Μαλλιά κουβάρια στο ΚΙΝΑΛ για τις ευρωεκλογές

Μαλλιά κουβάρια στο ΚΙΝΑΛ για τις ευρωεκλογές

Η πρόταση της Φώφης Γεννηματά προς τους δύο ευρωβουλευτές της παράταξης Νίκο Ανδρουλάκη και Εύα Καϊλή να ενισχύσουν το Κίνημα Αλλαγής ως υποψήφιοι στις εθνικές εκλογές δεν είναι και τόσο αθώα όσο φαινομενικά δείχνει. Τι πιο λογικό, θα σκεφτόταν κανείς, να προτείνει η πρόεδρος σε δύο νέους πολιτικούς, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στο Ευρωκοινοβούλιο, να συνδράμουν το κόμμα τους στην προσπάθεια που κάνει για να έχει όσο το δυνατόν καλύτερη εκλογική απόδοση στις εθνικές εκλογές; 

Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική όπως σημειώνουν και στελέχη του ΚΙΝΑΛ, τα οποία επισημαίνουν ότι η πρόταση Γεννηματά έχει διπλό σκοπό: αφενός να βολέψει τους πολυάριθμους ενδιαφερόμενους υποψηφίους χωρίς να προκληθεί νέο κύμα εσωστρέφειας που θα πλήξει την εικόνα της παράταξης, ενώ έχουμε ήδη μπει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, αφετέρου να… ηττηθούν στις εθνικές κάλπες οι εσωκομματικοί αντίπαλοι της προέδρου!

Βολιδοσκοπήσεις και αντιρρήσεις

Είναι ήδη γνωστό ότι η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ ζήτησε από τον Ν. Ανδρουλάκη και την Εύα Καϊλή να μην είναι εκ νέου υποψήφιοι στις ευρωεκλογές, αλλά να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος στις εθνικές εκλογές. Η Εύα Καϊλή, σύμφωνα με το περιβάλλον της, αν και θα την ενδιέφερε να είναι ξανά ευρωβουλευτής, βλέπει θετικά την προοπτική να κατέβει υποψήφια με το ΚΙΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη, κάτι που έχει πράξει και στο παρελθόν με επιτυχία άλλωστε (η οποία θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν της είχαν πάρει την έδρα δύο φορές οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος).

Ο Ν. Ανδρουλάκης όμως ξεκαθάρισε στη Φ. Γεννηματά ότι θα είναι υποψήφιος σε όποιες εκλογές γίνουν πρώτες. Δηλαδή, αν η κυβέρνηση αποφασίσει να πάμε σε πρόωρες εκλογές και αυτές διεξαχθούν πριν από τις ευρωεκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 26 Μαΐου 2019, τότε δέχεται να είναι υποψήφιος αλλά, όπως τόνισε στο Documento, σε περιφέρεια που θα επιλέξει ο ίδιος! «Ενημέρωσα την πρόεδρο ότι αν οι ευρωεκλογές γίνουν πριν από τις εθνικές εκλογές, τότε θα είμαι ξανά υποψήφιος για το Ευρωκοινοβούλιο», όπως μας είπε και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που συμβεί το αντίθετο, εκείνος επιθυμεί να διεκδικήσει είτε την Α’ Αθηνών είτε τον Βόρειο Τομέα της κατατμημένης πλέον Β΄ Αθηνών.

Αυτή η επιθυμία όμως του ευρωβουλευτή –και νο 2 της παράταξης βάσει των αποτελεσμάτων των εσωκομματικών εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου– αποτελεί και το σημείο τριβής με την πρόεδρο. Και αυτό επειδή αμέσως μετά τη συζήτηση Γεννηματά – Ανδρουλάκη άρχισαν οι διαρροές από τη Χαριλάου Τρικούπη ότι ο ευρωβουλευτής θα είναι υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθηνών, στον οποίο σκοπεύει να είναι υποψήφια η ίδια η πρόεδρος Φ. Γεννηματά. Και ας μη γελιόμαστε, όποια και να είναι η δυναμική του ΚΙΝΑΛ στις εθνικές εκλογές, πόσες έδρες πια θα πάρει στη Β΄ Αθηνών που είναι και κατατμημένη! Με λίγα λόγια, στο περιβάλλον Ανδρουλάκη θεωρούν –και όχι παράλογα– ότι η Φ. Γεννηματά βρήκε αυτό τον τρόπο για να… εξαφανίσει εκλογικά τον βασικό εσωκομματικό της αντίπαλο.

Παρεμπιπτόντως, το γεγονός ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είχε ζητήσει προ μηνός να γίνουν οι ευρωεκλογές πάλι με λίστα, όπως γινόταν πριν από το 2014, και όχι με σταυρό, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, έχει να κάνει κυρίως με τα βαριά ονόματα τα οποία επιθυμεί να συμμετάσχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, δηλαδή τον Νίκο Παπανδρέου αδερφό του πρώην πρωθυπουργού και τον σημερινό δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, ο οποίος δεν θα διεκδικήσει τρίτη θητεία στον δήμο.

Στρατηγική-μπάχαλο και για τις εθνικές εκλογές

Η Φ. Γεννηματά, τόσο ως επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής όσο και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ήταν συνεπής στην κυβερνητική της πρόταση για κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας – η αλήθεια να λέγεται! Έχει πει επανειλημμένως ότι το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος θα το αποφασίσει ο λαός με την ψήφο του, ενώ επιδίωξη του ΚΙΝΑΛ είναι να πάρει την τρίτη θέση, ώστε να παίξει ρόλο την επόμενη μέρα συμμετέχοντας σε κυβέρνηση «ευρείας πλειοψηφίας», όπως την αποκαλεί, με προοδευτικό πρόσημο. Μάλιστα ο γραμματέας του τομέα επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ Σταμάτης Μαλέλης έκανε λόγο πρόσφατα για «καθαρή» θέση του Κινήματος Αλλαγής, που ψηφίστηκε ομόφωνα από την Εκτελεστική Γραμματεία, μιλώντας ξεκάθαρα για «κυβέρνηση και με τους τρεις».

Με τη διαφορά ότι είναι κάπως δύσκολο να πείσει η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ότι πραγματικά θέλει «κυβέρνηση και με τους τρεις» και, μάλιστα, με προοδευτικό πρόσημο όταν, πρώτον, ολημερίς και ολονυχτίς αποκαλεί εκφραστή της συντήρησης τον ΣΥΡΙΖΑ και, δεύτερον, είναι τέτοια η πολεμική του κόμματος κατά της κυβέρνησης που δεν αφήνει περιθώρια συνεννόησης πλέον σε κανέναν τομέα! Το βέβαιο είναι ότι η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και τελικά του ΚΙΝΑΛ εννοεί αυτό ακριβώς που έλεγε ανέκαθεν ο Βαγγ. Βενιζέλος: να καλέσουμε τον «ηττημένο» ΣΥΡΙΖΑ –καθότι σίγουρος για τη νίκη της ΝΔ– και αν θέλει έχει καλώς, ειδάλλως δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη… Λες και η Φ. Γεννηματά δεν γνωρίζει ότι είναι αδύνατη η συνεργασία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και, μάλιστα, και από τις δύο πλευρές! Προς τι το δούλεμα, λοιπόν; 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter