Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα: Ο ΟΗΕ είναι αναντικατάστατος

Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα: Ο ΟΗΕ είναι αναντικατάστατος

Οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων των χωρών όλου του κόσμου έστειλαν ένα σχεδόν ομόφωνο μήνυμα υποστήριξης του συστήματος πολυμερούς συνεργασίας κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τόνισε η πρόεδρος του σώματος αυτού τη Δευτέρα.

«Ακούσαμε τις φωνές των ηγετών να λένε δυνατά και καθαρά ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι αναντικατάστατα», επέμεινε η Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του σημαντικότερου διπλωματικού γεγονότος της χρονιάς, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Προκαλείται «μάλλον αναταραχή» όταν χώρες αποφασίζουν να αποσυρθούν από συμφωνίες και υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει σε διεθνές επίπεδο, αλλά «πρέπει να σεβόμαστε τις διαφορές αυτές», συνέχισε.

Πολλοί ηγέτες φάνηκαν την περασμένη εβδομάδα να επικρίνουν χωρίς περιστροφές το μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατά την ομιλία του ενώπιον της ΓΣ του ΟΗΕ απέρριψε την «ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης» και διαβεβαίωσε ότι ενστερνίζεται το «δόγμα του πατριωτισμού».

Η Ουάσινγκτον έχει αποσυρθεί από διάφορες διεθνείς συμφωνίες, ανάμεσά τους από τη συμφωνία των έξι μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά και από τη συμφωνία του Παρισιού για τις προσπάθειες αποτροπής της κλιματικής αλλαγής, αφότου ο Τραμπ έγινε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επίσης αποσυρθεί από το παγκόσμιο σύμφωνο για τη μετανάστευση του ΟΗΕ, το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί στο Μαρόκο τον Δεκέμβριο.

Η κλιματική αλλαγή, η πρόληψη συρράξεων και η πολυμερής συνεργασία ήταν ανάμεσα στα ζητήματα που εθίγησαν περισσότερο όταν οι ομιλητές, ανάμεσά τους 77 αρχηγοί κρατών, πέντε αντιπρόεδροι και 44 αρχηγοί κυβερνήσεων, ανέβηκαν στο βήμα, σημείωσε η Εσπινόσα.

Η Εσπινόσα – η πρώην υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας του Ισημερινού – μόλις άρχισε την ετήσια θητεία της στο αξίωμα της προέδρου της ΓΣ του ΟΗΕ, σώματος που αριθμεί 193 μέλη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter