Μοσκοβισί: Η ανεξάρτητη Καταλονία δεν θα είναι μέλος της ΕΕ

Μοσκοβισί: Η ανεξάρτητη Καταλονία δεν θα είναι μέλος της ΕΕ

Ξεκάθαρος ήταν ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί πως η Καταλονία, εάν αποσχιστεί από την Ισπανία, «δεν θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Απαντώντας σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια της εκπομπής “Questions d’info” LCP-franceinfo-Le Monde-AFP, σχετικά με το ενδεχόμενο οι Βρυξέλλες να αναγνωρίσουν μια ανεξάρτητη Καταλονία, ο Πιερ Μοσκοβισί απάντησε: «Εκεί, τα πράγματα είναι αρκετά σαφή. Ας φανταστούμε ότι υπάρξει ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, εκείνη τη στιγμή, η ανεξάρτητη Καταλονία δεν θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει παρά μονάχα ένα κράτος-μέλος που είναι η Ισπανία. Όμως μιλάμε για σενάρια επιστημονικής φαντασίας καθώς στην πραγματικότητα δεν έχει ανακηρυχθεί καμία ανεξαρτησία από την Καταλονία» συμπλήρωσε ο Γάλλος επίτροπος, ο οποίος έκανε λόγο για «σενάρια πολιτικής φαντασίας» όταν ερωτήθηκε εάν η Βαρκελώνη θα έπρεπε να υποβάλει αίτημα ένταξης στην ΕΕ.

«Η λύση δεν μπορεί να είναι η αντιπαράθεση»

Ο Ευρωπαίος επίτροπος περιέγραψε ως «οδυνηρή υπόθεση» την υπάρχουσα κατάσταση στην Καταλονία, ενώ απηύθυνε έκκληση για διάλογο και αποκλιμάκωση της έντασης μετά τις «εικόνες» βίας αυτό το Σαββατοκύριακο, που «δικαιολογημένα σοκάρουν».

Η λύση «δεν μπορεί να είναι η αντιπαράθεση» και «μέσω του διαλόγου θα εξέλθουν από την κρίση, μονάχα μέσω του διαλόγου» κατέληξε ο Γάλλος αξιωματούχος, επισημαίνοντας πως το καταλανικό ζήτημα πρέπει να «διευθετηθεί από τους Ισπανούς» και ότι «δεν εναπόκειται στις Βρυξέλλες, δεν εναπόκειται στο Παρίσι, αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να διευθετηθεί από άλλους».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter