Μετά τη CETA, ξεχάστε την Π.Ο.Π. Φέτα

Μετά τη CETA, ξεχάστε την Π.Ο.Π. Φέτα

Άνοιξε ο δρόμος για να παράγουν πλέον και καναδικές εταιρείες τυρί τύπου φέτας, καθώς, μετά την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ – Καναδά, της λεγόμενης CETA, με περισσότερες από 400 ψήφους, αίρονται οι όποιοι περιορισμοί υπήρχαν μέχρι σήμερα.

Από την ελληνική πλευρά, θετικά ψήφισαν όλοι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ (Μαρία Σπυράκη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Γιώργος Κύρτσος, Θοδωρής Ζαγοράκης), του Ποταμιού (Γεώργιος Γραμματικάκης, Μιλτιάδης Κύρκος) και η Εύα Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης απουσίαζε.

Αρνητικά ψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, Στέλιος Κούλογλου), ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ (Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος) οι ανεξάρτητοι Σοφία Σακοράφα και Νότης Μαριάς, καθώς και οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Πριν ακόμη εγκριθεί η συμφωνία, σκληρή ανακοίνωση είχε εκδώσει η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας, προειδοποιώντας ότι όποιοι ευρωβουλευτές υπερψηφίσουν τη συμφωνία, θα καταστούν personae non grata. «Στον κάλαθο των αχρήστων ρίχνει η CETA των αγώνα όλων όσων πάλεψαν, εδώ και πολλά χρόνια, για να καθιερωθεί η φέτα ως ΠΟΠ στην ΕΕ. Σήμερα με την συμφωνία με τον Καναδά θα υπάρχει η imitation φέτα, αύριο με κάποια άλλη χώρα θα υπάρχει μόνο ο όρος φέτα και μετά δεν θα υπάρχουμε εμείς».

Οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας τόνιζαν πως δεν θα επιτρέψουν, όπως λένε, «σε λίγους ευρωβουλευτές να αποφασίσουν για τον αφανισμό τους», λέγοντας πως τα «όλα τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε. προστάτευσαν τα δικά τους προϊόντα». Τέλος, μέσω της ανακοίνωσης τους απευθύνονταν στους Έλληνες ευρωβουλευτές, λέγοντας πως «όποιος Έλληνας βουλευτής ψηφίζει υπέρ της συγκεκριμένης συμφωνίας θα «είναι ανεπιθύμητος» στα χωριά.

Στην πολιτική συζήτηση που ξεκίνησε με αφορμή την ψήφιση της CETA και τις συνέπειες για την ελληνική φέτα, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. στο Ευρωκοινοβούλιο, Μανώλης Κεφαλογιάννης, δήλωσε πως η «συμφωνία προστατεύει 140 γεωγραφικές ενδείξεις από όλη την Ευρώπη με μία μόνο μικρή “παραχώρηση” στους Καναδούς.

Συγκεκριμένα προϊόντα όπως είναι η φέτα, η γκοργκοντζόλα και άλλα προϊόντα από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία, πρέπει να τηρούν τις προδιαγραφές της ονομασίας προέλευσης που έχουμε στην Ευρώπη. Άρα δεν μπορούν να έρθουν εδώ. Το μόνο που έγινε αποδεκτό είναι ότι όσες εταιρίες υπήρχαν μέχρι το 2013, θα μπορούν να λειτουργούν ακόμη, αλλά κι αυτές μόνο για την εσωτερική κατανάλωση μέσα στον Καναδά», δήλωσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

Αυτό σημαίνει πως μία καναδική εταιρία, η οποία είχε αρχίσει πριν από το 2013 να παρασκευάζει τυρί που ονομάζει «φέτα», μπορεί να συνεχίσει την παραγωγή του για την αγορά του Καναδά, αλλά όχι και να το εξάγει στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι ελληνικές εταιρείες που παράγουν γνήσια φέτα, θα μπορούν να κάνουν εξαγωγές στον Καναδά. Ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε πως εκλείπουν οι δασμοί για την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων σε μία προηγμένη αγορά 30 εκατομμυρίων καταναλωτών.

«Αυτή η συμφωνία δεν κατοχυρώνει πλήρως τη φέτα, διότι δίνει τη δυνατότητα να υπάρχουν προϊόντα τύπου φέτα», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, προσθέτοντας ότι «προβλέπονται κάποιες μεταβατικές διατάξεις, μετά από κάποιο καιρό μπορεί να ξανασυζητηθεί το θέμα».

Ο Γιώργος Κύρτσος που ήταν στο πάνελ της ίδιας εκπομπής, υπερασπίστηκε τη συμφωνία αναφέροντας: «Δεν είναι μόνο θέμα φέτας, αλλά αν θέλουμε να ακολουθήσουμε μία στρατηγική ανοικτών οριζόντων στο εμπόριο, αλλιώς πάμε σε μια λογική Τράμπ».

Ενώ για το θέμα της φέτας εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα» και δεν θεωρεί τους Καναδούς παραγωγούς ως «εξαγωγική απειλή», αντίθετα, όπως είπε, δίνεται η ευκαιρία για τους έλληνες παραγωγούς να πολλαπλασιάσουν τις εξαγωγές τους.

Στη βάση της λογικής ότι όλα θα ρυθμιστούν από τον ελεύθερο ανταγωνισμό και το ποιοτικότερο προϊόν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τα υπόλοιπα, τάχθηκε και η εκπρόσωπος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Αντιγόνη Λυμπεράκη.

Επιφυλάξεις για το θέμα της φέτας εξέφρασε ωστόσο ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης στον ΑΝΤ1. «Η συμφωνία αυτή θα έρθει προς κύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο», υποστήριξε, ενώ, όπως είπε, το θέμα της φέτας από τον Καναδά «χρειάζεται συζήτηση και στο εσωτερικό της ΝΔ».

Για «υποκρισία, διγλωσσία και ψέματα της ΝΔ» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπία Τελιγιορίδου, αναφερόμενη στην υπερψήφιση από τους Ευρωβουλευτές της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, της CETA. 

«Και όμως, πριν λίγο καιρό, στις 4-10-2016, 28 βουλευτές της ΝΔ, κατέθεσαν Ερώτηση στην Βουλή, επιτιθέμενοι στην Κυβέρνηση γιατί, δήθεν, δεν προστατεύει την φέτα στη συμφωνία CETA μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά!»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter