Με κατάθεση μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη για το μεγάλο σκάνδαλο της Siemens

Με κατάθεση μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη για το μεγάλο σκάνδαλο της Siemens

Με εξέταση μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη της Siemens, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας.

Έως και …ωφέλεια του ΟΤΕ αλλά και του κράτους από την υπογραφή της σύμβασης με την γερμανική εταιρεία «διέγνωσε» ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ (Μάρτιος 2002 – Μάιος 2004), Ελευθέριος Αντωνακόπουλος.

Υποστήριξε πάντως στην κατάθεση του ότι ένιωσε «θλίψη όταν άκουσα ότι υπήρχαν “μαύρα ταμεία” και δόθηκαν μίζες» ενώ όπως είπε «μέχρι το 2007 δεν υπήρχε κανένας θόρυβος γύρω από τη Siemens και τον ΟΤΕ. Η συμφωνία πήγαινε καλά. Το 2007, άνοιξε το “κουτί της Πανδώρας”».

Ο μάρτυρας, επιχειρώντας να διευκρινίσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υπογράφτηκαν και εκτελούντο οι συμβάσεις για την ψηφιοποίηση του δικτύου αλλά και τους λόγους που επελέγη η Siemens, είπε στην κατάθεση του:

«Έπρεπε να δώσουμε τεχνογνωσία στο “Αθήνα 2004” ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό έπρεπε να γίνει μέχρι τον Αύγουστο του 2002 και η συμφωνία για τη παραγγελία του τηλεπικοινωνιακού υλικού υπογράφτηκε τον Ιούλιο. Ήταν πολύ λίγος ο χρόνος . Γι’ αυτό και η Επιτροπή Αξιολόγησης δεν ζήτησε ανταγωνιστική προσφορά».

Απαντώντας σε ερώτηση για τους λόγους που επελέγη η Siemens υποστήριξε:

«Υπάρχει το ζήτημα της συμβατότητας των συστημάτων. Δεν είμαι τεχνικός , αλλά τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες μου το είχαν εξηγήσει. Το 95% του δικτύου ήταν Siemens και Ιντρακόμ. Εάν ο ΟΤΕ ήθελε να έχει καλή εταιρεία, έπρεπε να παρέχει καλές υπηρεσίες και να έχει καλούς προμηθευτές».

Για το αν τελικά ο ΟΤΕ ζημιώθηκε από την συμφωνία , ο μάρτυρας έδωσε επί της ουσίας …διπλή απάντηση.

«Αν υποθέσουμε ότι δόθηκαν τα ποσά και αν είχαν συμπεριληφθεί (σ.σ. οι μίζες) στην τιμή μπορεί να πει κανείς ότι υπέστη ζημία ο ΟΤΕ. Υποθετικά μπορεί να το πει κανείς γιατί πρέπει να εξεταστούν διάφορες πτυχές και θα πρέπει να αποδειχθεί και η δωροδοκία».

Απαντώντας όμως σε ερώτηση συνηγόρου υπεράσπισης, ο κ. Αντωνακόπουλος υποστήριξε ότι «ωφελήθηκε ο ΟΤΕ από την υπογραφή της σύμβασης με τη Siemens, ενώ ωφελήθηκε και το κράτος γιατί με την αύξηση των εσόδων έπαιρνε καλύτερα μερίσματα από τις μετοχές».

Ακόμα ο μάρτυρας είπε ότι δεν γνωρίζει κανέναν από τους κατηγορούμενους Γερμανούς επικεφαλής της Siemens, αλλά ούτε και τον Πρόδρομο Μαυρίδη.

Για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο κατέθεσε ότι είχαν συναντηθεί μόνο μία φορά.

«Δεν είχα καμία επαφή με στελέχη της μητρικής Siemens, Μια φορά είχε έρθει ο Χριστοφοράκος στο γραφείο μου να μου πει για ένα θέμα που αφορούσε τη Cosmote. Δεν ήμουν αρμόδιος και τον παρέπεμψα στον διευθύνοντα σύμβουλο της Cosmote. Ήταν η μόνο επαφή που είχα».

Τέλος, ο κ. Αντωνακόπουλος ρωτήθηκε και για τον ρόλο του εκ των κατηγορουμένων Γ. Σκαρπέλη (πρώην γενικού διευθυντή του ΟΤΕ).

«Την περίοδο εκείνη ήταν εντεταλμένος αντιπρόεδρος. Δεν ήταν διακοσμητικός ο ρόλος του, αλλά στα θέματα σταθερής τηλεφωνίας δεν είχε εκτελεστικό ρόλο. Φυσικά γνώριζε τα θέματα και συμμετείχε στις αποφάσεις που λαμβάνονταν. Δεν ήταν στο περιθώριο», απάντησε. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter