Μονομαχία Τσίπρα – Μητσοτάκη στην Βουλή

Μονομαχία Τσίπρα – Μητσοτάκη στην Βουλή

Σκληρή κριτική σε όλα τα επίπεδα προς τον πρόεδρο της Ν.Δ Κυριάκο Μητσοτάκη από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή, αφού η επίκαιρη ερώτηση για θέματα εγκληματικότητας μεταβλήθηκε σε δίωρη αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης, ενώ τον κάλεσε να καταθέσει δημόσια το «Πόθεν Έσχες» του.

Ο Αλ.Τσίπρας εγκάλεσε τον Κ.Μητσοτάκη σχετικά με την διαπραγμάτευση λέγοντας πως στην συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «φορέσατε την φανέλα των δανειστών και του ΔΝΤ» αφού «κάνατε δηλώσεις από το Βερολίνο ότι η Ελλάδα φταίει για τις καθυστερήσεις». 

Παράλληλα τον προκάλεσε τρεις φορές να καταθέσει δημόσια το «Πόθεν Έσχες» του και να μην περιμένει να το κάνει τον Μάρτιο, αφού έτσι αποδεικνύεται πώς έχει κάτι να κρύψει. Από την πλευρά του ο Κ.Μητσοτάκης απαίτησε άμεσο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί κόστος στην οικονομία ενώ επανέφερε το θέμα της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Παρίσι.

Επίκαιρη ερώτηση για «τη δημιουργία εντυπώσεων»

Ο Α.Τσίπρας επισήμανε ότι η επίκαιρη ερώτηση για τα θέματα της ασφάλειας έγινε για την δημιουργία εντυπώσεων αφού «όλη η κοινωνία ασχολείται με το πραγματικά επίκαιρο ζήτημα» δηλαδή την διαπραγμάτευση. Δήλωσε ότι θα ήταν πιο επίκαιρο να απαντήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος «πήγε να συναντήσει κρυφά τον κ.Σόιμπλε» για τα «θαλασσοδάνεια του κόμματος του» και την «αδυναμία του να φέρει το πόθεν έσχες του στην Βουλή».

Η συνάντηση με τον Σόϊμπλε

Μάλιστα στο κλείσιμο της πρωτολογίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε πολύ συγκεκριμένα σε ένα «πραγματικά επίκαιρο ερώτημα»: «Πείτε μας τι ακριβώς πήγατε να κάνετε στην Γερμανία» και «τι συζητήσατε με τον κ.Σόιμπλε τόσο μυστικά και απόρρητα». Πρόσθεσε ότι «στον κ.Σόιμπλε είχατε 75 λεπτά, στον ελληνικό λαό δεν έχετε ούτε 5 λεπτά» για να απαντήσετε. Αναφέρθηκε στην πολιτική ουσία της διαπραγμάτευσης. Απευθυνόμενος στον Κ.Μητσοτάκη δήλωσε: «Σας δίνω μια ευκαιρία να πάρετε θέση: Συμφωνείτε με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για μέτρα 4 δις ευρώ μετά το τέλος του προγράμματος;», και αν «αναγνωρίζετε η όχι την καλή πορεία της οικονομίας;» άρα «δεν χρειάζεται άλλη προσαρμογή;». Επίσης έθεσε το ερώτημα του αν «συνεχίζετε να επιμένετε στην άποψη ότι για τις καθυστερήσεις ευθύνεται η κυβέρνηση που θέλει να προστατεύσει την κοινωνία ή το ΔΝΤ» προσθέτοντας πως «η κριτική εκ του ασφαλούς είναι μία ανεύθυνη στάση».

Ανευθυνότητα

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ανευθυνότητα λέγοντας ότι δίνει την εικονα «ενός μεμψίμοιρου που καιροφυλακτεί» κι αυτό είναι «μια τακτική ανεύθυνη» ενώ έχει μία «άθλια παρουσία εδώ στο βήμα στην Βουλή κι εδώ και στο Βερολίνο». «Τον περνάτε για χαζό τον ελληνικό λαό; Δεν θυμάται τι είχατε υπογράψει;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, «είχατε υπογράψει 4,5%». Πρόσθεσε μάλιστα πως την τακτική της Ν.Δ την καθορίζει «ο κ.Μητσοτάκης μαζί με τους ακραίους του κόμματος τους μαζί με κάποια εκδοτικά συμφέροντα» ενώ υπάρχουν «στελέχη της συντηρητικής παράταξης που έχουν διαφορετική γνώμη».

Το σπίτι του Βολταίρου

Απαντώντας στα όσα αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση για την επίσκεψή του στο Παρίσι επισήμανε πως πρόκειται για «τις γνωστές αθλιότητες» προσθέτοντας πως «εγώ στο Παρίσι έμεινα σε ξενοδοχείο όχι στο σπίτι του Βολταίρου». Μάλιστα προκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει το Πόθεν Έσχες του αφού «αν το καταθέσετε το Μάρτη κάτι έχετε να κρύψετε».

Για την εγκληματικότητα

Ο Αλ.Τσίπρας ήταν αναλυτικός απαντώντας στο θέμα της επίκαιρης ερώτησης για την εγκληματικότητα. Σχολιάζοντας τις απόψεις του Κ.Μητσοτάκη σημείωσε ότι «είναι μια ατζέντα που αποτελεί την παραδοσιακή ατζέντα της πιο σκληρής δεξιάς. Φόβος και κινδυνολογία» την οποία «την υιοθέτησε και ο προκάτοχος του ο κ.Σαμαράς» την «πολιτική του φόβου και την ακροδεξιά». Μάλιστα σχολίασε δεικτικά ότι «είναι πολύ μικρή απόσταση που χωρίζει την βαριοπούλα από τα κοινοβουλευτικά έδρανα της Ν.Δ από το τσεκούρι του κ.Βορίδη». Εγκάλεσε τον Κ.Μητσοτάκη λέγοντας πώς «ήρθατε στην Βουλή σήμερα για να κάνετε πόλεμο εντυπώσεων» αφού «δεν υπάρχει καμία έξαρση της εγκληματικότητας». Σημείωσε πως «όλοι έχουμε καταλάβει ότι έχετε έρθει να στήσετε ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα» και πως «θέλετε να φορτώσετε στην αριστερά την ιδιοκτησία κάθε τέτοιου επεισοδίου».

Διαφορετική αντίληψη για την αστυνομία

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη διαφορετική αντίληψη ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ σχετικά με την αστυνομία. Όπως επισήμανε στόχος της κυβέρνησης είναι ο «απόλυτος επαγγελματισμός» και «αστυνομία που δεν θα χτυπάει περαστικούς και δεν θα χτυπάει 15χρονα που φοράνε χειροπέδες». Σημείωσε πως «εσείς θεωρείτε αποτελεσματική την πολιτική της υπέρβασης» γιατί είστε «όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας της παράταξής σας» και «επιχειρείτε να ψαρέψετε ψήφους από την Χρυσή Αυγή». Παράλληλα ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «την βία στα γήπεδα δεν μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε πολιτικά» γι αυτό «ποτέ δεν ακουμπήσατε το φαινόμενο» και «γιατί σας ενδιαφέρει μονάχα η βία εκείνη στην οποία μπορείτε να κολλήσετε μία ρετσινιά». Πρόσθεσε πως «εκεί παίζονται και μεγάλα συμφέροντα που έχετε αποδείξει ότι τα πηγαίνετε μια χαρά κ.Μητσοτάκη». Παράλληλα επισήμανε ότι «μας ενοχλεί κάθε είδους χουλιγκανισμός» προσθέτοντας πως «εμείς έχουμε αποτελέσματα» θυμίζοντας ότι στο παρελθόν πως για την τρομοκρατία «όταν έγιναν οι συλλήψεις βγήκατε στο twitter και δώσατε συγχαρητήρια στην αστυνομία» ενώ «τώρα θέλετε να δώσετε την εικόνα μιας αναρχοκρατούμενης Ελλάδας».

Περί Εξαρχείων

Ειδικά για το θέμα της Πλατείας Εξαρχείων ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως «από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου υπήρχαν εντάσεις» αναρωτώμενος αν «έχετε καταλάβει πότε μπήκε η αστυνομία για να πιάσει αυτά τα κυκλώματα: Το καλοκαίρι του 2016» και «συνέλαβε 14 άτομα» ενώ «εξαρθρώθηκε κύκλωμα που ήταν κράτος εν κράτει» ενώ «στις 31 Γενάρη του 2016» υπήρξε «σύλληψη 17 ατόμων» και στις 24 Φλεβάρη υπήρξε «εξάρθρωση οργάνωσης χουλιγκανισμό». Παράλληλα σημείωσε ότι στην δυτική Αττική «εξιχνιάστηκαν 2000 υποθέσεις» και «σε όλη την Ελλάδα την διετία 2015-2016 είχαμε 414.000 συλλήψεις» ενώ «εξιχνιάστηκαν 80.000 υποθέσεις». Μάλιστα ο Α.Τσίπρας επισήμανε πώς «αστυνομικοί έβαλαν σε κίνδυνο της ζωή τους. Αυτούς προσβάλλετε».

Τέλος ο Α.Τσίπρας απάντησε και στο θέμα της παρακολούθησης του αγώνα ΠΑΟΚ-Σάλκε από τον Ε.Τσακαλώτο μιλώντας για «άθλια υπονοούμενα» και προσθέτοντας πως «το μόνο που μπορείτε να του καταλογίσετε είναι πως ο κ.Τσακαλώτος είναι γκαντέμης και έχασε ο ΠΑΟΚ με 3-0». Επίσης αναφορικά με το Ελληνικό σημείωσε ότι η επένδυση θα πραγματοποιηθεί με σεβασμό της νομοθεσίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την απαίτηση για άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης μετέφερε με την τοποθέτηση του στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως «έχετε βάλει την χώρα σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι» αφού «μια αξιολόγηση που έπρεπε να έχει κλείσει πριν από ένα χρόνο δεν έχει κλείσει ακόμη» και έτσι «μέσα σε 45 μέρες είχαμε διαρροή 2,5 εκατομμυρίων ευρώ από το χρηματοπιστωτικό σύστημα». Υποστήριξε ότι «εσείς φέρατε πίσω το μαύρο σύννεφο της δραχμής» τονίζοντας ότι «η δική σας πολιτική καθυστέρησης έχει προκαλέσει ζημιά στην οικονομία» .

Τίμημα της καθυστέρησης τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές

Παρουσιάζοντας την θέση της Ν.Δ ο πρόεδρος της είπε ότι «ναι η χώρα χρειάζεται μικρότερα πρωτογενή πλεονασματα, αλλά πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι στις μεταρρυθμίσεις». Υποστήριξε ότι «η χώρα χρειάζεται περισσότερο αέρα» και πως διεμήνυσε στον Β.Σόιμπλε ότι «οποιαδήποτε αναφορά στην δραχμή πρέπει να τελειώνει» και «η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειαστεί για να παραμείνει στην ευρωζώνη». Επιχείρησε να ταυτίσει την κυβέρνηση με θέσεις υπέρ της εξόδου από την Ευρώζώνη λέγοντας πως «ο θερμότερος υποστηρικτής σας στον τύπο ο κ.Κουρής είναι φανατικός θιασώτης της δραχμής» προσθέτοντας την επίκληση: «Μαζέψτε τα στελέχη σας, γιατί κάθε φορά που ανακινούν θέμα δραχμής ανεβαίνουν τα spreads». Επίσης χωρίς να πάρει θέση για τα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ αναρωτήθηκε αν θα «χρειάζονταν τα μέτρα αυτά αν η διαπραγμάτευση είχε κλείσει το 2016» τονίζοντας πως αυτό «είναι το τίμημα της καθυστέρησης».

Πολιτική ανοχής στην εγκληματικότητα

Ο Κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα θέματα της εγκληματικότητας λέγοντας ότι «η ασφάλεια του πολίτη είναι μια πάρα πολύ μεγάλη αξία» και «η ελευθερία είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα από την ασυδοσία». Υποστήριξε πως «η ασφάλεια των πολιτών είναι υποχρέωση του κράτους-δικαίου» και «υπόθεση αξιοπρέπειας για τους πολίτες» αφού«όποιος φοβάται δεν είναι πραγματικά ελεύθερος».

Εκτίμησε πως υπάρχει σήμερα έξαρση του φαινομένου λέγοντας πως «από τότε που οι ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ήρθαν στην εξουσία έχουμε περισσότερη βία και αυξημένη εγκληματικότητα» και «τους πρώτους 6 μίνες του 2016 είχαμε 11% περισσότερες ληστείες από το 2015» και 9% περισσότερες κλοπές αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών. Εγκάλεσε την κυβέρνηση λέγοντας πως «βάλατε την εγκληματικότητα μέσα στην καθημερινότητα» αφού «5 τρόλεϊ έχουν καταστραφεί ολοσχερώς μπροστά από το Πολυτεχνείο» και « 80 ακυρωτικά μηχανήματα έχουν καταστραφεί τους τελευταίους μήνες». Μίλησε για «παιδική χαρά των βανδάλων με έναν μηχανισμό που αδιαφορεί επικίνδυνα» ενώ «η ανομία γενικεύεται» και «αποκτά χαρακτηριστικά κανονικότητας». Επίσης ο Κ.Μητσοτάκης είπε πως «στα πανεπιστήμια ζούμε πάλι επικίνδυνες καταστάσεις» από «εξτρεμιστικές αριστερίστικες ομάδες». Ειδικά για τα Εξάρχεια ανέφερε ότι «η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο» και «κάτοικοι σήμερα στο κέντρο της Αθήνας στερούνται τις υπηρεσίες των ΕΛΤΑ», διακινούνται «πολεμικά όπλα» ενώ «η περιοχή είναι κάτι σαν άβατο για τις αρχές» και «όλα αυτά με την ανοχή και την συνευθύνη της κυβέρνησης». Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ «εμείς δεν ασχολούμαστε με την ιδιωτική ζωή του καθενός» αλλά «πρέπει να προστατεύεται η πόλη και οι άνθρωποί της». Σημείωσε ότι «οι ποινικοί και η νέα γενιά τρομοκρατών έχει γίνει ένα» και «υπάρχουν πολλές γιάφκες στα Εξάρχεια» και υφίστανται «ανάλογα φαινόμενα σε πολλές άλλες περιοχές της Αττικής» ενώ ταυτόχρονα είναι «τραγικά υποστελεχωμένα τα αστυνομικά τμήματα». Μίλησε συνολικά για «πολιτική ανοχής» τονίζοντας πως «αφήνετε να εκκολαφθεί μια νέα γενιά τρομοκρατών». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μειώσατε για να υπηρετήσετε την δική σας ιδεοληψία την αστυνομία στους δρόμους» ενώ «η εικόνα της πόλης είχε βελτιωθεί επί της προηγούμενης κυβέρνησης».

Θα ξανασυστήσουμε την ομάδα ΔΕΛΤΑ

Δεμσεύθηκε ότι «θα επανασυστήσουμε την ομάδα ΔΕΛΤΑ» υποστηρίζοντας ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ«συντηρείται ένα μίσος κατά της αστυνομιας, της έννοιας της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης». Θύμισε ότι «καταργήσατε τις φυλακές τύπου Γ» ενώ «ο κ.Ξανθός εμφανιστήκε τις προάλλες να απολογείται σε ομάδα αναρχικών για την μη αποφυλάκιση του Σ.Ξηρού» και «ο Λάμπρου είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με αρκετούς έγκλειστους στον Κορυδαλλό». Αιχμή και για τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο αφού ο Κ.Μητσοτάκης είπε ότι «ικανοποίησε όλα τα αιτήματα των τρομοκρατών». Αναρωτήθηκε «πότε θα λυσετε τα χέρια της αστυνομίας» και σημείωσε απευθυνόμενος στον Α.Τσίπρα: «Είστε πρωθυπουργός ή είστε προβοκάτορας;»

Για τον Ε.Τσακαλώτο

Ο Κ.Μητσοτάκης επιτέθηκε στον Ε.Τσακαλώτο λέγοντας πως «ο πρώτος ο οποίος θα έπρεπε να ασχολείται με την διαπραγμάτευση ο οποίος βρήκε τον χρόνο να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικό αγώνα στην σουίτα μεγαλοπαράγοντα» και μάλιστα «ειδικά όταν αυτοί οι παράγοντες έχουν εκκρεμότητες με το ελληνικό δημόσιο». Επίσης αναφέρθηκε σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τους αρχαιολογικούς χώρους στο Ελληνικό, θέτοντας το ερώτημα: «Τι λέτε για την υπογραφή των βουλευτών σας στην ερώτηση για το Ελληνικό;». Υποστήριξε ότι «πίσω από το προσωπείο της δήθεν συμμόρφωσης κρύβεται ένας αμετανόητος ιδεολόγος και εχθρός των ιδιωτικών επενδυσεων».

Αναφερόμενος στην πρωθυπουργική επίσκεψη στο Παρίσι ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «μυστική ήταν η δικιά σας συνάντηση στην Ρότσιλντ» αφού δεν «θεωρείται λογικό ο πρωθυπουργός της χώρας να πηγαίνει μόνος χωρίς συνοδεία, να διαπραγματεύεται τι άραγε;».​

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter