Μήνυμα Τσίπρα σε ΔΝΤ: Όσο και να κωλυσιεργείτε η ελληνική οικονομία γύρισε σελίδα

Μήνυμα Τσίπρα σε ΔΝΤ: Όσο και να κωλυσιεργείτε η ελληνική οικονομία γύρισε σελίδα

Μήνυμα στην πλευρά των δανειστών και κυρίως προς το ΔΝΤ έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εναρκτήρια ομιλία του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός έχοντας ήδη ενημερωθεί από χθες Κυριακή για τις απαιτήσεις του Ταμείου την πρώτη εβδομάδα της διαπραγμάτευσης έκανε λόγο για «τα συνήθη και γνωστά εμπόδια που μπαίνουν από τους γνωστούς μας “φίλους”», στέλνοντας όμως το μήνυμα ότι «Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω», γιατί όπως είπε «η ελληνική οικονομία γύρισε σελίδα».

« Η πραγματικότητα ξεπέρασε εκείνους που με τις εμμονές τους κατέστρεψαν την ελληνική οικονομία από το 2010 και μετά», δήλωσε ο κ. Τσίπρας στρέφοντας τα βέλη του για μία ακόμη φορά προς το ΔΝΤ καταλογίζοντάς του ότι επιδιώκει να κωλυσιεργήσει τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο.

«Το πραγματικό διακύβευμα για το αύριο της οικονομίας και του τόπου δεν παίζεται στον χώρο συνεδρίασης τεχνικών κλιμακίων αλλά στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας», ήταν η αναφορά του κ. Τσίπρα.

«Μπορεί κάποιοι και ιδιαίτερα όσοι έχουν τη βαριά ευθύνη για τις καταστροφικές συνταγές στην οικονομία από το 2010 να παραμένουν αμετανόητοι, όμως η πραγματικότητα τους έχει ξεπεράσει … κάποιοι μπορεί να επιμένουν στο δικό τους βιολί, αλλά η πραγματικότητα γύρω μας έχει κάνει τον σκοπό τους απόλυτα παράφωνο», συνέχισε ο πρωθυπουργός για να καταλήξει:

«έναν παράφωνο σκοπό δεν μπορεί κανείς να τον ακούει για πολύ» τόνισε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας μας έχει οδηγήσει στην υπέρβαση της ύφεσης και τώρα είμαστε σε θέση να συνθέσουμε εμείς τον σκοπό.

Τα τεχνικά κλιμάκια το βιολί τους

Μετά τις διαφωνίες που προέκυψαν την προηγούμενη εβδομάδα όσον αφορά στο μείγμα των λεγόμενων «αντίμετρων» αλλά και το ύψος των παρεμβάσεων σε αφορολόγητο και συντάξεις, χθες Κυριακή η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου επανέφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου όλο το «σκληρό» πακέτο των απαιτήσεων για περαιτέρω απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, αλλά και την αφωνία των Ευρωπαίων τεχνοκρατών (υπό το επιχείρημα ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς και συνεπώς δεν μπορεί να επικαλείται το Ευρωπαϊκό κεκτημένο) μετέφεραν στον πρωθυπουργό σε χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου τόσο η κα. Αχτσιόγλου όσο και ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επικεφαλείς των Θεσμών θα αποχωρήσουν εντός της τρέχουσας εβδομάδας προκειμένου να επανέλθουν όταν και εφόσον ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις σε κορυφαίο επίπεδο μετά και τη σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν συνεχίζοντας την προσπάθεια να βρεθούν λύσεις σε ήσσονος σημασίας ζητήματα που παραμένουν ακόμη ανοιχτά.  

Για το θέμα της ανασυγκρότησης έκανε και ένα σχετικό “τιτίβισμα” στο Tweeter: «Ορίζοντας της στρατηγικής για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μπορεί να είναι το 2021 οπότε στόχος είναι να έχει επανέλθει η κανονικότητα τόσο στους αναπτυξιακούς όσο και στους κοινωνικούς δείκτες, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ένα συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο», 

«Με τελικό στόχο να ξανασταθεί η κοινωνία στα πόδια της οφείλουμε να συνθέσουμε μαζί με τους τοπικούς και τους παραγωγικούς φορείς, τους βασικούς στόχους ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Στις 6 και μισή το απόγευμα η συνάντηση με τους θεσμούς

Για τις 18:30 μετατέθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με αντικείμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη, η οποία είχε οριστεί για τις 17:00.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter