Μακρόν-Τσίπρας: Οδικός χάρτης για την Ευρώπη του μέλλοντος και «πόρτα» στο ΔΝΤ

Μακρόν-Τσίπρας: Οδικός χάρτης για την Ευρώπη του μέλλοντος και «πόρτα» στο ΔΝΤ

Ισχυρά μηνύματα προς τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο αλλά και την Ουάσινγκτον για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο είναι άρρηκτα δεμένο με τον τρόπο που θα πέσει η αυλαία στην Ελληνική κρίση χρέους, έστειλαν από το Μέγαρο Μαξίμου και τον λόφο της Πνύκας ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αρχικά στην κατάμεστη από Γάλλους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ κεντρική αίθουσα του Μαξίμου ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στις νωπές λαϊκές εντολές όπως είπε στη χώρα του και στη Γερμανία που ανοίγουν «ένα παράθυρο ευκαιρίας» για αλλαγή της αρχιτεκτονικής της Ευρώπης αρκεί να επιλυθεί οριστικά η ελληνική κρίση χρέους ώστε να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Δίνοντας μάλιστα ένα σαφέστατο δείγμα γραφής για το πώς βλέπει ο ίδιος το τέλος της κρίσης στην Ελλάδα ζήτησε να ολοκληρωθεί χωρίς άλλες απαιτήσεις η τρίτη αξιολόγηση και να εκκινήσει τους πρώτους μήνες του 2018 η συζήτηση για την απομείωση του Ελληνικού χρέους ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί το ΔΝΤ να επιβλέπει ευρωπαϊκά προγράμματα και πρέπει να μάθει η Ευρώπη να λύνει μόνη της τα προβλήματά της.

Οδικός χάρτης για την Ευρώπη και αιχμές για τη στάση απέναντι στην Ελλάδα

Ειδικότερα για το όραμά του για την Ε.Ε. ο κ. Μακρόν σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα θα καταθέσει στο σύνολο των κρατών – μελών έναν οδικό χάρτη για την Ε.Ε. ενώ ζήτησε από τον Ιανουάριο του 2018 τη διεξαγωγή δημόσιων συζητήσεων – λαϊκών συνελεύσεων των πολιτών σε όλα τα κράτη με θέμα «ποια Ευρώπη θέλουμε» ώστε μετά η σκυτάλη να περάσει στους πολιτικούς.

Επιπροσθέτως, τάχθηκε υπέρ ενός κοινού προϋπολογισμού στην Ε.Ε., με έναν εκτελεστικό υπεύθυνο και ένα κοινοβούλιο.

Δύο Ευρωπαϊκά υπουργεία ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

Παίρνοντας την σκυτάλη από τον Εμανουέλ Μακρόν ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε τη δημιουργία στην Ευρώπη ενός κοινού υπουργείου Οικονομικών και ενός υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και παράλληλα τη δημιουργία ενός Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης με ελεγκτικές αρμοδιότητες και αναλογική εκπροσώπηση.

Αναφερόμενος στην Ελληνική κρίση ο κ. Τσίπρας είπε ότι μπορούμε σήμερα να πούμε με σιγουριά ότι βρισκόμαστε κοντά στην έξοδο από την κρίση. «Βρισκόμαστε στο τέλος μιας μεγάλης περιπέτειας. Στόχος μας είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι πρέπει να αποφευχθούν καθυστερήσεις και αβεβαιότητες στο Ελληνικό πρόγραμμα χαρακτηρίζοντας «κλειδί» τον χρόνο για την επιτυχία του προγράμματος σε έναν χρόνο από σήμερα.

Δείτε ΕΔΩ τι προηγήθηκε από τη στιγμή που έφτασε ο Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα, όπως και το πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου την Παρασκευή

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter