Μοναχός με κατάθλιψη «σέρνει» το Ναό στα δικαστήρια!

Μοναχός με κατάθλιψη «σέρνει» το Ναό στα δικαστήρια!

Ένας Ιάπωνας μοναχός προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά των υπεύθυνων στο ναό όπου εργαζόταν κατηγορώντας τους ότι τον ανάγκαζαν να εργάζεται πάρα πολλές ώρες με αποτέλεσμα να πάθει κατάθλιψη.

Ο σαραντάχρονος ζητεί 8,6 εκατομμύρια γεν (λίγο περισσότερα από 65.000 ευρώ) ως αποζημίωση από τους πρώην εργοδότες του στον ιερό ναό του όρους Κόγια, νότια της Οζάκα. Σε αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σύμφωνα με την Unesco και γνωστό χώρο προσκυνήματος για τους βουδιστές περιλαμβάνονται περισσότεροι από 100 ναοί.

Ο ενάγων, που ξεκίνησε να εργάζεται εκεί το 2008, άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης γύρω στον Δεκέμβριο του 2015, εξήγησε ο δικηγόρος του.

Κατήγγειλε ότι τον ανάγκαζαν να εκτελεί καθήκοντα πολύ πέρα από τα πνευματικά του και εξήγησε ότι κάποιες φορές εργάστηκε επί δύο μήνες συνεχώς, χωρίς καμία ημέρα ξεκούρασης. Κάποιες ημέρες μάλιστα εργαζόταν έως και 17 ώρες συνεχόμενα προκειμένου να εξυπηρετεί τους πολλούς τουρίστες.

«Όταν εργάζεσαι ως μοναχός συνήθως δεν υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο», επεσήμανε ο δικηγόρος Νοριτάκε Σιρακούρα. «Προσφέρεις μια εργασία, όμως σου εξηγούν ότι αυτή αποτελεί μέρος της θρησκευτικής σου εκπαίδευσης και ότι πρέπει να το υπομένεις ακόμη κι αν υποφέρεις».

«Μέσω αυτής της υπόθεσης θα υπερασπιστούμε την άποψη ότι αυτό το σκεπτικό είναι ξεπερασμένο», τόνισε ο δικηγόρος.

Ο πελάτης του επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του προκειμένου να μην βλάψει τις πιθανότητες να βρει άλλη εργασία στη μικρή κοινότητα των βουδιστών μοναχών.

Το 2017 οι υπεύθυνοι του διάσημου ναού του Κιότο, του Χιγκάσι Χονγκάνζι, είχαν αναγκαστεί να ζητήσουν συγγνώμη δημοσίως για τις επιπλέον απλήρωτες ώρες εργασίας που επέβαλαν στους μοναχούς και για τις παρενοχλήσεις που υφίσταντο εν ώρα εργασίας. Όμως αυτού του είδους οι υποθέσεις είναι σπάνιες στον θρησκευτικό τομέα.

Αντίθετα η υπερκόπωση από τις πολλές ώρες εργασίας είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο στην Ιαπωνία, το οποίο έχει οδηγήσει και σε πολλούς θανάτους –από αυτοκτονία, ανακοπή ή εγκεφαλικό—και έχει και όνομα «καρόσι».

Κυβερνητική έκθεση που δημοσιεύθηκε πέρυσι είχε εκτιμήσει σε 191 τις περιπτώσεις «καρόσι» για τη χρονιά που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2017 και υπογράμμιζε ότι το 7,7% των εργαζόμενων στην Ιαπωνία εργάζονται περισσότερες από 20 ώρες υπερωρία εβδομαδιαίως.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έχει υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις για να αλλάξει η κουλτούρα των επιχειρήσεων της χώρας, όπου η υπερωριακή απασχόληση θεωρείται απόδειξη πίστης και αφοσίωσης, όμως κρίθηκαν ανεπαρκείς από τους συγγενείς των θυμάτων του «καρόσι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter