Μάρτιν Σουλτς: Η Γερμανία πρέπει να κρατήσει την Ευρώπη ενωμένη

Μάρτιν Σουλτς: Η Γερμανία πρέπει να κρατήσει την Ευρώπη ενωμένη

Οι εξελίξεις στο γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ήρθαν αιφνιδιαστικά ακόμη και για πολλά στελέχη του και με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο πρόεδρός του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

 Έτσι, ενώ στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD θα συζητούνταν θέματα σχετικά με την υποψηφιότητα στο αξίωμα του καγκελαρίου, στους βουλευτές του κόμματος εμφανίστηκε ο Μάρτιν Σουλτς, ως υποψήφιος καγκελάριος και υποψήφιος πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Η δημοσιοποίηση του ονόματός του έγινε χθες μέσω δύο συνεντεύξεων που έδωσε ο πρόεδρος του SPD.

Όταν ο Σουλτς μπήκε στην αίθουσα της συνεδρίασης καταχειροκροτήθηκε. Οι βουλευτές είχαν σηκωθεί από τις θέσεις τους και φώναζαν «τώρα ξεκινάμε». Η ικανοποίηση για την απόφαση του Γκάμπριελ να μη θέσει υποψηφιότητα ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους. Ο Σουλτς θεωρείται ως ένας πολιτικός, που με τον θερμό και ανθρώπινο τρόπο του, αγγίζει τους ανθρώπους. Βέβαια δεν ήταν όλοι ικανοποιημένοι με την τροπή. Από τη μια καταγράφηκε δυσαρέσκεια επειδή, ενώ ο Γκάμπριελ επέμενε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσης της υποψηφιότητας, ήταν ο ίδιος που δεν το τήρησε, από την άλλη ο Σουλτς δεν ήταν ο υποψήφιος της καρδιάς πολλών βουλευτών από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, που επιθυμούσαν τον Γκάμπριελ.

Η συνεδρίαση δεν διήρκησε πάνω από μια ώρα και στη συνέχεια ο Μάρτιν Σουλτς συνοδευόμενος από τον Τόμας Όπερμαν, επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος, κατευθύνθηκε προς τον τύπο. Οι δημοσιογράφοι ξεκίνησαν με μιαν προφανή ερώτηση, για το ποιος θα είναι ο ρόλος του Γκάμπριελ στην προεκλογική εκστρατεία; «Θα είναι ένας λειτουργικός ρόλος» απάντησε ο Όπερμαν. Καθαρά φαίνεται να ακούστηκε το επίρρημα «μόνο». Στη συνέχεια ο Όπερμαν εξήρε τη «μεγάλη προσωπική αξιοπιστία» του Σουλτς, «επειδή ξέρει τα προβλήματα των ανθρώπων και μιλά τη γλώσσα τους».

Σε αυτό το σημείο πήρε το νήμα ο Μάρτιν Σουλτς. Μίλησε για τον καθημερινό αγώνα των οικογενειών και των ζευγαριών στη Γερμανία και πόσο σημαντικός γι’ αυτούς είναι ο σεβασμός και η ατομική προστασία. «Το SPD πρέπει να ξαναδώσει εμπιστοσύνη και να βάλει την τύχη των παιδιών στο επίκεντρο της δράσης του» τόνισε ο Σουλτς. «Το SPD κατεβαίνει για να ηγηθεί στη χώρα, και ανεξάρτητα υπό ποια διάταξη, να θέσει τον επόμενο καγκελάριο». Μεγάλο στοίχημα να ξεκολλήσει το κόμμα από το 20% και να το οδηγήσει στα παλιά υψηλά ποσοστά του. Θα το καταφέρει; Προς το παρόν ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος βλέπει ως βασικό αντίπαλο του κόμματος την ευρωφοβική και λαϊκιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), την οποία και ανακήρυξε αντίπαλο του SPD. «Η Γερμανία κινδυνεύει, γιατί η Δημοκρατία απομακρύνεται, οι φυγόκεντρες δυνάμεις της κρίσης απελευθερώνουν δυνάμεις εχθρικές της δημοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους για να παρομοιάσει το SPD ως «τείχος προστασίας της δημοκρατίας».

Στην ερώτηση ποιος θα είναι ο ρόλος της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής, απάντησε ότι η «Γερμανία πρέπει να κρατήσει την Ευρώπη ενωμένη». Ήταν μια πρώτη προεκλογική γεύση Σουλτς προς τους δημοσιογράφους. Στο μικρό συνέδριο του SPD της Κυριακής θα εκφωνήσει την πρώτη προγραμματική του ομιλία στα μέλη του κόμματος. Την ίδια ώρα, το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα παρακολουθεί τις εξελίξεις με επιδεικτική ηρεμία. Το στέλεχος Μίχαελ Γκρόσε – Μπρέμερ επεσήμανε την έλλειψη εμπειρίας του Σουλτς στη διαχείριση εξουσίας και ότι «σε ταραγμένες εποχές οι άνθρωποι εκτιμούν τον αναλυτικό, ήρεμο και αξιόπιστο τρόπο της Μέρκελ». Η προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία μόλις ξεκίνησε.

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter