“Μην πάτε στις δουλειές σας αύριο” καλεί η αντιπολίτευση στην Κένυα

“Μην πάτε στις δουλειές σας αύριο” καλεί η αντιπολίτευση στην Κένυα

Η αστυνομία και ο στρατός, που ελέγχονται από το κυβερνητικό κόμμα, περιπολούν στους δρόμους

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην Κένυα Ράιλα Οντίνγκα, που δεν έχει παραδεχθεί την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, δήλωσε σήμερα ότι θα ανακοινώσει την ερχόμενη Τρίτη την πορεία που θα ακολουθήσει η παράταξή του και κάλεσε τους οπαδούς του να μην πάνε στις δουλειές τους.

«Δεν έχουμε χάσει ακόμη. Δεν θα εγκαταλείψουμε. Περιμένετε μέχρι να ανακοινώσω την πορεία που θα ακολουθήσουμε μεθαύριο (Τρίτη)», είπε ο Οντίνγκα, εν μέσω χιλιάδων υποστηρικτών του στην παραγκούπολη Κιμπέρα, στο Ναϊρόμπι.

«Επειδή το Jubilee (σ.σ. το κυβερνών κόμμα) έχει τους αστυνομικούς και τους στρατιώτες του παντού, μην βγείτε από τα σπίτια σας. Μην πάτε στη δουλειά αύριο», πρόσθεσε ο Οντίνγκα καταχειροκροτούμενος από τους υποστηρικτές του.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ουχούρου Κενιάτα επενεξελέγη το βράδυ της Παρασκευής για δεύτερη πενταετή θητεία με ποσοστό 54,27% των ψήφων έναντι 44,74% του Οντίνγκα, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Όμως η αντιπολίτευση αμφισβητεί τα αποτελέσματα αυτά και καταγγέλλει μια εκλογική «παρωδία».

Τα βίαια επεισόδια είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων από το βράδυ της Παρασκευής έως το βράδυ του Σαββάτου -–εννέα στις παραγκουπόλεις του Ναϊρόμπι, εκ των οποίων ένα κορίτσι εννέα ετών, και επτά στο δυτικό τμήμα της χώρας– σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που συντέθηκε από αστυνομικές και νοσοκομειακές πηγές.

«Είχαμε προβλέψει ότι θα νόθευαν τις εκλογές και θα άρχιζαν να σκοτώνουν αθώους. Αυτό έχουν κάνει», πρόσθεσε ο Οντίνγκα αφού ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

«Είναι ένα αδύναμο καθεστώς που καταφεύγει στον φόνο αντί να επιλύσει τα πραγματικά προβλήματα», είπε. «Είναι πράγματα που συμβαίνουν σε αποτυχημένα κράτη όπως η Αϊτή ή το Ιράκ.»

«Όμως οι ηγέτες των χωρών αυτών εκδιώχθηκαν. Το Jubilee θα εκδιωχθεί επίσης», υποσχέθηκε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter