Με Bono θα γιορτάσει ο Καναδάς τα 150 χρόνια ύπαρξής του

Με Bono θα γιορτάσει ο Καναδάς τα 150 χρόνια ύπαρξής του

Τεράστιο πάρτι στη πρωτεύουσα Οτάβα, πολλές εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις, αλλά όλες υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Χιλιάδες Καναδοί, μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας ακόμη και ο Μπόνο θα συγκεντρωθούν σήμερα στην Οτάβα, την πρωτεύουσα του Καναδά, για να γιορτάσουν την 150ή επέτειο από την ίδρυση της χώρας με ένα τεράστιο πάρτι που θα πραγματοποιηθεί υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Περίπου 500.000 άνθρωποι αναμένεται να βρεθούν στην Οτάβα για τις πολυαναμενόμενες εορταστικές εκδηλώσεις της Ημέρας του Καναδά, οι οποίες θα περιλαμβάνουν μεγάλη υπαίθρια γιορτή μπροστά στο εθνικό κοινοβούλιο με ακροβάτες, πυροτεχνήματα και μουσικούς, μεταξύ τους τα μέλη του ιρλανδέζικου ροκ συγκροτήματος U2.

‘Αλλες πόλεις γιορτάζουν με πιο ασυνήθιστους τρόπους. Το Τορόντο, η μεγαλύτερη πόλη του Καναδά, έβαλε μια μεγάλη κίτρινη πάπια από καουτσούκ να επιπλέει στο λιμάνι του, ενώ το Κάλγκαρι θα γιορτάσει με μια “ζωντανή σημαία” που αποτελείται από ανθρώπους ντυμένους στα κόκκινα και στα λευκά.

Τα μέτρα ασφαλείας είχαν ήδη ενισχυθεί ενόψει του εορτασμού της 1ης Ιουλίου και όσοι μετέχουν στις εκδηλώσεις συναντούν αποκλεισμούς δρόμων και οδοφράγματα κατά μήκος των εισόδων στο Λόφο του Κοινοβουλίου, που βρίσκεται στο κέντρο της Οτάβας.

Η εθνική και η τοπική αστυνομία είναι επίσης σε επιφυλακή μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στη Γερμανία.

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την 150ή επέτειο από την ίδρυση της Συνομοσπονδίας την 1η Ιουλίου 1867, με την οποία ο Καναδάς έγινε επίσημα χώρα. Η Βρετανία κυβερνούσε τη χώρα αυτή πριν από το 1867.

Οι πανεθνικοί εορτασμοί πραγματοποιούνται τη στιγμή που ο υπόλοιπος κόσμος παρατηρεί με ασυνήθιστο ενδιαφέρον τον Καναδά, κυρίως λόγω της εκλογής του χαρισματικού και λάτρη της σέλφι φωτογραφίας πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό.

Ωστόσο, οι προγραμματισμένοι εορτασμοί έχουν προκαλέσει κάποια διαμάχη στο εσωτερικό, ιδιαίτερα μεταξύ των “Πρώτων Εθνών” που υπογραμμίζουν την ιστορία της κακομεταχείρισης των αυτοχθόνων από τον Καναδά. Ακτιβιστές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία την Πέμπτη στο Λόφο του Κοινοβουλίου.

“Ως κοινωνία, πρέπει να αναγνωρίσουμε τα λάθη του παρελθόντος και να ζητήσουμε συγνώμη, αλλά και να χαράξουμε μια πορεία για τα επόμενα 150 χρόνια”, δήλωσε ο Τριντό πριν από την επίσημη έναρξη των εορτασμών.

Η οργάνωση των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων λαών του Καναδά Idle No More (“Τέλος στην αδράνεια”), απηύθυνε έκκληση σήμερα για μια εθνική μέρα δράσης, καλώντας τους υποστηρικτές της να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις και να δραστηριοποιηθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εκατοστής πεντηκοστής επετείου πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα φέτος, με το συνολικό κόστος για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ανέρχεται σε μισό δισεκατομμύριο δολάρια. Πυροτεχνήματα, ελεύθερη είσοδος στα μουσεία, υπαίθριες συναυλίες σε όλη τη χώρα αλλά και περισσότερες από 50 ειδικές τελετές ορκωμοσίας νέων πολιτών.

Οι χρήστες του Twitter μοιράζονται τα αγαπημένα τους καναδικά τραγούδια και τρόφιμα, μαζί με τις φωτογραφίες των προετοιμασιών υπό το hashtag Canada150.

Ο Τριντό θα κηρύξει την έναρξη των εορτασμών σήμερα στην Οτάβα μαζί με τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο και τη σύζυγό του Καμίλα. Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου και η Δούκισσα της Κορνουάλης άρχισαν την Πέμπτη τριήμερη περιοδεία στον Καναδά με ένα ταξίδι στο βόρειο έδαφος του Νούβανουτ, όπου ζει μεγάλος αριθμός των Ινουίτ και των “Πρώτων Εθνών”.

Το πάρτι στην Οτάβα θα κορυφωθεί με ένα μουσικό θέαμα με πυροτεχνήματα, από τα ακριβότερα που έχουν γίνει ποτέ για την Ημέρα του Καναδά. Θα διαρκέσει 20 λεπτά και 17 δευτερόλεπτα για τον εορτασμό του 2017.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter