Με τις ευλογίες της Γερμανίας ανανεώθηκε για 5 χρόνια στην ΕΕ η χρήση καρκινογόνου ζιζανιοκτόνου της Monsanto

Με τις ευλογίες της Γερμανίας ανανεώθηκε για 5 χρόνια στην ΕΕ η χρήση καρκινογόνου ζιζανιοκτόνου της Monsanto

Τελικά οι business είναι πάνω από όλα ακόμα και από τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Έτσι στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της ΕΕ που συζητήθηκε το θέμα της ανανέωσης για πέντε χρόνια της γλυφοσάτης, ουσία που έχει χαρακτηριστεί πιθανόν καρκινογόνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι κυβερνήσεις υπέκυψαν στους κολοσσούς της βιοτεχνολογίας με πρώτη τη Γερμανία.

Και πώς άραγε θα μπορούσε η γερμανική κυβέρνηση να βάλει πάνω από τις business τη δημόσια υγεία από τη στιγμή που η Bayer έχει εξαγοράσει τη Monsanto έναντι 66 δισ. δολαρίων, την εταιρεία, δηλαδή, που βρίσκεται πίσω από την καρκινογόνο γλυφοσάτη.

Για να επιτευχθεί η ειδική πλειοψηφία που απαιτεί ο κανονισμός της ΕΕ για την έγκριση του καρκινογόνου ζιζανιοκτόνου, θα έπρεπε τα κράτη μέλη που θα υπερψήφιζαν να αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ. Όπερ και εγένετο με τη θετική ψήφο της Γερμανίας. Ένα μήνα πριν, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων είχε απορρίψει την πρόταση της Κομισιόν για 10ετή ανανέωση του καρκινογόνου ζιζανιοκτόνου, απόρριψη που είχε επιτευχθεί με την αποχή της Γερμανίας από την ψηφοφορία.

Η νέα πρόταση, όμως, της Κομισιόν για 5ετη ανανέωση δεν θα μπορούσε να μην ψηφιστεί από τις χώρες εκείνες που έχουν άμεσα οικονομικά συμφέροντα.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα μετά από απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, και στις δυο ψηφοφορίες τάχθηκε κατά της ανανέωσης της χρήσης του καρκινογόνου ζιζανιοκτόνου.

Η απόφαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα εκατομμύρια των ευρωπαίων πολιτών που έχουν ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης χρήσης του ζιζανιοκτόνου στην ΕΕ. Έρχεται, επίσης, σε πλήρη αντίθεση και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο κατά τη συνεδρίασή του στις 23 Οκτωβρίου 2017 , υιοθέτησε με 355 ψήφους υπέρ, 204 κατά και 111 αποχές, νομοθετικό ψήφισμα το οποίο ζητούσε την πλήρη απαγόρευση της χρήσης της γλυφοσάτης σε οικιακά προϊόντα και την απαγόρευσή της στον γεωργικό τομέα έως το τέλος του 2022. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter