Μογκερίνι: Η Συμφωνία των Πρεσπών μοναδική ευκαιρία συμφιλίωσης στη ΝΑ Ευρώπη

Μογκερίνι: Η Συμφωνία των Πρεσπών μοναδική ευκαιρία συμφιλίωσης στη ΝΑ Ευρώπη

“Μοναδική ευκαιρία συμφιλίωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη” χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας.

Τονίζει ότι οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ έδειξαν πολιτικό θάρρος, ηγετική ικανότητα, υπευθυνότητα και εργάστηκαν ακούραστα για να γεφυρώσουν τις διαφορές, να ξεπεράσουν παλιές δυσκολίες προκειμένου να επιτύχουν αυτήν την ιστορική συμφωνία που χαιρέτισε ολόκληρη η Ευρώπη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ την ερχόμενη Τρίτη, η Φ. Μογκερίνι επισημαίνει ότι πρόκειται για μια ευκαιρία προς το συμφέρον όλων που “μπορεί να μην έρθει ξανά σύντομα”.

Επιπλέον αναφέρει πως η ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε μπορεί να συμβάλει στη μεταμόρφωση ολόκληρης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και σημειώνει ότι έχει ήδη αποδειχθεί πηγή έμπνευσης για το διάλογο μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.

Aπαντώντας στην ερώτηση εάν οι διαδικασίες για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ θα επιταχυνθούντο εφόσον το αποτέλεσμα είναι θετικό, η Φ. Μογκερίνι σημείωσε: 

«Η συμφιλίωση, η περιφερειακή συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας παίζουν βασικό ρόλο στη δέσμευσή μας με τα Δυτικά Βαλκάνια και είναι από τις πιο σημαντικές αρχές της διαδικασίας διεύρυνσης. Επομένως, η επίλυση ενός τόσο δύσκολου ζητήματος έχει εξαιρετική σημασία για την περιοχή, αλλά είναι, επίσης, μια ευκαιρία για να προχωρήσει η χώρα στο μονοπάτι της ΕΕ. Εάν το μομέντουμ χρησιμοποιηθεί με σοφό τρόπο έτσι ώστε να προχωρήσουν επίσης οι εργασίες για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, είμαστε μπροστά σε μια σημαντική πρόοδο. Τα κράτη-μέλη έχουν ανοίξει το δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαβουλεύσεων τον ερχόμενο Ιούνιο, στη βάση των γνωστών προϋποθέσεων της διαδικασίας. Αυτό αποτελεί μέρος της ενδυναμωμένης δέσμευσής μας με την περιοχή, που είναι στο συμφέρον όλων μας, των κρατών-μελών και των Δυτικών Βαλκανίων».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter