Μεξικό: Το καραβάνι των μεταναστών εγκατέλειψε το σχέδιο να φτάσει στις ΗΠΑ

Μεξικό: Το καραβάνι των μεταναστών εγκατέλειψε το σχέδιο να φτάσει στις ΗΠΑ

Το “καραβάνι” στο οποίο μετείχαν περισσότεροι από 1.000 μετανάστες από χώρες της κεντρικής Αμερικής και διέσχιζε το Μεξικό με σκοπό να φτάσει και να περάσει παράνομα στις ΗΠΑ –μια προοπτική που εξόργισε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ– εγκατέλειψε σήμερα το σχέδιό του.

“Η δουλειά μας θα τελειώσει στο Μεξικό” δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ιρινέο Μουχίκα, ένας εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Λαοί Χωρίς Σύνορα” που στήριξε την πρωτοβουλία. Υπογράμμισε ότι όσοι θέλουν να συνεχίσουν μέχρι τα σύνορα θα πρέπει “να το κάνουν με δικά τους μέσα”.

Το καραβάνι, με τη συμμετοχή πολλών γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων, αναχώρησε στις 25 Μαρτίου από την Ταπατσούλα, στα σύνορα με τη Γουατεμάλα. Βρίσκεται από τις αρχές της εβδομάδας στο Ματίας Ρομέρο, στην καρδιά μιας ορεινής περιοχής της Πολιτείας Οαχάκα.

Η μκο “Λαοί Χωρίς Σύνορα” οργανώνει τέτοιου είδους καραβάνια από το 2010, με σκοπό να καταγγείλει την τύχη των μεταναστών που διασχίζουν το Μεξικό και αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους, από τα καρτέλ των ναρκωτικών που τους απαγάγουν ή τους σκοτώνουν μέχρι τους εκπροσώπους των αρχών που τους ζητούν λύτρα. Παραδέχτηκε όμως ότι φέτος ξεπέρασε τα όρια, με το μεγάλο αριθμό των προσώπων που μετείχαν στη συγκεκριμένη αποστολή.

Από τους 1.500 που ξεκίνησαν αρχικά την πορεία, περίπου 300 προτίμησαν να επιβιβαστούν στο εμπορικό τρένο “Λα Μπεστία”, με προορισμό το βόρειο Μεξικό.

“Υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά, περίπου 450, υπάρχουν πολλά μωρά και το να ανέβουν στο τρένο, όπως το έκαναν παλαιότερα, θα ήταν τρέλα”, εξήγησε ο Μουχίκα.

Ο πρόεδρος Τραμπ, προφανώς εξοργισμένος απός τις εικόνες των παράτυπων μεταναστών, αναρτά διαρκώς μηνύματα στο Twitter σχετικά με τη μετανάστευση και το Μεξικό από την περασμένη Κυριακή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter