Μουσική εκτός Στέγης: Μια γέφυρα μουσικής επάνω από τη Συγγρού vol. 2

Μουσική εκτός Στέγης: Μια γέφυρα μουσικής επάνω από τη Συγγρού vol. 2

Ο Kurtág συνομιλεί με τους György Ligeti, Anton Webern και J.S. Bach, o Νίκος Σκαλκώτας με τον σύγχρονό του, Erwin Schulhoff, οι Hans Werner Henze και Rodney Sharman με τον Richard Wagner. Μια πειραματική σύνθεση με μεσαιωνικές καταβολές και αναφορά στους Λαβυρίνθους του Borges κλείνει τον κύκλο των τριών συναυλιών.

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Πάντειο Πανεπιστήμιο ενώνουν τις δυνάμεις τους, για δεύτερη συνεχή χρονιά, διοργανώνοντας έναν κύκλο συναυλιών, που γεφυρώνει σύγχρονη και παλαιά μουσική έκφραση: Μια γέφυρα μουσικής επάνω από τη Συγγρού vol. 2.

Με αφορμή τα 90ά γενέθλια του György Kurtág, γίνεται ένα αφιέρωμα στο έργο του, το οποίο χαρακτηρίζεται από αναφορές σε συνθέτες προηγούμενων εποχών. Με κοινή αφετηρία τα δάνεια από το παρελθόν, οι συνθέτες του κύκλου παρουσιάζουν μια ενδιαφέρουσα μείξη διαφορετικών μουσικών ειδών. Ο Kurtág συνομιλεί με τους György Ligeti, Anton Webern και J.S. Bach, o Νίκος Σκαλκώτας με τον σύγχρονό του, Erwin Schulhoff, οι Hans Werner Henze και Rodney Sharman με τον Richard Wagner. Μια πειραματική σύνθεση με μεσαιωνικές καταβολές και αναφορά στους Λαβυρίνθους του Μπόρχες κλείνει τον κύκλο των τριών συναυλιών στις 15 Φεβρουαρίου, στην Αίθουσα Τελετών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Μετά το κουαρτέτο εγχόρδων Selini, που έπαιξε στην πρώτη συναυλία του φετινού κύκλου, και τους ανερχόμενους μουσικούς της δεύτερης συναυλίας, δηλαδή τον βιολοντσελίστα Μιχάλη Χόιπελ και την πιανίστρια Ανν-Κριστίν Σωφρονίου, την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, στην τρίτη και τελευταία συναυλία του φετινού κύκλου, ο Δημήτρης Κούντουρας (φλάουτα με ράμφος, τραβέρσο και σύλληψη) και ο Περικλής Λιακάκης (σύνθεση & live electronics), σε συνεργασία με την Irene Coticchio (απαγγελία & φωνητικός αυτοσχεδιασμός), θα επιχειρήσουν μια σύζευξη μεσαιωνικής και ηλεκτρονικής μουσικής. Το κεντρικό θέμα της συναυλίας, οι Λαβύρινθοι του Jorge Luis Borges, θα απογειώσει την απόπειρα των καλλιτεχνών να θέσουν σε διάλογο τη μουσική και τη λογοτεχνία. Τα στροφικά, επαναλαμβανόμενα σχήματα, ως μουσικό ανάλογο του λαβύρινθου του Μπόρχες, σε συνδυασμό με τις ποιητικές, μεσαιωνικές φόρμες (virelais) του Machaut, ορίζουν έναν εκστατικό, σχεδόν υπνωτικό ρυθμό, ή αλλιώς, ένα υπερβατικό νόημα, το οποίο καλείται να ερμηνεύσει ο ακροατής.

Οι καλλιτέχνες της τρίτης συναυλίας χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης, καθώς έχουν πραγματοποιήσει πλήθος συναυλιών στο εξωτερικό. Οι ιδιαίτερες αυτοσχεδιαστικές τους απόπειρες, όπως θα παρουσιαστούν στις 15 Φεβρουαρίου, θα μας ταξιδέψουν σε έναν κόσμο παράδοξο, σχεδόν μυστικιστικό, ενώ παράλληλα θα μας αποκαλύψουν τις εκπλήξεις που προκύπτουν από το συνδυασμό παρελθόντος και παρόντος.

Την οργάνωση και προώθηση των συναυλιών έχουν αναλάβει φοιτήτριες και φοιτητές της κατεύθυνσης «Πολιτισμός και Πολιτιστική Διαχείριση» του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με τους μουσικούς και προσπαθούν να βρουν τους βέλτιστους τρόπους για να μεταδώσουν το όραμα των καλλιτεχνών σε ένα ευρύτερο κοινό νέων, και όχι μόνο, ανθρώπων. H Στέγη συμβουλεύει και υποστηρίζει το έργο των ομάδων με την τεχνογνωσία και το δίκτυο επικοινωνίας της, ενώ το εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα και των δύο ιδρυμάτων.

15 Φεβρουαρίου 2017

ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ και ώρα 20:30

Ερμηνευτές

Irene Coticchio: απαγγελία & φωνητικός αυτοσχεδιασμός

Περικλής Λιακάκης: σύνθεση & live electronics

Δημήτρης Κούντουρας: φλάουτα με ράμφος, τραβέρσο & σύλληψη

Έργα: Guillaume de Machaut (περ. 1300-1377), Riyohei Hirose (1930-2008), Περικλής Λιακάκης (γενν. 1970)

Κείμενα: Jorge Luis Borges (1899-1986), Edoardo Sanguineti (1930-2010)

Υπεύθυνη πρότζεκτ: Λορέντα Ράμου

Υπεύθυνη καθηγήτρια Παντείου: Ανδρομάχη Γκαζή

Τεχνική υποστήριξη Παντείου: Σταύρος Καπερώνης

Πληροφορίες

Όλες οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα τελετών του Παντείου Πανεπιστημίου (Ισόγειο παλαιού κτιρίου)

Η είσοδος στο χώρο του Παντείου γίνεται από την οδό Φραγκούδη (είσοδος και για ΑΜΕΑ)

Πάντειο Πανεπιστήμιο

Αίθουσα Τελετών

Συγγρού 136

Πληροφορίες: 210 900 5 800

15 Φεβρουαρίου 2017 | 20:30

Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας μία ώρα πριν από κάθε συναυλία και παραλαβή των δελτίων από την είσοδο της αίθουσας τελετών του Πανεπιστημίου

www.sgt.gr/gre/SPG1753/  

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter