Με ρυθμό χελώνας η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Τι πρέπει να προσέξετε

Με ρυθμό χελώνας η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Τι πρέπει να προσέξετε

Η ελληνική συνήθεια πλήττει και τον ρυθμό υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για το 2017 που υποβάλλονται φέτος και μέχρι το τέλος Ιουνίου, αφού μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί συνολικά 1,2 εκατομμύρια έναντι 6,241 εκατ. 

Από αυτές προκύπτει ότι 398.087 είναι χρεωστικές με μέσο αναλογούντα φόρο 614 ευρώ και 159.790 πιστωτικές, με τους φορολογούμενους να έχουν λαμβάνειν επιστροφή 300 ευρώ κατά μέσο όρο. Βεβαίως, η πλειοψηφία, δηλαδή περισσότερες από 641 χιλιάδες είναι μηδενικές, που σημαίνει πως ούτε πληρώνουν, αλλά ούτε και αναμένουν επιστροφή φόρου.

Για όσους φορολογουμένους προκύψει υποχρέωση καταβολής επιπλέον φόρου, θα πρέπει η πρώτη δόση να πληρωθεί στις 31 Ιουλίου και οι δύο υπόλοιπες δόσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.

Οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν φόρο σε έξι δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων δεν καταβάλλεται πλέον με την υποβολή της δήλωσης, αλλά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αυτής και οι υπόλοιπες πέντε μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωση των κωδικών 049-050. Στους ανωτέρω κωδικούς δηλώνονται οι δαπάνες με «πλαστικό χρήμα» που εξασφαλίζουν την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2017, που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο. Οι κωδικοί αυτοί δεν είναι προσυμπληρωμένοι στο ηλεκτρονικό Ε1. Είναι «ξεκλείδωτοι» και οι φορολογούμενοι θα πρέπει οι ίδιοι να δηλώσουν το ποσό με τις δαπάνες που πραγματοποίησαν το 2017 με ηλεκτρονικό χρήμα. Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι φέρουν το βάρος της απόδειξης, ενώ η ΑΑΔΕ θα έχει αναρτήσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της για τις συναλλαγές των φορολογουμένων από τις τράπεζες. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter