Μήνυμα της Κυβέρνησης σε Βρυξέλλες για την μετά μνημονίων εποχή

Μήνυμα της Κυβέρνησης σε Βρυξέλλες για την μετά μνημονίων εποχή

Απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και παράλληλα έστειλε μήνυμα στο Ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών λέγοντας πως «δεν θεωρεί ότι με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup προκύπτει ζήτημα για προληπτική πιστωτική γραμμή ή ενισχυμένη πιστοληπτική γραμμή» στήριξης.

Ακολούθως, ο κ. Τζανακόπουλος περιέγραψε αυτό που η Κυβέρνηση θεωρεί ως βάση συζήτησης για την μετά μνημονίων εποχή του χρόνου τον Αύγουστο σημειώνοντας επί λέξει: «επομένως πρέπει να διαπραγματευτούμε για ένα πλαίσιο (δημοσιονομικής) παρακολούθησης στο πλαίσιο των υπαρκτών θεσμών της ΕΕ και της Ευρωζώνης, με κυρίαρχο τον ρόλο της Κομισιόν».

Τις επισημάνσεις αυτές ο κ. Τζανακόπουλος τις έκανε σε συνέντευξή του το πρωί της Τετάρτης στο ραδιόφωνο 24/7. Μιλώντας βέβαια για πλαίσιο δημοσιονομικής παρακολούθησης ο υπουργός Επικρατείας, προφανώς υπονοεί ότι η χώρα μας, λόγω της υπερβολικής έκθεσής της σε δανεισμό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει να διαπραγματευτεί κάτι παραπάνω από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τα όσα προβλέπει για όλα τα κράτη-μέλη για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (δημοσιονομικό έλλειμμα έως 3% του ΑΕΠ και χρέος κάτω του 60% του ΑΕΠ).

Το τι θα είναι αυτό το κάτι παραπάνω, κατά τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, είναι θέμα μιας «ψύχραιμης» και «ήπιας» συζήτησης με τους θεσμούς και με κυρίαρχο το ρόλο της Κομισιόν (και όχι του Eurogroup ή του ESM) η όποια όμως, όπως είπε, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Σε κάθε περίπτωση πάντως και αυτό έχει τη σημασία του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εμφανίστηκε σίγουρος ότι «μετά τον Αύγουστο του 2018 θα αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό οι βαθμοί ελευθερίας της ελληνικής κυβέρνησης».

Κινήσεις με το βλέμμα στις αγορές

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ετοιμάζεται με προσεκτικές κινήσεις για την έξοδο στις αγορές. Πρώτο βήμα η ανταλλαγή χρέους περίπου 30 δισ. και η αντικατάσταση 20 ομολόγων του PSI με πέντε νέες εκδόσεις. Επόμενο βήμα μία έξοδος στις αγορές με 7ετη και 10ετη ομόλογα προκειμένου να χτιστεί το περίφημο «μαξιλαράκι» ασφαλείας για μετά την έξοδο από τα μνημόνια (υπολογίζεται κοντά στα 15 δισ.).

Επί τάπητος το κοινωνικό μέρισμα την ερχόμενη εβδομάδα

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documentonews.gr την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις για το κοινωνικό μέρισμα. Για το Μαξίμου η λεγόμενη «κοινωνική ατζέντα» είναι θέμα υψηλής προτεραιότητας πολλώ δε μάλλον που η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εσχάτως δείχνουν διάθεση να «ψαρέψουν στα νερά της» όπως χαρακτηριστικά λέει στέλεχος του Μαξίμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο προσυνέδριο του κόμματός του στα Ιωάννινα υποστήριξε ότι «Κακώς πολλοί πιστεύουν ότι η ενασχόληση με τους αδύναμους, η ατζέντα της στήριξης των πιο αδύναμων, η ατζέντα της κοινωνικής αλληλεγγύης είναι μία ατζέντα της αριστεράς» ενώ στη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Ηπείρου την επόμενη ημέρα, αναφέρθηκε στο κοινωνικό στίγμα της Ν.Δ., προσθέτοντας πως «σε κάθε περίπτωση δεν χαρίζουμε την κοινωνική ευαισθησία στον ΣΥΡΙΖΑ».

Ωστόσο, το εν λόγω στέλεχος του Μαξίμου σημειώνει στο Documentonews.gr ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κλιθεί εκ των πραγμάτων (και στη συζήτηση στη Βουλή για την ασφάλεια) να απαντήσει αν το κόμμα του «θα στηρίξει στη Βουλή το αυξημένο κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί φέτος ή θα το καταψηφίσει όπως πέρυσι υιοθετώντας στο ακέραιο την ατζέντα Άδωνη».

Όλα τα παραπάνω, παράλληλα με τον διαγωνισμό για τα κανάλια που βρίσκεται στην τελική του ευθεία αφού τις επόμενες ημέρες αναμένεται η προκήρυξή του από το ΕΣΡ και μετά θα πρέπει να περάσουν 45 ημέρες που προβλέπει ο νομοθέτης για την κατάθεση τυχόν ενστάσεων, αποτελούν τον βασικό καμβά πάνω στον οποίο θα στηριχθεί η κυβερνητική ατζέντα μέχρι την έξοδο στις αγορές. Μοναδικό ζητούμενο ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης ο οποίος παραμένει ένα χαρτί-ατού στα συρτάρια του πρωθυπουργού.    

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter