυτοί που βρίσκονται στον κρατικό μηχανισμό είναι σκουλήκια γιατί πολεμάνε ένα παιδί 6 χρονών. Και θέλω να πω ότι ξεκινάω τώρα απεργία πείνας και δίψας προκειμένου να δοθεί το παιδί τώρα στη μάνα μου και στην αδελφή μου. Όσον αφορά εμένα θα παραμείνω εχθρός τους μέχρι να πεθάνω και δεν με λυγίσουν ποτέ. Ζήτω η επανάσταση» ήταν η δήλωση της Ρούπα που μεταφέρθηκε στους δημοσιογράφους μέσω της αδερφής της.

Σε απεργία πείνας και δίψας προχωρά και ο Νίκος Μαζιώτης, ο οποίος με δήλωσή του στο athens.indymedia τονίζει: «Μετά την σύλληψη της Πόλας Ρούπα, η εισαγγελέας ανηλίκων Νικουλού αρνήθηκε να δώσει την επιμέλεια του 6χρονου γιου μας στους συγγενείς της Πόλας, μην επιτρέποντας καν να το δουν, μη γνωστοποιώντας στο συνήγορο μας το που βρίσκεται.

Το κράτος ουσιαστικά απήγαγε τον γιο μας, μας εκδικείται για τις επιλογές αγώνα που κάναμε, του ένοπλου αγώνα. Τα αχρεία όργανα του κράτους, τα τσιράκια των δανειστών, του νόμιμου και συνταγματικού μνημονίου τα βάζουν με ένα 6χρονο παιδί για να μας εκδικηθούν, γιατί επιλέξαμε τον ένοπλο αγώνα, γιατί δεν κάτσαμε να παραδοθούμε στην φυλακή, γιατί περάσαμε στην παρανομία και γιατί κάναμε την επίθεση στο παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο γραφείο του μόνιμου αντιπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι πρακτικές της εισαγγελέως Νικολού είναι παρόμοιες με αυτές παλαιότερων εποχών, όπως ήταν οι παιδουπόλεις της Φρειδερίκης για τα παιδιά των ανταρτών του εμφυλίου. Ο γιος μας είναι το παιδί δυο επαναστατών και είναι υπερήφανος για τους γονείς του. Δεν μας λυγίζει κανένας εκβιασμός. Τις επιλογές μας τις υπερασπιζόμαστε με την ίδια μας την ζωή.

Από σήμερα ξεκινάω μαζί με την συντρόφισσα μου απεργία πείνας και δίψας με αίτημα να δοθεί ο γιος μας στους συγγενείς. Η ένοπλη επανάσταση των από κάτω είναι η μόνη λύση».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter