Μητσοτάκης: Ναι, η Μαρέβα έχει offshore! Πλήρης επιβεβαίωση του Documento – Όλο το ρεπορτάζ

Μητσοτάκης: Ναι, η Μαρέβα έχει offshore!  Πλήρης επιβεβαίωση του Documento – Όλο το ρεπορτάζ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανακοίνωση του γραφείου τύπου της ΝΔ, παραδέχθηκε πως η σύζυγός του είναι κάτοχος offshore εταιρείας του φορολογικού παραδείσου των νησιών Κέιμαν για όσο διάστημα δεν κάνει δήλωση Πόθεν Έσχες.

Μπροστά σε αυτή την παραδοχή, η δικαιολογία είναι πως πρόκειται για στοιχεία « που δηλώνει δημόσια στο βιογραφικό της». Όχι, η κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη δεν δήλωσε ποτέ πως έχει offshore. Απλώς την έκρυβε αφήνοντας να εννοηθεί πως η εταιρεία της είναι άλλη, με το ίδιο όνομα στην Ελβετία. Τελικώς οι πολυδιαφημισμένες μπίζνες και η επενδυτική αριστεία, δεν ήταν τίποτα άλλο από σκοτεινές διαδρομές του χρήματος. Στην πιο αθώα εκδοχή, σε καιρούς μνημονίων ,όταν φτωχοποιούσαν και έριχναν τους πολίτες στην ανέχεια με φόρους και λιτότητα, οι ίδιοι είχαν τον τρόπο τους με τις offshore πληρώνοντας φόρο 0,5%.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ του Documento:

” #Mareva_gate: Τίνος είναι βρε γυναίκα η offshore;

Ρεπορτάζ : Κώστας Βαξεβάνης, Βαγγέλης Τριάντης, Βασίλης Ανδριανόπουλος, Νίκος Σπυρόπουλος

Η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, εμφανίζεται να αποκτά περιουσιακά στοιχεία, την εποχή που με το επιχείρημα της διάστασης, δεν κάνει δήλωση Πόθεν Έσχες. Οι αποκαλύψεις του Documento οι οποίες έγιναν στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ την προηγούμενη εβδομάδα, δεν είναι οι μοναδικές που απαιτούν σαφείς και ειλικρινείς απαντήσεις αντί για νομικές υπεκφυγές. Πόσο μάλλον, όταν προκύπτει, πως όσο καιρό η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη δεν συμπεριλαμβανόταν στη δήλωση Πόθεν Έσχες του συζύγου της συμμετείχε σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, με πυρήνα τους, την κίνηση κεφαλαίων και τις επενδύσεις μέσω Ελβετικών τραπεζών.

Μία ελβετική εταιρεία η οποία φαίνεται να ανήκει στη Μαρέβα Μητσοτάκη, έπρεπε να ελεγχθεί στα πλαίσια της αναζήτησης του Πόθεν Έσχες, αφού διακινεί μεγάλα ποσά που ανήκουν σε fund και ανώνυμους επενδυτές. Η επιχειρηματική διαδικασία δεν είναι παράνομη, αλλά δεν είναι γνωστό τι συμβαίνει και με τα ποσά που διακινήθηκαν, συνήθως ως περιουσιακά στοιχεία ανώνυμων fund. Αυτή άλλωστε είναι και η έννοια της κατάθεσης δήλωσης Πόθεν Έσχες. Το κυριότερο όμως είναι πως μια ακόμη εταιρεία, η οποία εντοπίζεται στον κατάλογο των offshore εταιρειών των νησιών Κευμάν, φαίνεται πως συνδέεται με κάποια στοιχεία με την εταιρεία της Μαρέβας Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα έχει την ίδια διεύθυνση ενώ παρουσιάζεται σε κοινό διαφημιστικό. Επίσης ένα άτομο το οποίο εργαζόταν σε εταιρεία της Μαρέβας Μητσοτάκη, φαίνεται να δραστηριοποιείται στην offshore εταιρεία. Δυστυχώς, η ίδια η Μαρέβα Μητσοτάκη, δεν θέλησε να μας δώσει απαντήσεις για τις δύο εταιρείες παρά τις επανειλημένες επικοινωνίες με το δικηγόρο τους.. Η πιθανότητα ύπαρξης offshore που σχετίζεται με τη Μαρέβα Μητσοτάκη, κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για κατάθεση του Πόθεν Έσχες και κυρίως για έλεγχο από τις ελληνικές Αρχές.

Μετά την τελευταία δήλωση Πόθεν Έσχες που καταθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην οποία συμπεριλαμβάνει τη σύζυγό του Μαρέβα, φαίνεται πως αυτή αποκτά σημαντική ακίνητη περιουσία αλλά και εκτεταμένη επιχειρηματική δραστηριότητα. Και ναι μεν η αγορά του σπιτιού του Βολταίρου στο Παρίσι στην οποία προχώρησε είναι κάτι διακριτό και μετρήσιμο, η επιχειρηματική της δραστηριότητα χάνεται στη σφαίρα των χρηματοοικονομικών προιόντων, των funds και των επενδύσεων.

Όπως γράφει η ίδια η κυρία Μητσοτάκη στο βιογραφικό της «το 2010, η Mareva ίδρυσε την Eternia Capital, μια εταιρεία asset management με ειδίκευση σε επενδύσεις hedge fund». Αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα, εντοπίζεται σε διάφορες συνεντεύξεις και παρουσιάσεις της, ως η απόδειξη της δυναμικότητάς της.

Ποια όμως είναι η εταιρεία της δυναμικής κυρίας Μητσοτάκη; Η αναζήτηση στα επίσημα αρχεία του Ελβετικού κράτους, εμφανίζει την εταιρεία Eternia Capital Advisors εγγεγραμμένη στο επιμελητήριο της Γενεύης, στις 22 Νοεμβρίου του 2010. Μέτοχος όμως της εταιρείας είναι ο Κωνσταντίνος Πέτρος Κυρκίνης . Από το 2013, η εταιρεία είναι υπό εκκαθάριση, δηλαδή έχει πάψει να λειτουργεί.

Ο Κωνσταντίνος Κυρκίνης είναι κάτοικος Αθήνας και όπως προκύπτει από την έρευνα, είναι επιχειρηματίας, στον οποίο ανήκει η αλυσίδα των ηλεκτρονικών καταστημάτων e-food. O Κυρκίνης είναι γνωστός για τη συμμετοχή του σε διάφορα κοσμικά γκαλά, στα οποία συχνά συναντούμε και την κυρία Γκραμπόφσκι.

Βρήκαμε τον επιχειρηματία Κωνσταντίνο Πέτρο Κυρκίνη οι οποίος σε ερώτηση για το ποια σχέση έχει με την εταιρεία Eternia Capital Advisors απάντησε:

“H Eternia Capital Advisors είναι μια συμβουλευτική εταιρεία στην Ελβετία που ήταν δική μου. Η Εternia Capital Advisors ήταν η εταιρεία που είχα αλλά όχι τώρα έχω σταματήσει να δουλεύω σε αυτήν από το 2012. H Eternia Capital Advisors με έδρα την Ελβετία λειτουργούσε από το τέλος του 10 μέχρι το 2013, αλλά δεν έχω κάποια άλλη εταιρεία εγώ. Είχαμε κάποια συνεργασία για κάποιο χρονικό διάστημα με διάφορους πελάτες από το εξωτερικό, αλλά δεν ήταν αρκετά προσοδοφόρο και ασχολήθηκα με κάτι άλλο, τώρα ασχολούμαι με τελείως διαφορετικά πράγματα”

Ενώ λοιπόν η Eternia Capital, εμφανίζεται στις συνεντεύξεις της κυρίας Μητσοτάκη ως μια δική της δραστηριότητα, ο Πέτρος Κυρκίνης δηλώνει πως είναι δική του.

Και μια offshore με συμπτώσεις

Μήπως τελικώς υπάρχει και άλλη συνώνυμη εταιρεία με αυτή που η κυρία Μητσοτάκη επικαλείται στις συνεντεύξεις της; Με αυτό το ερώτημα συνεχίσαμε την έρευνα, η οποία τελικώς οδήγησε σε ένα πολύ σημαντικό εύρημα.

Εκτός από την Eternia Capital Advisors, στη Γενεύη υπάρχει και η Eternia Capital Management. Η εταιρεία όμως αυτή δεν εμφανίζεται σε μητρώα των Ελβετικών εταιρειών. Έχει όμως γραφεία στη Γενεύη.

Όπως προκύπτει , εταιρεία με το όνομα Eternia Capital Management , υπάρχει στα μητρώα των offshore εταιρειών των νησιών Κευμάν. Τα γραφεία της offshore στη Γενεύη, είναι στην οδό Rue du Parc 3 bis. Εδώ εντοπίζεται η πρώτη σύμπτωση. Η εταιρεία Eternia Capital Management, έχει τα γραφεία της στη Γενεύη στο ίδιο κτήριο.

Οι συμπτώσεις όμως συνεχίζονται. Η αναζήτηση στο διαδίκτυο των ονομάτων των δύο εταιρειών, σε site που παρέχουν πληροφορίες για Hedge Funds (επενδυτικά σχήματα μεγάλου επενδυτικού ρίσκου) , δίνει μια κοινή καταχώρηση για τις εταιρείες Eternia Capital Advisors και Eternia Capital Management, φυσικά στην ίδια διεύθυνση , Rue du Parv 3 bis, στη Γενεύη. Δηλαδή οι δύο εταιρείες εμφανίζονται προςς τους ενδιαφερόμενους, ως εταιρείες ίδιων συμφερόντων και ενδιαφέροντος.

Υπάρχει και τρίτη, καθόλου ευκαταφρόνητη σύμπτωση

Η αναζήτηση με το όνομα της εταιρείας των νησιών Κέυμαν, οδηγεί σε ένα πρόσωπο που στο βιογραφικό της, δηλώνει πως έχει δουλέψει για την Eternia Capital Management. Πρόκειται για την ελληνίδα Ιφιγένεια Στάθη, η οποία εργάζεται ως στέλεχος της Revlon στη Νέα Υόρκη, η οποία δηλώνει στο Linkedin, «Eternia Capital Management September 2009 – August 2010», δηλαδή πως εργάστηκε στη συγκεκριμένη εταιρεία επί ένα περίπου χρόνο.

Η Ισμήνη Στάθη όμως, εργάστηκε όπως φαίνεται και πάλι στο Linkedin, από το 2007-2008, στην εταιρεία MG Capital Advisor. Πρόκειται για τη γνωστή εταιρεία της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, στης οποίας το Δ.Σ φιγουράρει, ο γνωστός από τη λίστα Λαγκάρντ και τα Panama Papers, Σταύρος Παπασταύρου. Δηλαδή το άτομο που εργάζεται για την εταιρεία της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, μεταπηδά σε μια offshore των νησιών Κευμαν, που έχει γραφεία στο ίδιο κτήριο που στεγάζεται και η Eternia της Γενεύης. Η Ιφιγένεια Στάθη έχει επίσης εργαστεί από το 2005-2007, μαζί με την Μαρέβα Γκραμπόφσκι , στην Deutsche Bank.

Μια έκπληξη και μια άρνηση για τα Κέιμαν

Η εταιρεία Eternia Capital Management, έχει πραγματικά ιδρυθεί στον φορολογικό παράδεισο των νησιών Κευμάν αλλά διαγράφτηκε από τις λίστες εταιρειών στις 30 Ιανουαρίου 2015, σύμφωνα με την Cayman Island Gazzete.

Πληροφορίες πάντως από τα νησιά Κέυμαν αναφέρουν πως το πρόσωπο που εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της εταιρείας είναι ο έλληνας Κωνσταντίνος Πέτρος Κυρκίνης με αριθμό ταυτότητας ΑΑ 079*** που εκδόθηκε από τις ελληνικές Αρχές το 2005.

Απευθυνθήκαμε στον Κωνσταντίνο Κυρκίνη, κάτοχο της Eternia Capital Advisors και του θέσαμε το ερώτημα, για το αν είναι και ιδιοκτήτης ή εκπρόσωπος της offshore εταιρείας. Το αρνήθηκε λέγοντας

«Εγώ είμαι μέτοχος στην Eternia Capital Advisors που είναι στη Γενεύη. Με την Eternia Capital Management δεν έχω καμία σχέση περί αυτού σας διαβεβαιώ.

Δεν γίνεται η Εternia Capital Management να ήταν στην Rue du Parc 3, η εταιρεία που ήταν στην Ελβετία. Η Eternia Capital Advisors, που ήμουν εγώ μέτοχος και υπήρχε και ο Claudio Badi, που ήταν ο Ελβετός συνεργάτης μου. Αποκλείεται να εμφανίζεται η Management στην ίδια διεύθυνση, δεν είναι η Eternia Capital Advisors. H Eternia Capital Advisors είναι εκεί.

Δεν την ξέρω την Eternia Capital Management, η εταιρεία που είχα ήταν η Eternia Capital Advisors, που ήταν μια συμβουλευτική εταιρεία. Δεν έχω καμία σχέση με την Eternia Capital Management”

Τι απαντά η Μαρέβα Γκραμπόφσκι

Η κατοχή μιας εταιρείας offshore, από σύζυγο αρχηγού πολιτικού κόμματος, είναι αναμφίβολα ένα σοβαρό θέμα ηθικής, νομικής και πολιτικής τάξης. Επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι για να μας δώσει την απάντησή της τόσο για τις εταιρείες όσο και για τη σύντομη δραστηριοποίησή τους ,που θέτει σοβαρά ερωτήματα για το είδος της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η κυρία Γκραμπόφσκι επέλεξε να απαντήσει δια του δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου, χωρίς ουσιαστικά να δίνει απαντήσεις που απαιτεί η θέση της ως δημοσίου προσώπου, το οποίο μάλιστα όχι μόνο δεν αποφεύγει αλλά αντίθετα επιδιώκει τη δημοσιότητα δημοσιοποιώντας ακόμη και φωτογραφίες της καθημερινότητάς της στα social media . Επανέλαβε μάλιστα τις απειλές για προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

“Ήδη από τις 7.02.2017, με δημόσια τοποθέτησή της, η κυρία Γκραμπόφσκι έχει αναφέρει ότι τον λόγο πλέον έχει η Ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Ο διάλογος με αυτούς, που επιμένουν στη συκοφαντία και σκόπιμα αγνόησαν το περιεχόμενο του από 11.03.2016 εξωδίκου της , με το οποίο απαντούσε με απόλυτη πληρότητα σε παρόμοιο δημοσίευμα, είναι προσχηματικός και δεν έχει πλέον κανένα νόημα.”

Είναι περιττό βέβαια να πούμε πως το 2016 δεν υπήρχε καν το Documento για να απαντήσει σε κάποιο εξώδικο. Η κυρία Μητσοτάκη επιλέγει τη σιωπή, τη συσκότιση για ένα πεδίο που είναι ήδη γκρίζο και την απόκρυψη στοιχείων από την κοινή γνώμη που παραπέμπει σε απόκρυψη ευθυνών. Η ύπαρξη ή μη offshore είναι πολύ σοβαρό θέμα. Όπως και η επιμονή μη δημοσιοποίησης του Πόθεν Έσχες η οποία θα ήταν ικανή να αποστομώσει και όσους κινούνται από δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και όσους έχουν δόλο. Το ζεύγος Μητσοτάκη δεν το κάνει και αυτό το γεγονός από μόνο του είναι αρκετά φλύαρο και αποκαλυπτικό εν αντιθέσει με τη σιωπή των επανασυνδεθέντων συζυγων. Όσο για τη Δικαιοσύνη, ο κύριος Μητσοτάκης και η σύζυγός του θα χρειαστεί να εμφανιστούν ενοπιών της, μετά από την απόφαση του Documento να στείλει την υπόθεση στον Εισαγγελέα. “

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter