Μετά την ήττα των ομοφοβικών η Ρουμανία νομοθετεί τον πολιτικό γάμο για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια

Μετά την ήττα των ομοφοβικών η Ρουμανία νομοθετεί τον πολιτικό γάμο για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια

Το κυβερνών κόμμα της Ρουμανίας σκοπεύει να υιοθετήσει νομοθεσία για τη νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών, μετά την αποτυχία του δημοψηφίσματος που διεξήχθη στη χώρα εξαιτίας της χαμηλής συμμετοχής.

Το δημοψήφισμα της Κυριακής προκειμένου να εγγραφεί στο Σύνταγμα της χώρας η απαγόρευση του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων θεωρήθηκε ως τεστ δημοτικότητας για το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (PSD).

Όμως το δημοψήφισμα απέτυχε καθώς μόνο το 20,41% των ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες, ενώ απαιτούνταν συμμετοχή τουλάχιστον του 30% προκειμένου να επικυρωθεί.

Αναλυτές επεσήμαναν ότι οι ψηφοφόροι θεώρησαν το δημοψήφισμα ως κόλπο του PSD, το οποίο στήριζε την αλλαγή, για να στρέψει την προσοχή μακριά από άλλα πιο σοβαρά προβλήματα της χώρας.

«Το νομοσχέδιο έχει οριστικοποιηθεί και (…) οι συνάδελφοί μου θα το υποβάλουν στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Βίκτορ Νεγκρέσκου μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Agerpres.

Η συντηρητική Ρουμανία απαγορεύει τόσο τον πολιτικό όσο και τον θρησκευτικό γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και δεν αναγνωρίζει όσους τελούνται στο εξωτερικό.

Νωρίτερα φέτος η Ρουμανία αναγκάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να δώσει δικαίωμα άδειας παραμονής στη χώρα στους συζύγους ομοφυλόφιλων που έχουν παντρευτεί σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Εξάλλου η χώρα αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία μόλις το 2001, δεκαετίες αργότερα από τις γειτονικές της χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter