Μέγαρο Μαξίμου: Αναμονή για τις εξελίξεις στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ

Μέγαρο Μαξίμου: Αναμονή για τις εξελίξεις στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ

«Ασφαλή συμπεράσματα εξάγει κανείς από τους αριθμούς» έλεγε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος το Σάββατο το μεσημέρι, αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός, στην παρούσα φάση, δεν φοβάται ούτε μια πρόταση δυσπιστίας από τη ΝΔ ούτε την καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή. Για την ακρίβεια γνωρίζει καλά πως και η συμφωνία θα περάσει και η πρόταση δυσπιστίας δεν θα έχει καμία τύχη.

Ακόμη και να αποσύρει ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ τη στήριξή τους στην Κυβέρνηση η κυβέρνηση δεν πέφτει. Οι κυβερνήσεις πέφτουν από τη Βουλή. Συνεπώς το μοναδικό ζητούμενο είναι πότε θα «περάσει» τα σύνορα η συμφωνία των Πρεσπών.

«Σε δέκα ημέρες από σήμερα θα γνωρίζουμε», λέει στο documentonews.gr έτερο κυβερνητικό στέλεχος. «Αν ο κ. Ζάεφ δεν βρει τους 80 βουλευτές και πάει σε εκλογές έχουμε όλο το χρόνο μπροστά μας ακόμη και να εξαντλήσουμε την τετραετία. Αν βρει τους 80 δεν αποκλείω η συμφωνία να έρθει στα μέσα Ιανουαρίου. Ακόμη όμως και τότε θα έχουμε προλάβει να ολοκληρώσουμε τον σχεδιασμό μας», καταλήγει.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι το Μαξίμου θέλει χρόνο πρωτίστως για να περάσει από τη βουλή τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ. Αυτό το θέλει και ο Πάνος Καμμένος, λόγω των αναδρομικών στους ένστολους.

Διαζύγιο στην ώρα του, όχι τώρα

Από εκεί και μετά οι δυο τους μπορούν να πάνε σε ένα «βελούδινο» διαζύγιο που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην κάλπη τον ερχόμενο Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Με απλά Ελληνικά ο πρωθυπουργός διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων και έχει τη δυνατότητα να διαμορφώνει στην ημεδαπή αλλά και στην αλλοδαπή (συμφωνία των Πρεσπών) την ατζέντα, που είναι και το ζητούμενο στην πολιτική.

Οι σχέσεις του με τον Πάνο Καμμένο, δεν ήταν ποτέ κακές. Δεν είναι και σήμερα. Η συνάντησή τους θα γίνει. Πρώτον για να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για τα συμπεράσματα του ταξιδιού του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ και δεύτερον για να επαναβεβαιώσουν το σχέδιο «πάμε μαζί μέχρι τον Μάρτιο και μετά βλέπουμε».

Αυτήν τη στιγμή προέχουν οι εξελίξεις στα Σκόπια. Σε δέκα ημέρες από σήμερα θα γνωρίζουμε και τότε οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι, θα βάλουν κάτω τα δεδομένα και θα αποφασίσουν.

Κρατήστε χαμηλούς τόνους είναι ισορροπία κι όχι εμφύλιος

Το μήνυμα που έστειλε στην παρούσα φάση το Μαξίμου στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στα μέλη της κυβέρνησης είναι «κρατήστε χαμηλούς τόνους… Πρόκειται για μια δύσκολη αλλά αναγκαία ισορροπία, δεν είναι εμφύλιος». Και παρά τις διαφοροποιήσεις (όπως του κ. Φίλη) οι αριθμοί και εδώ το επιβεβαίωσαν. Η εκλογή του κ. Παππά (του ανθρώπου που συνομιλεί με τον Π. Καμμένο) πολύ πάνω από τον Ν. Φίλη αυτό δείχνει. Όπως και η πρωτιά του Αντ. Κοτσακά, η οποία ήταν αποτέλεσμα της σύμπραξης – συνεργασίας των λεγόμενων «Πασοκογενών» με τους Προεδρικούς (Ενωτική Κίνηση) και τους ανανεωτικούς της Πλατφόρμας 2010.

Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία για τον πρωθυπουργό, (και δεν φωτίστηκε όσο έπρεπε) ήταν η αναφορά του στις νέες ιδεολογικοπολιτικές συγκλίσεις που βρίσκονται μπροστά μας: «Έχει έρθει η ώρα της μεγάλης απόφασης. ‘Η θα συνεχίσουν τη συντηρητική τους μετάλλαξη ή θα τιμήσουν τις ιστορικές τους ρίζες και θα δώσουν ενωτικά τη μάχη στο πλάι όλων των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη», είπε φωτογραφίζοντας πρωτίστως το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι στην ημεδαπή. Για τον πρωθυπουργό το χθεσινό αποτέλεσμα του SPD στη Βαυαρία είναι κάτι παραπάνω από «καμπάνα» αν το συνδυάσει κανείς με την άνοδο της λαϊκιστικής ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη. Είναι όμως και κάτι παραπάνω: είναι η ένδειξη για το που τα πάει ή που θα το πάει αμέσως μετά τις εκλογές όποτε και αν γίνουν αυτές.    

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter