Μάλτα: Συνάντηση Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης – Προσπάθεια εξομάλυνσης

Μάλτα: Συνάντηση Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης – Προσπάθεια εξομάλυνσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσπαθήσει να τερματίσει την αντιπαράθεσή της με την Τουρκία σήμερα παρά τις βαθιές ανησυχίες της για το μέλλον της χώρας υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι ενισχυμένες εξουσίες του οποίου και οι συνεχιζόμενες διώξεις εις βάρος των αντιπάλων του φαίνεται να έχουν βάλει τέλος στις φιλοδοξίες της χώρας για ένταξή της στο μπλοκ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντάται σήμερα στη Μάλτα με τους Ευρωπαίους ομολόγους του με στόχο να αμβλυνθούν αυτές οι εντάσεις.

Η νίκη του Ερντογάν στο δημοψήφισμα, οι διώξεις εναντίον αντιπάλων του και οι δηλώσεις του με τις οποίες συνέκρινε κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με τους ναζί έχουν προκαλέσει την οργή κάποιων χωρών της ΕΕ, όμως η ‘Ενωση θέλει να προσπαθήσει να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Τουρκία, η οποία είναι στρατηγικός της σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

«Το να συνεχίσουμε σαν να μην έχει συμβεί τίποτε δεν είναι επιλογή», σχολίασε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

«Ας διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και ας βρούμε έναν τρόπο να συνεργαστούμε με την Τουρκία», πρόσθεσε ο Χαν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ΕΕ ίσως υποβαθμίσει τις σχέσεις της με την Άγκυρα, αλλά θα προσπαθήσει να διατηρήσει κάποια συμφωνία στον εμπορικό τομέα και στον τομέα της ασφάλειας.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, που ξεκίνησαν το 2005, είχαν παγώσει πριν και από τις πρόσφατες αντιπαραθέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter