Με επικρίσεις προς Γερμανία ο Μακρόν δέχθηκε το βραβείο του Καρλομάγνου

Με επικρίσεις προς Γερμανία ο Μακρόν δέχθηκε το βραβείο του Καρλομάγνου

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε την Άνγκελα Μέρκελ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων για την Ευρώπη και επέκρινε τον γερμανικό «φετιχισμό» των δημοσιονομικών πλεονασμάτων, στην ομιλία του κατά την τελετή στην οποία τιμήθηκε με το βραβείο του Καρλομάγνου.

«Στην Γερμανία δεν μπορεί να υπάρχει ένας διαρκής φετιχισμός για τα δημοσιονομικά και τα εμπορικά πλεονάσματα», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας επαναλαμβάνοντας με επιμονή την πρότασή του για κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης.

Το βραβείο:

Ο πρόεδρος Μακρόν τιμάται για «τη δυναμική που δόθηκε στην Ευρώπη κατά την προεκλογική του εκστρατεία» και για τη θέλησή του «να στεριώσει εκ νέου την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή ιδέα στην καρδιά των κοινωνιών, με την έναρξη των διαβουλεύσεων με τους πολίτες» (συμμετοχική δημοκρατία).

Στη δράση του υπογραμμίζεται και η πρωτοβουλία του για το κλίμα με τον περίφημο αντίλογο προς τον πρόεδρο Τραμπ : «Make our planet great again».

Ο Γάλλος πρόεδρος εντάσσεται σε έναν μακρύ κατάλογο προσωπικοτήτων διεθνούς κύρους που έχουν τιμηθεί με το εν λόγω βραβείο, το οποίο απονέμεται από το 1950. Σημειώνουμε μεταξύ άλλων τους : Ζαν Μονέ και Ρόμπερτ Σούμαν επονομαζόμενους «πατέρες της Ευρώπης, Ουίνστον Τσώρτσιλ, Κόνραντ Αντενάουερ, αλλά και πιο πρόσφατα τους : Ζακ Ντελόρ, Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εστέν, Φρανσουά Μιτεράν, Ανγκελα Μέρκελ και Σιμόν Βέιλ.

Σύμφωνα με την παράδοση, η τελετή της απονομής πραγματοποιείται στην χρυσοποίκιλτη «αίθουσα στέψης», απ’ όπου ο Μακρόν θα απευθύνει την τέταρτη μέσα σε ένα χρόνο ομιλία του για την Ευρώπη. Προηγήθηκαν οι ομιλίες του στην Πνύκα, στη Σορβόννη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter