Μετά από 15 χρόνια σχεδόν έτοιμη η «μίνι περιμετρική» της Πάτρας

Μετά από 15 χρόνια σχεδόν έτοιμη η «μίνι περιμετρική» της Πάτρας

Ολοκληρώνονται οι… τελευταίες πινελιές αυτές τις ημέρες προκειμένου η μίνι περιμετρική να παραδοθεί στην κυκλοφορία. Ήδη στο μεγαλύτερο κομμάτι του έργου έχει πέσει άσφαλτος.

Το οδικό έργο, το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση του κέντρου της Πάτρας πέρασε μέσα από μεγάλες «περιπέτειες» και καθυστερήσεις, ενώ οι κάτοικοι της Πάτρας το περίμεναν για περισσότερα από 15 χρόνια.

Η νέα οδική αρτηρία ξεκινάει από την περιοχή των Ταμπαχάνων, στην άνω πόλη και καταλήγει στον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Αθηνών.

Έτσι οι οδηγοί που κινούνται από τις πυκνοκατοικημένες νότιες και ανατολικές συνοικίες της πόλης, δεν θα χρειάζεται να εισέρχονται στο κέντρο των Πατρών και θα φθάνουν στον προορισμό τους, στην βόρεια πλευρά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, η μικρή περιμετρική θα συνδέσει τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της πόλης, το πανεπιστημιακό με τον «Άγιο Ανδρέα», καθώς και τα δύο μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Πάτρας, το Πανεπιστήμιο με το ΤΕΙ. Παράλληλα με το έργο της διάνοιξης της κεντρικής οδού Κανακάρη προς τον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Αθηνών, θα δοθεί η δυνατότητα στο δήμο για υλοποίηση έργων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στο κέντρο της πόλης, όπως για παράδειγμα η μερική πεζοδρόμηση της οδού Μαιζώνος, που διασχίζει το ιστορικό και εμπορικό κέντρο.

Όμως η μικρή περιμετρική δεν είναι μόνο ένα οδικό έργο, αλλά και ένα έργο που αναδεικνύει μέρος της ιστορίας της πόλης, δεδομένου ότι θα καταστούν επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι.

Όσον αφορά στους αρχαιολογικούς χώρους, κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκε το μεσαιωνικό υδραγωγείο της Πάτρας. Πρόκειται για μια υδατογέφυρα αποτελούμενη από τέσσερις καμάρες, πάνω στις οποίες βαίνει υδραύλακας.

Ας σημειωθεί, πως όταν έγινε η πρώτη αποκάλυψη του υδραγωγείου, τμήμα της υδατογέφυρας μεταφέρθηκε λίγα μέτρα νοτιότερα, όπου εκεί δημιουργήθηκε ένας οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος, αφού πάλι κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκε και το Μεσαιωνικό υδραγωγείο.

Στην συνέχεια ο οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος, φωτίστηκε, μπήκαν ενημερωτικές πινακίδες, δημιουργήθηκαν καθιστικά, διαδρομές επίσκεψης, χώροι υγιεινής, ενώ υπάρχει και αίθουσα προβολών με την ιστορία της ύδρευσης στην Πάτρα από την αρχαιότητα, έως τους οθωμανικούς χρόνους.

Επίσης, με το έργο της μικρής περιμετρικής αναμένεται να αλλάξει όψη μια ολόκληρη περιοχή της άνω πόλης, αφού θα υπάρχουν εκτεταμένα δίκτυα πεζοδρομήσεων, χώροι αναψυχής και πρασίνου, καθώς και ένα γήπεδο για αθλοπαιδιές.

Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.), ενώ φορέας υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Πηγή thebest.gr/φωτο Στ. Αποστολόπουλος

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter