Μοσκοβισί κατά Σόιμπλε για τον ESM

Μοσκοβισί κατά Σόιμπλε για τον ESM

Νέα κόντρα μεταξύ Σόιμπλε και Κομισιόν. Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών ζητά την αυστηρή εφαρμογή δημοσιονομικών κανόνων από μη πολιτικούς θεσμούς, που δεν λογοδοτούν σε κανέναν!

Απάντηση έδωσε η Κομισιόν δια του αρμοδίου Επιτρόπου Οικονομικών Π. Μοσκοβισί, σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε σχετικά με την ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων από μη πολιτικούς θεσμούς όπως η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, η Επιτροπή είναι κατ’ εξοχήν «πολιτικός» θεσμός και για αυτό αδυνατεί να επιβάλει την τήρηση των υποχρεώσεων που έχουν οι κυβερνήσεις, με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ως εκ τούτου ο Β. Σόιμπλε, προτείνει ο ρόλος αυτός να δοθεί στον ΕSM, ο οποίος, ακριβώς επειδή δεν λογοδοτεί πουθενά, έχει τεχνοκρατικό ρόλο στις διαδικασία υλοποίησης των κανόνων στην Ευρωζώνη.

Ο Π. Μοσκοβισί, αντιδρώντας στις δηλώσεις αυτές που στόχο έχουν την υποβάθμιση του ρόλου της Επιτροπής, καθώς και στην μετατροπή της εφαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων σε καθαρά τεχνοκρατική διαδικασία, υπογράμμισε στην απάντησή του πως «καθήκον της Επιτροπής, είναι να διασφαλίζει ότι οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης εφαρμόζονται, μεταξύ άλλων με την καλύτερη δυνατή χρήση της ευελιξίας των υφιστάμενων κανόνων».

Παράλληλα ο κ. Μοσκοβισί, επιχειρεί να θέσει τέλος στην συζήτηση που αφορά τον ρόλο της Κομισιόν τονίζοντας πως «η Επιτροπή θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί υγιή οικονομικά κριτήρια και να λαμβάνει υπόψη τις ειδικές περιστάσεις κάθε χώρας σεβόμενη πλήρως το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του Β. Σόιμπλε είχε καταθέσει ερώτηση προς τη Κομισιόν, ζητώντας της να σχολιάσει την πρόταση αντικατάστασης της από τον ESM και ρωτώντας το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι «η τήρηση άκαμπτων κανόνων, που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα επιμέρους χαρακτηριστικά των κρατών μελών, αποδεικνύεται ανεφάρμοστη».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter