Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα ναρκωτικών (Photos)

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα ναρκωτικών (Photos)

Ένα ακόμη καίριο πλήγμα σε κυκλώματα ναρκωτικών επέφερε η αστυνομία. Αυτή την φορά εξάρθρωσε πολυμελή εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά στα Εξάρχεια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, ενώ σημειώνεται ότι τα μέλη της κατηγορούνται παράλληλα και για διάπραξη ληστειών και κλοπών.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν χθες 21 άτομα, κατά τη διάρκεια μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης στα Εξάρχεια και στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας, εκ των οποίων 13 Αλβανοί, 4 Έλληνες, 2 Γεωργιανοί, ένας Μολδαβός και ένας Βούλγαρος, ηλικίας από 19 έως 37 ετών. Οι 11 από τους συλληφθέντες αποτελούσαν τον κεντρικό πυρήνα της οργάνωσης, που δραστηριοποιείτο στα Εξάρχεια. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της διακίνησης ναρκωτικών και των διακεκριμένων κλοπών και ληστειών. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και άλλα 5 μέλη της οργάνωσης, ορισμένα εκ των οποίων είναι φυλακισμένα, που κατηγορούνται για τα ίδια αδικήματα.

Η αστυνομία εκτιμά ότι τα κέρδη της οργάνωσης ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, αφού από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, από τον περασμένο Δεκέμβριο που συγκρότησαν την εγκληματική οργάνωση, διακίνησαν περισσότερα από 55 κιλά κάνναβης και 1,5 κιλό κοκαΐνης. Σε ό,τι αφορά στις τιμές πώλησης των ναρκωτικών, ως ελάχιστη τιμή είχαν καθοριστεί τα 5 ευρώ ανά γραμμάριο κάνναβης και τα 55 ευρώ ανά γραμμάριο κοκαΐνης. Σημειώνεται ακόμη, ότι οι δράστες διέπραξαν τέσσερις ληστείες στα Εξάρχεια και τη Νέα Ιωνία, διάρρηξη στο Γκύζη και κλοπές οχημάτων στο Ίλιον και τα Εξάρχεια.

Όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, βασικός προμηθευτής του δικτύου ήταν αρχηγικό στέλεχος της ομάδας, το οποίο συνελήφθη τον περασμένο Φεβρουάριο για ένοπλη ληστεία σε βάρος ιδιώτη στην περιοχή των Εξαρχείων. Παράλληλα, δύο μέλη του κυκλώματος είχαν συλληφθεί το 2010 για φθορές στην Πανεπιστημιούπολη, στου Ζωγράφου. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα ναρκωτικά που προμηθευόταν και διακινούσε το κύκλωμα αποθηκεύονταν σε χώρο της οργάνωσης, που βρισκόταν στην περιοχή των Εξαρχείων. Το σημείο είχε επιλεγεί στο συγκεκριμένο σημείο, ώστε να είναι κοντά στο πεδίο δράσης της οργάνωσης, να διευκολύνει τη διακίνηση των ναρκωτικών και τον εύκολο και γρήγορο ανεφοδιασμό, καθώς και τη διαφυγή ή απόκρυψη των μελών, σε περιπτώσεις εντοπισμού από την αστυνομία.

Τα «βαποράκια» του κυκλώματος παραλάμβαναν τα ναρκωτικά και μετέβαιναν στα πόστα τους, σε δρόμους γύρω από την πλατεία των Εξαρχείων, ενώ οι συναλλαγές με τους πελάτες – χρήστες γινόντουσαν έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία, σε προκαθορισμένα σημεία, στα οποία μετέβαιναν είτε πεζοί, είτε με μοτοσικλέτες. Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας πραγματοποιούσαν τις συναντήσεις τους σε δύο συγκεκριμένους χώρους στην περιοχή των Εξαρχείων, ενώ κατά τις επικοινωνίες και τις συναλλαγές τους χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες φράσεις, προκειμένου να μη γίνεται αντιληπτό το περιεχόμενο των συνομιλιών τους. Ενδεικτικά, για ποσότητες κοκαΐνης χρησιμοποιούσαν τι φράσεις «μισό», «ένα», «ολόκληρο» και «πέτρα», για την κάνναβη «μπιτς», «σταφύλι», «πράγμα», «μικρό» ή «μεγάλο», «μπουφάν», «πράσινα παντελόνια», για ένα κιλό κάνναβης: «μηχανή» ή «μηχανάκι» και «μπλούζα» για χρήματα σε ευρώ: «λεκ» και για χρέος προερχόμενο από διακίνηση ναρκωτικών ουσιών «γκολ».

Επίσης, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι οι δράστες στην προσπάθειά τους να ελέγξουν τη διακίνηση ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή δράσης τους προέβαιναν συστηματικά σε χειροδικίες και απειλές σε βάρος «ανταγωνιστών» τους. Στα πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν 25 έρευνες σε οικίες, «καβάτζες» και λοιπούς χώρους όπου μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχεθήκαν: 23 κιλά κάνναβη, 200 γραμμάρια κοκαΐνη και ποσότητα ηρωίνης, νοθευτικές ουσίες, ζυγαριές ακρίβειας, πιστόλια τύπου «airsοft», μαχαίρια και σουγιάδες, 2 αυτοκίνητα, 2 μηχανές, 8.500 ευρώ, καθώς και πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM.

Όπως διευκρίνισε η αστυνομία, η πλειοψηφία των μελών του εγκληματικού δικτύου έχουν κατηγορηθεί και κατά το παρελθόν, για τα αδικήματα της διακίνησης ναρκωτικών, των ληστειών, των διακεκριμένων κλοπών και διαρρήξεων, ενώ σε βάρος 27χρονου αλλοδαπού του κυκλώματος επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη, για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Οι συλληφθέντες, με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter