Μετρ στην απάτη ο κουμπάρος του Κυριάκου

Μετρ στην απάτη ο κουμπάρος του Κυριάκου

Στη φυλακή βρίσκεται ο άλλοτε ισχυρός επιχειρηματίας Γιώργος Μαλάκος για πλαστά και εικονικά τιμολόγια αξίας εκατομμυρίων ευρώ. 

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία αναφορικά με την τελεσίδικη απόφαση που οδήγησε τον Λαρισαίο επιχειρηματία και κουμπάρο του Κυριάκου Mητσοτάκη Γιώργο Μαλάκο στη φυλακή φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το Documento. Η αξιόποινη πράξη που οδήγησε στην καταδίκη του Γ. Μαλάκου τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό αφορά την «έκδοση κατ’ εξακολούθηση εικονικών φορολογικών στοιχείων, η αξία των οποίων υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ», όπως αναγράφεται στην πρωτόδικη απόφαση. Συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορά φορολογικά στοιχεία που «είναι πλαστά και εικονικά διότι δεν αφορούν υπαρκτές συναλλαγές», ενώ ανέρχονται «στο ποσό των 4.906.370 εκατομμυρίων ευρώ».

Οι καταδικαστικές αποφάσεις για τον κ. Μαλάκο βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στην έκθεση ελέγχου της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων – Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών (ΥΠΕΕ/ΕΔΕΥΑ) του 2010. Τα ευρήματα της έκθεσης αποδείχθηκαν καταπέλτης για τον κ. Μαλάκο. Οι τρεις υπογράφοντες υπάλληλοι της έρευνας αναλαμβάνουν λόγω έκθεσης κατάσχεσης του Ιουνίου 2007 να προβούν στην επεξεργασία του κατασχεμένου υλικού από την επιχείρηση Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Δυτικής Ελλάδος ΑΕ (ΞΕΔΕ Α.Ε.) Πάλαιρος Κλαμπ, ιδιοκτησίας του Κερκυραίου πολιτικού μηχανικού Ιωάννη Ζερβού. Μεταξύ άλλων στο κατασχεμένο υλικό εντοπίστηκαν τιμολόγια έκδοσης της κατασκευαστικής εταιρείας ΛΑΜΚΟ ΑΤΕ, ιδιοκτησίας του Γιώργου Μαλάκου, προς την επιχείρηση ΞΕΔΕ ΑΕ, καθώς και τα παραστατικά πληρωμής αυτών.

5 εκατ. για… ανακαίνιση

Ως αποτέλεσμα οι ελεγκτές ξεκινούν έλεγχο και για τη ΛΑΜΚΟ, για την οποία σε πρώτη φάση διαπίστωσαν φορολογικές παραβάσεις. Ερευνώντας τον σκοπό την έκδοσης των επίμαχων τιμολογίων οι ελεγκτές παραλαμβάνουν και ελέγχουν δύο ιδιωτικά συμφωνητικά, του 2005 και του 2006. Εκεί μεταξύ άλλων αναγράφεται ότι η ΛΑΜΚΟ ΑΤΕ αναλαμβάνει την ανακαίνιση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, συνολικής επιφάνειας περίπου 8.000 τ.μ. και 2.000 τ.μ. βοηθητικών χώρων.

Πρόκειται για ανακαίνιση που είχε κοστολογηθεί ιδιαίτερα ακριβά, αφού «το κόστος κατασκευής των εργασιών που αναφέρονται στο από 30-11-2005 συμφωνητικό ορίζεται σε 5.063.750,00€ πλέον ΦΠΑ 19% και αυτών που αναφέρονται στο από 3-1-2006 συμφωνητικό σε 748.062,00€ πλέον ΦΠΑ 19%». Τα κατασχεθέντα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ΛΑΜΚΟ προς της ΞΕΔΕ ΑΕ – Πάλαιρος Κλαμπ ήταν «καθαρής αξίας 4.123.000,00 συν ΦΠΑ, ήτοι συνολικής αξίας 4.906.370,00€».

Υστερα από αίτημα των ελεγκτών, η αρμόδια ΔΟΥ Α΄ Λάρισας διαβίβασε πέντε καρτέλες αγορών και μια καρτέλα εσόδων που αφορούν το έργο «όπως της παραδόθηκαν από τη ΛΑΜΚΟ ΑΤΕ». Τα συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία οδήγησαν τους επιθεωρητές να αποφανθούν πως η ΛΑΜΚΟ εμφάνιζε ακατανόητα υψηλό ποσοστό κέρδους, αφού «φέρεται να έχει δαπάνες ύψους 461.838,27€ και έσοδα 4.123.000,00€ για το συγκεκριμένο έργο, δηλαδή εμφανίζεται να έχει ένα υπέρογκο ποσοστό κέρδους το οποίο δεν συνάδει με την πρακτική της αγοράς».

Τα χρήματα «γύριζαν πίσω»

Καταλυτική για την εξέλιξη της υπόθεσης υπήρξε η εύρεση των κατασχεθέντων αποδεικτικών πληρωμής (δελτία κατάθεσης της Τράπεζας Κύπρου) από τη ΛΑΜΚΟ προς την ΞΕΔΕ. Το συνολικό ποσό των καταθέσεων ανέρχεται σε 4.782.680 ευρώ, ενώ «η διαφορά των καταθέσεων και της συνολικής αξίας των τιμολογίων είναι 123.690,00€, δηλαδή όσο η συνολική παρακράτηση του φόρου εργολάβων». Τα εν λόγω ευρήματα οδήγησαν σε άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των ερευνώμενων.

Η ΞΕΔΕ που διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό στην Τράπεζα Κύπρου –όπως και η ΛΑΜΚΟ– πραγματοποιεί τέσσερις αναλήψεις από τις 19 Απριλίου 2006 έως τις 16 Αυγούστου 2006, συνολικού ποσού 4.782.680 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό την εξόφληση των τιμολογίων της ΛΑΜΚΟ. Τα χρήματα αυτά κατατίθενται στον τραπεζικό λογαριασμό της ΛΑΜΚΟ. Ακριβώς τις ίδιες ημερομηνίες πραγματοποιείται ανάληψη του χρηματικού ποσού στο σύνολό του από τον τραπεζικό λογαριασμό της ΛΑΜΚΟ.

Επειτα οι επιθεωρητές ζήτησαν το άνοιγμα των προσωπικών λογαριασμών του ιδιοκτήτη της ΞΕΔΕ ΑΕ Ιωάννη Ζερβού. Εκεί διαπιστώθηκε ότι και πάλι τις ίδιες ακριβώς ημερομηνίες πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις στον τραπεζικό λογαριασμό του, ύψους 4.782.680 ευρώ, δηλαδή το ποσό που είχε δώσει στη ΛΑΜΚΟ. Ποιος κατέθεσε αυτά τα ποσά στον κ. Ζερβό; Ο Γιώργος Μαλάκος και η Αικατερίνη Καλούση «για λογαριασμό της εταιρείας ΛΑΜΚΟ ΑΤΕ».

«Προσέδιδαν αληθοφάνεια»

Από τις παραπάνω τραπεζικές κινήσεις «προκύπτει ξεκάθαρα ότι η εταιρεία ΞΕΔΕ Α.Ε. έκανε αναλήψεις από τον λογαριασμό της… με αιτιολογία την εξόφληση των εκδοθέντων από την εταιρεία ΛΑΜΚΟ ΑΤΕ φορολογικών στοιχείων και κατέθεσε τα ανωτέρω ποσά στον λογαριασμό που διατηρεί η ΛΑΜΚΟ ΑΤΕ στην Τράπεζα Κύπρου. Στη συνέχεια όμως και στις ίδιες ακριβώς ημερομηνίες πραγματοποιήθηκαν αναλήψεις των συγκεκριμένων ποσών από τον ανωτέρω λογαριασμό της εταιρείας ΛΑΜΚΟ ΑΤΕ και κατατέθηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς του κου Ζερβού…».

Ως αποτέλεσμα οι ελεγκτές έκριναν πως από τις επίμαχες τραπεζικές κινήσεις «αποδεικνύεται ότι τα χρήματα “γυρίζουν πίσω” και τα εκδοθέντα φορολογικά στοιχεία από τη ΛΑΜΚΟ ΑΤΕ για τις υποτιθέμενες εκτελεσθείσες εργασίες στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Πάλαιρος Κλαμπ της εταιρείας ΞΕΔΕ ΑΕ δεν εξοφλούνται και η όλη μεθόδευση προφανώς είχε σκοπό να προσδώσει αληθοφάνεια στις ανύπαρκτες συναλλαγές μεταξύ των ανωτέρω εταιρειών».

Την προσοχή των ελεγκτών προκάλεσε επίσης η απασχόληση του εργατικού δυναμικού για το συγκεκριμένο έργο «που ανέλαβε» η ΛΑΜΚΟ στο Πάλαιρος Κλαμπ. Οταν οι ελεγκτές ζήτησαν από το ΙΚΑ περαιτέρω στοιχεία για την ασφάλιση των εργαζομένων διαπιστώθηκε πως «δεν προκύπτει η ελεγχόμενη (ΛΑΜΚΟ) να έχει απασχολήσει δικό της ή μισθωμένο εργατικό προσωπικό για την εκτέλεση τεχνικών έργων στην περιοχή, στον Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας, για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα».

Το σύνολο των ευρημάτων οδήγησε τους επιθεωρητές στη διαπίστωση ότι τα τιμολόγια που εξέδωσε η εταιρεία ΛΑΜΚΟ ΑΤΕ είναι «εικονικά στο σύνολό τους, γιατί αναφέρονται σε συναλλαγές οι οποίες ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν». Ειδικότερα, η ΛΑΜΚΟ «δεν έθεσε στη διάθεση του ελέγχου κανένα φορολογικό στοιχείο που να δικαιολογεί τις εργασίες που περιγράφονται στα κατασχεθέντα στοιχεία για το συγκεκριμένο έργο», ενώ «ουδέποτε πληρώθηκε για τις εργασίες που περιγράφονται στα κατασχεθέντα στοιχεία, αλλά αντίθετα φέρεται να μεθόδευσε με τον πελάτη της την εξόφληση των στοιχείων που εξέδωσε».

«Μου κατέστρεψε τη ζωή»

Το πόρισμα των επιθεωρητών ήταν και ο βασικότερος λόγος που οδήγησε στην καταδίκη του κ. Μαλάκου από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας στις 9 Μαρτίου 2015, το οποίο κατέληξε πως τα επίμαχα φορολογικά στοιχεία «είναι πλαστά και εικονικά διότι δεν αφορούν υπαρκτές συναλλαγές των δύο αναφερομένων σε αυτά εταιρειών, δηλαδή εκδότριας ΛΑΜΚΟ ΑΤΕ και αποδέκτριας ΞΕΔΕ ΑΕ, που να ανέρχονται στο ποσό των 4.906.370,00€».

Αναφορικά με τις αυθημερόν μετακινήσεις ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς ένας από τους μάρτυρες κατηγορίας και εκ των ελεγκτών που πραγματοποίησαν την έκθεση ελέγχου ανέφερε πως «είναι γνωστή η μέθοδος αυτή, εγώ πληρώνομαι μέσω τράπεζας και την επόμενη μέρα τα επιστρέφω». Σύμφωνα με τον ελεγκτή η αιτία που οι εταιρείες των κ. Μαλάκου και Ζερβού φέρονται να προχώρησαν στην κατ’ εξακολούθηση έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων ήταν ότι καθώς «ο κ. Ζερβός είχε πάρα πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, για να λαμβάνει χρήματα από επενδυτικά προγράμματα, κατέθετε εικονικά τιμολόγια. Τα τιμολόγια είναι γι’ αυτές τις εργασίες πιθανόν».

Στη δίκη κατέθεσε και ο Αποστόλης Μαλάκος, αδερφός του Γιώργου –εκ των ιδρυτών της ΛΑΜΚΟ–, ο οποίος παρέθεσε έναν ενδιαφέροντα ισχυρισμό για τα περίπου 4 εκατομμύρια που «γύρισαν πίσω» μέσα σε μια ημέρα: «Μας είπε ο Ζερβός να κάνουμε δύο έργα ακόμη, στη Ρόδο και στην Κρήτη, αξίας 12 εκατομμυρίων ευρώ. Μετά μας λέει ότι δεν μπορεί να πληρώσει τα πρώτα 4 εκατομμύρια ευρώ για τα άλλα δύο έργα και μας λέει να δώσουμε 4 εκατομμύρια ευρώ και θα μας τα δώσει όταν πάρει το πρόγραμμα. Τα 4 εκατομμύρια ευρώ τα δώσαμε για να καλύψει τις επιταγές για τα πρώτα από τα 12 εκατομμύρια ευρώ για τα άλλα έργα, όχι γι’ αυτό το έργο. Αυτό τελείωσε, κάναμε τη δουλειά και πήραμε 4 εκατομμύρια ευρώ». Είναι άξιον απορίας βέβαια πώς γίνεται ο κ. Ζερβός να καταθέτει τα λεφτά και την ίδια μέρα να διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να καλύψει τις επιταγές για τα «άλλα δύο έργα».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κατάθεση ενός ανθρώπου που εργάστηκε στο έργο: «Δεν έχω καλή σχέση (με τον Μαλάκο). Μου κατέστρεψε τη ζωή. Μου χρωστάει περίπου 160 χιλιάδες ευρώ. Φαίνεται στα τιμολόγια ότι έχω πληρωθεί ενώ δεν πληρώθηκα. Εγώ έβαψα αυτό το έργο, είμαι μπογιατζής. Η αξία του έργου υπολογίζω να είναι 700 χιλιάδες ευρώ και όχι 4 εκατομμύρια. Εγώ παρέδωσα το έργο. Τους ξεγέλασε ο Ζερβός ότι η αξία του είναι 4 εκατομμύρια ενώ η αξία είναι 1 εκατομμύριο ευρώ το πολύ». 

Ποιος είναι ο Γιάννης Ζερβός;

Ο συνέταιρος του κουμπάρου που από μεγαλοεπιχειρηματίας στο τουρισμό καταλήγει στη φυλακή

Ένα… κοινό που έχει ο Ιωάννης Ζερβός με τον συνεταίρο του Γιώργο Μαλάκο είναι πως και οι δύο έχουν διαβεί την πόρτα της φυλακής. Συγκεκριμένα, στις αρχές του περασμένου Αυγούστου ο κ. Ζερβός συνελήφθη από την αστυνομία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ως φυγόποινος «για τελεσίδικη ποινή κάθειρξης πέντε ετών που του έχει επιβληθεί για χρέη προς το δημόσιο».

Ο κ. Ζερβός παρουσίασε αλματώδη επιχειρηματική ανέλιξη –όπως και ο συνεταίρος του– που οδήγησε στην κατασκευή πολλών και ακριβών ξενοδοχείων σε πολλά μέρη της χώρας, κατορθώνοντας μάλιστα να κινήσει το ενδιαφέρον και του Τύπου. Διαβάζουμε χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα της «Καθημερινής» στις 2 Μαρτίου 2007 για τον κατασκευαστικό όμιλο JZ Group of Companies, του οποίου ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο κ. Ζερβός, πως είχε προϋπολογισμό που έφθανε τα 32 εκατ. ευρώ «για τον εκσυγχρονισμό των ξενοδοχειακών μονάδων του». Στο ρεπορτάζ σημειωνόταν μάλιστα πως ο όμιλος «την τελευταία τριετία έχει επενδύσει για την ανάπτυξή του στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ». Ο όμιλος διέθετε τότε εφτά ιδιόκτητες ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ υπήρχε ενασχόληση και στον τουριστικό κλάδο, καθώς «έχει αγοράσει 23 πολυτελείς βίλες στο Ντουμπάι τις οποίες εκμεταλλεύεται και διαθέτει σε τουριστικούς πράκτορες».

Σε αναζήτηση που πραγματοποιήσαμε διαπιστώθηκε πως ο κ. Ζερβός είχε ανώτατες διοικητικές θέσεις σε πλήθος εταιρειών που αφορούσαν μεταξύ άλλων ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κινηματογραφική εκμετάλλευση και υπηρεσίες εστίασης. Πλέον ο κ. Ζερβός, μολονότι για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα παρουσιαζόταν ως ένα από τα μεγάλα ονόματα στον χώρο του τουρισμού και των ξενοδοχείων, έχει χάσει την αίγλη του, ενώ σχεδόν το σύνολο των ξενοδοχείων των οποίων ήταν ιδιοκτήτης ή διοικούσε έχουν πουληθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως και ο κ. Μαλάκος, και ο κ. Ζερβός ασχολήθηκε με το μπάσκετ, αφού την αγωνιστική περίοδο 2016-2017 υπήρξε ο χορηγός της ομάδας μπάσκετ των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, όπου σύμφωνα με γνώστες του χώρου «έδωσε πολλά χρήματα». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter