Μαρινόπουλος: Τελειώνει ο χρόνος και τα λεφτά

Μαρινόπουλος: Τελειώνει ο χρόνος και τα λεφτά

Νωρίτερα από τις 90 ημέρες, που είναι εκ του νόμου ο προβλεπόμενος χρόνος, αναμένεται να γνωμοδοτήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη μεταβίβαση στη νέα εταιρεία της Σκλαβενίτης μέρους του ενεργητικού και παθητικού της Μαρινόπουλος και των συμμετοχών της στις εταιρείες Μαρκέτα, Παλαμάρης, Guedo και Ζεύξη, καθώς και των εταιρειών που υπέβαλαν αίτημα εξυγίανσης

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documentonews.gr, η ανεξάρτητη αρχή έχει περάσει στη β’ φάση σε ότι αφορά την εξέταση της υπόθεσης και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει γνωμοδότηση.

Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι καθοριστική για να περάσει η συμφωνία στην επόμενη φάση. Με βάση τα όσα αναφέρονταν στη συμφωνία που υπεγράφη στις αρχές Σεπτεμβρίου μεταξύ της Σκλαβενίτης, των τραπεζών και της Μαρινόπουλος, από την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν θα πρέπει να επηρεάζεται ουσιωδώς αρνητικά ο προβλεπόμενος κύκλος εργασιών της νέας εταιρείας στο νομό Αττικής και στην Περιφέρεια Κρήτης (νομοί Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Χανίων) σε σχέση με τον κύκλο εργασιών της Μαρινόπουλος ΓΕ για το έτος 2015.

Αμφίβολη η τύχη του εγχειρήματος

Παρ’ ότι ένα από τα προαπαιτούμενα για να προχωρήσει το deal διάσωσης της Μαρινόπουλος φαίνεται ότι εκπληρώνεται, η τύχη της πολύπαθης αλυσίδας και κατ’ επέκταση των 11.000 εργαζομένων της είναι αμφίβολη, αφού λεφτά πλέον υπάρχουν ελάχιστα και κανείς από τους εμπλεκόμενους (Σκλαβενίτης, τράπεζες, Μαρινόπουλος) δεν έχει βρει τον τρόπο για το πώς θα καλυφθούν τα έξοδα λειτουργίας της επιχείρησης, εάν καθυστερήσει κι άλλο, όπως όλα δείχνουν, η δικαστική απόφαση, που θα ανοίξει τον δρόμο για τη νέα χρηματοδότηση συνολικού ύψους 487 εκατ. ευρώ.

Με βάση την αρχική συμφωνία, τα 80 εκατ. ευρώ της ενδιάμεσης χρηματοδότησης (55 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες, 15 εκατ. ευρώ από τη Σκλαβενίτης και 10 εκατ. ευρώ από τον Μαρινόπουλο) κάλυπταν τις ανάγκες λειτουργίας της Μαρινόπουλου έως τις 30 Νοεμβρίου 2016. Πλέον τα χρήματα που έχουν απομείνει είναι λίγα, καθώς οι εκταμιεύσεις ξεκίνησαν κάπως καθυστερημένα σε σχέση με τις προβλεπόμενες ημερομηνίες και φθάνουν μεν για την καταβολή του Δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του Μαρινόπουλου, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι δυνατή η καταβολή του μισθού του Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα, οι προσδοκίες για αυξημένες εισπράξεις από τα 80 καταστήματα που έχουν εφοδιαστεί με 3.000 κωδικούς από τη Σκλαβενίτης, δεν επιβεβαιώνονται, καθώς η κίνηση είναι από μέτρια έως χαμηλή, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το κάθε κατάστημα.

Η αγωνία για την τύχη της Μαρινόπουλος είναι διάχυτη και μεταξύ των εργαζομένων, το Σωματείο των οποίων συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με όσους, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση (εργοδότες, πολιτικούς, δικαστικούς φορείς κ.λ.π.) με απαίτηση να ενημερωθεί για το πώς προχωρά η υπόθεση και γιατί υπάρχουν οι καθυστερήσεις.

«Κανείς δεν μπόρεσε να δεσμευθεί για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ωστόσο υιοθετήθηκε από όλους η αντίληψη του κόστους που θα επιφέρει για τους εργαζομένους και τους μισθούς τους και όχι μόνο μια πιθανή καθυστέρηση πέραν του τέλους Δεκεμβρίου, όπου και τελειώνει η ενδιάμεση χρηματοδότηση» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Καρφούρ – Μαρινόπουλος, Dia.

Ας σημειωθεί ότι στις 30 Ιανουαρίου 2017 λήγει για τη Μαρινόπουλος η τετράμηνη προστασία από τους πιστωτές, ενώ η 14η Φεβρουαρίου 2017, είναι το τελικό dead line που έχει θέσει η αλυσίδα Σκλαβενίτης σε ότι αφορά την οριστική απόφαση για το σύνολο των συμφωνιών εξυγίανσης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter