Μαρκ Χάμιλ: «Με εξέπληξε η αλλαγή στον Λουκ»

Μαρκ Χάμιλ: «Με εξέπληξε η αλλαγή στον Λουκ»

Είναι ο Λουκ Σκαϊγουόκερ. Ο τελευταίος Τζεντάι και σύμβολο του πιο επιδραστικού κινηματογραφικού σκανδιναβικού μύθου (saga) όλων των εποχών.

Το όγδοο μέρος του «Πολέμου των άστρων» με τίτλο «The last Jedi» είναι χτισμένο πάνω στον μυθικό ήρωα που τον υποδύεται εδώ και 40 χρόνια ο ίδιος ηθοποιός. Ο Μαρκ Χάμιλ έχει τη Δύναμη μαζί του σε ό,τι κάνει και το αποδεικνύει περίτρανα και στο φιλμ αυτό.

Πού συναντάμε για πρώτη φορά τον Λουκ στη νέα ταινία;

Υπάρχει μια απευθείας σύνδεση του τέλους της προηγούμενης ταινίας με την αφετηρία της νέας. Είναι μια γέφυρα δηλαδή μεταξύ των δύο φιλμ που αντικατοπτρίζεται στο πρόσωπο του Λουκ. Αν θυμάστε καλά το φινάλε στο προηγούμενο φιλμ, βλέπουμε το έκπληκτο βλέμμα του ήρωα όταν αντικρίζει το πρόσωπο της Ρέι. Το «Last Jedi» ξεκινά από εκείνη ακριβώς τη σκηνή, με τη Ρέι να εξηγεί στον Λουκ τον σκοπό της αποστολής της αλλά η απορία στο πρόσωπο του Λουκ παραμένει.

Ολοι οι φαν της σειράς περιμένουν να μάθουν ποια είναι τελικά η σχέση της Ρέι με τον Λουκ.

Ναι, υπάρχει μια ψύχωση γύρω από όλο αυτό και είναι κατανοητό, αλλά δεν μπορώ να σας αποκαλύψω πολλά. Ας πούμε μόνο το εξής: πολλά κομμάτια της μυθολογίας του «Πολέμου των άστρων» είναι χτισμένα γύρω από τις αναπάντεχες σχέσεις πατέρα-γιου, μητέρας- κόρης κ.ά. με τις εκπλήξεις να μην έχουν τέλος. Ε, το ίδιο συμβαίνει και στη νέα ταινία.

Εσείς βιώσατε μεγάλη έκπληξη σε σχέση με τον χαρακτήρα σας;

Ναι, φυσικά. Ολα αυτά τα χρόνια ο Λουκ ήταν απόλυτα ταυτισμένος στη σκέψη μου με τη Δύναμη και την ιερή αποστολή των Τζεντάι. Οταν λοιπόν μου δόθηκε το σενάριο, έκπληκτος διάβασα την απέχθεια του Λουκ πλέον για όλο αυτό το ιδεολογικό πλαίσιο που ουσιαστικά διαμόρφωσε την ύπαρξή του. Ξαφνιάστηκα, καθώς δεν περίμενα τέτοια ανατροπή! Μην ξεχνάμε ότι ο Λουκ είναι μύθος για τους περισσότερους κυνηγημένους του Γαλαξία που βλέπουν στο πρόσωπό του την ελπίδα για αντίσταση κατά της Αυτοκρατορίας. Το βρήκα τρομερά σκληρό για εκείνον να επιδιώκει και όχι απλώς να επιθυμεί την καταστροφή όλης της φιλοσοφίας των Τζεντάι αλλά κι ενός κομματιού του εαυτού του. Ολη η απογοήτευση που νιώθει πάντως έχει και εξήγηση και βάθος, αλλά αυτά θα τα ανακαλύψετε στο φιλμ.

Ο σκηνοθέτης Ράιαν Τζόνσον είναι επιλογή που εμπεριέχει ρίσκο αλλά σχεδόν όλοι μιλούν με ενθουσιασμό για το τι έχει πετύχει.

Είναι οπωσδήποτε ταλαντούχος σκηνοθέτης, αλλά εκείνο που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι το πάθος του για όσα κάνει. Μπορείς να το καταλάβεις όχι μόνο από τη ματιά του πάνω στις καίριες σκηνές αλλά από την αγάπη με την οποία μιλάει για τη σειρά, τα 80s, το σινεμά, την ποπ κουλτούρα. Εκτός όμως από το ότι είναι τόσο χαρισματικός σκηνοθέτης, επιπλέον είναι και από τους πιο συμπαθείς ανθρώπους που έχω γνωρίσει ποτέ.

Θα αρέσει στους φαν της σειράς το νέο επεισόδιο;

Από όπου κι αν το δει κανείς είναι ένα φιλμ που συνεχίζει στην ίδια πορεία που κινούνται τα προηγούμενα προκειμένου να υπάρχει ομοιογένεια, αλλά δεν μπορείς να παραβλέψεις το προσωπικό άγγιγμα του Τζόνσον στις κρίσιμες φάσεις του φιλμ. Κατάφερνε να μας εμπνεύσει όλους γύρω από το όραμα που είχε για την ταινία. Σπάνια έχω εμπιστευτεί τόσο πολύ έναν σκηνοθέτη, αλλά ο Τζόνσον το πετυχαίνει αυτό με αφοπλιστικό τρόπο. Πολλοί σκηνοθέτες λένε στους ηθοποιούς τους: «Σταμάτα να παίζεις και γίνε ο χαρακτήρας που υποδύεσαι». Ο Τζόνσον θα το πει κι εκείνος αλλά με μια διαφορά. Θα σου δείξει τι ακριβώς εννοεί και θα σ’ το μεταδώσει απόλυτα.

Αρα θεωρείτε ότι οι φαν μάλλον θα συγκαταθέσουν…

Δεν υπάρχει αμφιβολία. Είναι μια ταινία που σίγουρα θα αποζημιώσει τους φαν της σειράς και θα τους ανοίξει την όρεξη για τη συνέχεια και προϊδεάζει για τα σπουδαία πράγματα που θα ακολουθήσουν στο επόμενο ένατο επεισόδιο.

Ποια είναι η πιο δυνατή στιγμή ή ανάμνηση που κρατάτε από την πρώτη φορά που γίνατε μέρος του «Πολέμου των άστρων» το 1977 μέχρι σήμερα;

Είναι τόσο πολλές… Μιλάμε σχεδόν για μια ολόκληρη ζωή, οπότε δεν μπορώ να ξεχωρίσω μόνο μία. Στις πιο δυνατές και έντονα φορτισμένες σκηνές που με σημάδεψαν θα έβαζα σίγουρα τη σεκάνς της cantina sequence. Είναι εμπειρία που ποτέ δεν ξεχνώ. Το σουίνγκ, η χημεία με την Πριγκίπισσα, όλη αυτή η χαρά ήταν απίθανη. Τρομερή ενέργεια και συναισθηματική ένταση.

Η καριέρα σας δεν είχε την ανάλογη συνέχεια μετά τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια ταινία τόσο σημαντική όπως αυτή…

Να σας πω την αλήθεια, δεν με ενοχλεί πια αυτό. Παλιότερα ναι, τώρα όχι. Ο λόγος είναι ότι το να παίξω σε μια ταινία και μάλιστα με πρωταγωνιστικό ρόλο σαν αυτόν του Λουκ είναι θείο δώρο. Για μένα που πάντα λάτρευα από παιδί τα έργα δράσης, τα πολεμικά, τα γουέστερν, τα πειρατικά, το να παίξω σε μια ταινία όπως «Ο πόλεμος των άστρων» ήταν κάτι πραγματικά ξεχωριστό.

Πολλά στοιχεία από την πρώτη ταινία επανήλθαν σχεδόν αυτούσια στο νέο φιλμ, όπως το σκάφος «Millennium Falcon». Τι νιώσατε βλέποντάς τα ξανά;

Ενα γλυκόπικρο συναίσθημα. Οπου κι αν κοίταζα ένιωθα σαν να επιστρέφω στο παλιό μου σχολείο. Ηταν κάτι που με συγκίνησε αφάνταστα και με έφερε πίσω σε καταστάσεις που είχα ξεχάσει. Το πιο έντονο πάντως ήταν κάποιες εικόνες που μου έφεραν στον νου την εποχή που ήμουν νέος μπαμπάς με τα μωρά μου και τη σύζυγό μου. Ηταν κάπως δύσκολο για μια στιγμή, αλλά το ξεπέρασα επειδή έπρεπε να κάνουμε και τη δουλειά μας. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter