Μακρόν: Η συμφωνία δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την αρχή της χώρας πρώτης εισόδου

Μακρόν: Η συμφωνία δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την αρχή της χώρας πρώτης εισόδου

O Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ότι σε καμία περίπτωση η σημερινή συμφωνία στο μεταναστευτικό δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την αρχή της χώρας πρώτης εισόδου, η οποία ισχύει με βάση τον κανονισμό του Δουβλίνου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επανεξεταστεί η συγκεκριμένη αρχή του κανονισμού του Δουβλίνου, σημειώνοντας παράλληλα, ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η πλησιέστερη χώρα – το πλησιέστερο λιμάνι επιλέγεται ως ο πιο ασφαλής προορισμός. «Οι κανόνες είναι ξεκάθαροι ότι υπεύθυνη είναι η χώρα πρώτης εισόδου στην ΕΕ», ανέφερε ο Εμ. Μακρόν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που ζητούσαν διευκρινίσεις για τα συμπεράσματα που υιοθέτησε σήμερα το πρωί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Συνεχίζοντας, ωστόσο, ο Γάλλος Πρόεδρος σημείωσε ότι με τη σημερινή συμφωνία, για τις χώρες “πρώτης εισόδου” θα εφαρμόζεται η αρχή της αλληλεγγύης και θα διασφαλίζεται από την πρώτη κιόλας μέρα άφιξης των μεταναστών, ότι «χρεώνονται στην Ευρώπη». Ο Εμανουέλ Μακρόν, ανέφερε ως παράδειγμα τη Λέσβο, όπου υπάρχουν κέντρα υποδοχής και καταγραφής μεταναστών και τα οποία σήμερα, στο μεγαλύτερο βαθμό, είναι υπό την ευθύνη των ελληνικών αρχών..

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής περιλαμβάνεται η εξής παράγραφος: «Στο έδαφος της ΕΕ, η μέριμνα αυτών που διασώζονται, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, θα πρέπει να αναλαμβάνεται βάσει κοινής προσπάθειας, μέσω της μεταγωγής σε ελεγχόμενα κέντρα που δημιουργούνται σε κράτη μέλη, μόνο σε εθελοντική βάση, εφόσον η ταχεία και ασφαλής επεξεργασία επιτρέπει, με πλήρη στήριξη της ΕΕ, να γίνεται διάκριση μεταξύ των παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι θα επιστρέφονται, και εκείνων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, για τους οποίους θα εφαρμόζεται η αρχή της αλληλεγγύης. Όλα τα μέτρα στο πλαίσιο αυτών των ελεγχόμενων κέντρων, συμπεριλαμβανομένων της μετεγκατάστασης και της επανεγκατάστασης, θα λαμβάνονται σε εθελοντική βάση, με την επιφύλαξη της μεταρρύθμισης της διαδικασίας του Δουβλίνου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter