Μακρόν: Η Ευρώπη πήρε αποφάσεις εις βάρος των πολιτών της (Photos)

Μακρόν:  Η Ευρώπη πήρε αποφάσεις εις βάρος των πολιτών της (Photos)

«Η ΕΕ δεν ήξερε πως να αντιδράσει, πήρε αποφάσεις που δεν ήταν συντονισμένες για την αντιμετώπιση της κρίσης και ήταν σε βάρος των πολιτών» ανέφερε  ο Γάλλος πρόεδρος και συνεχάρη τους Έλληνες πολίτες και ιδίως τους νέους που στηρίζουν την Ευρώπη παρά τις σκληρές θυσίες που υπέστησαν.

Από το προεδρικό Μέγαρο κατά το επίσημο δείπνο, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν σε μια ομιλία γεμάτη μηνύματα τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος, εξέφρασε τις γαλλικές θέσεις για την Ευρώπη του μέλλοντος και τόνισε ότι βγαίνουμε από μια Ευρώπη, που δεν ήξερε πώς να αντιδράσει κατά την διάρκεια της ελληνικής κρίσης, έχασε χρόνο, πήρε αποφάσεις που δεν ήταν πάντοτε συγχρονισμένες και οι συνέπειες των οποίων για πολλούς λαούς, όπως ο ελληνικός ήταν πολύ σκληρές.

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την επιθυμία του να αποτίσει φόρο τιμής, στην ελληνική νεολαία, που σήμερα βλέπει τις προοπτικές της να συρρικνώνονται και συνεχίζει να πιστεύει στην Ευρώπη. Μάλιστα χαρακτήρισε ανεξήγητη την στάση ορισμένων λαών της Ευρώπης, που την αντικρίζουν ως μια γραφειοκρατική οντότητα και υπογράμμισε ότι η αυτή η βούληση του ελληνικού λαού μετά από επτά χρόνια σκληρών δοκιμασιών, μας υποχρεώνει να μιλήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης. Για μια Ευρώπη πιο κυρίαρχη και πιο δημοκρατική, μια Ευρώπη του Πολιτισμού.

«Αυτή την στιγμή η Ευρώπη γνωρίζει ακραία φαινόμενα και ακριβώς αυτή η στιγμή που ζούμε, είναι πολύ σημαντική» υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος σημειώνοντας παράλληλα, ότι συνοδεύεται σήμερα στην Αθήνα από υπουργούς, που έχουν υπερασπισθεί τα συμφέροντα της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες, από μια πολυάριθμη αντιπροσωπεία ανθρώπων, που αγαπούν την Ελλάδα, που είναι παρόντες με τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα και βρίσκονται εδώ γιατί πιστεύουν ότι η Ευρώπη είναι μια ιδέα που ενώνει τους ανθρώπους και ήρθαν μαζί του με την επιθυμία να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει.

Μάλιστα, επισήμανε ότι «Θέλουμε να γυρίσει η σελίδα των μεταρρυθμίσεων και των τριών προγραμμάτων προσαρμογής. Θέλουμε η Ελλάδα να ξαναβρεί την οικονομική της κυριαρχία και να επιλέξει τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να υλοποιήσει, να ζήσει μέσα από τις επενδύσεις και την οικονομική ανάκαμψη».

Αυτή η στρατηγική μας συνεργασία, ανέφερε, θέλουμε να πετύχει, έτσι ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει τμήμα του μέλλοντος της Ευρώπης.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ζήσουμε συνεργαζόμενοι και θα ήθελα να τονίσω ότι ήρθε η ώρα η Ελλάδα να ξανακοιτάξει προς το μέλλον της. Όχι να υλοποιεί κανόνες, που έχουν αποφασίσει οι άλλοι, να αποφασίσει το δικό της μέλλον, να μοιραστούμε μια κοινή φιλοδοξία, της Ευρώπης που μας εκπροσωπεί», υποστήριξε.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν είναι απλά ένας ελληνικός μύθος, αλλά μια ιστορία φιλίας μεταξύ Ευρωπαίων πολιτών, που κινούνται ελεύθερα. Ανέφερε, επίσης, ότι η Ευρώπη είναι κοινή Λογοτεχνία, κοινή Μουσική και επικαλέστηκε χαρακτηριστικά τα βιβλία του Καστοριάδη, την Μουσική του Ξενάκη και τα έργα του Γαβρά και κατέληξε επικαλούμενος το παράδειγμα του ίδιου του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος, όπως είπε, μιλά άπταιστα Γαλλικά έχει ζήσει στη Σορβόννη και αγαπά τον Γαλλικό Πολιτισμό. «Όλα αυτά είναι που μας ενώνουν και για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να πετύχουμε» τόνισε ο κ. Μακρόν.

Τι είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος

Tο κοινό όραμα Ελλάδας και Γαλλίας για το μέλλον της Ευρώπης, βασισμένο στις αξίες και τις αρχές, που ενέπνευσαν τους ιδρυτές της, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την προσφώνησή του στο επίσημο δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν του Γάλλου Προέδρου και της συζύγου του στο Προεδρικό Μέγαρο στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Γάλλου ομολόγου του στη χώρα μας.

Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε μνημειώδη την ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν στην Πνύκα, υπογραμμίζοντας ότι όσα ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος ανταποκρίνονται στο πρότυπο ενός Ευρωπαίου ηγέτη, ενός ηγέτη οραματιστή, που έχουμε ανάγκη στην Ευρώπη.

«Σήμερα στην Πνύκα δώσατε σε όλους μας και κυρίως στην Ελλάδα, που είναι τόσο συνδεδεμένη με την Γαλλία, την ελπίδα ότι ο αγώνας για την Ευρώπη αρχίζει και θα συνεχισθεί έως την τελική δικαίωση, που αφορά όχι μόνο τους Λαούς της Ευρώπης, αλλά τον κόσμο ολόκληρο» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «Ίσως μια από τις μεγάλες κακοδαιμονίες, που επηρέασαν την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, σε ό,τι αφορά την διαιώνιση της κρίσης, την οποία όλοι αντιμετωπίζουμε, είναι η έλλειψη σημαντικών ηγετών, που μπορούν να υπερασπιστούν το όραμα και την προοπτική της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στον Γάλλο Πρόεδρο τόνισε ότι «Στο πρόσωπό σας, βρίσκουμε έναν συναγωνιστή σε αυτόν τον μεγάλο αγώνα. Έναν οραματιστή, που μαζί σκεφτόμαστε-όλοι οι λαοί που αναλογίζονται τις δικές τους ευθύνες για την Ευρώπη- το πώς μπορούμε να προσδιορίσουμε το μέλλον των λαών μας, αλλά και του κοινού μας οικοδομήματος, της κοινής μας οικογένειας».

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος «θα πορευθούμε για την Ευρώπη, η οποία ανταποκρίνεται σε αυτές ακριβώς τις αρχές και τις αξίες από τις οποίες ξεκίνησε. Τις αξίες του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας, εκείνες που πρέπει να μας εμπνέουν στο μέλλον, εκείνες που καθορίζουν την προοπτική της Ευρώπης».





















Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter