Μητσοτάκης προς βουλευτές: Μέχρι να πάρουμε απόφαση για τα Σκόπια κάντε ότι θέλετε, πηγαίνετε ακόμα και σε διαδηλώσεις

Μητσοτάκης προς βουλευτές: Μέχρι να πάρουμε απόφαση για τα Σκόπια κάντε ότι θέλετε, πηγαίνετε ακόμα και σε διαδηλώσεις

Αδυναμία να σηκώσει το βάρος των εσωκομματικών αντιδράσεων για το όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας, παραδέχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, κατά τη συνεδρίαση των Τομεαρχών του κόμματός του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αίφνης, θυμήθηκε τη θεσμική λειτουργία του κόμματος για να επιβάλλει ένα ιδιότυπο είδος κομματικής πειθαρχίας και να θέσει προ των ευθυνών τους αλλά και προ τετελεσμένων, τους… κομματικούς αντιφρονούντες. 

Πηγές της Πειραιώς αναφέρουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε το πρωί τους Τομεάρχες του ότι «από τη στιγμή που προκύψει συγκεκριμένη και ενιαία πρόταση από την κυβέρνηση, θα περάσει από τα θεσμικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας» και ότι «η θέση θα υιοθετηθεί από όλους μας και θα τηρηθεί απαρέγκλιτα». Μέχρι τότε πάντως, φαίνεται ότι τα στελέχη και οι βουλευτές του κόμματος έχουν το… ελευθέρας να εκτονώσουν τα πατριωτικά τους αισθήματα, αφού οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε πως «δεν υπήρξε καμία απολύτως απαγόρευση ή εντολή σε κανένα στέλεχος μας είτε να εκφράσει την άποψή του, είτε να πάει σε κάποιο συλλαλητήριο».

Τουλάχιστον ο Πρόεδρος της ΝΔ ήταν σε θέση να διαβεβαιώσει τους Τομεάρχες του ότι το Βουκουρέστι είναι η «κόκκινη γραμμή» της ΝΔ και ότι το κόμμα δε θα συμφωνήσει σε μια πρόταση που θα επιλύει μόνο το ζήτημα του ονόματος.

Η ΝΔ, προφανώς ύστερα και από τις πιέσεις που έχει δεχθεί καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα από τους βουλευτές της, θέτει ως απαράβατο όρο για να συναινέσει σε μια συμφωνία την, επικυρωμένη από τον ΟΗΕ, διμερή συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ που διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν αλυτρωτικές βλέψεις από την πλευρά των Σκοπίων.

Εκ προοιμίου, η ΝΔ λέει όχι και σε μια λύση σύνθετου ονόματος που δεν θα εμπεριέχει γεωγραφικό προσδιορισμό. Πηγές της Πειραιώς τονίζουν ότι ως «απαράβατες προϋποθέσεις» για τη συναίνεση της ΝΔ ο Κ. Μητσοτάκης έθεσε τις εξής τρεις: Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, ένα όνομα έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις και αποκήρυξη κάθε έκφρασης αλυτρωτισμού.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter