Μουζάλας: Επιδεινώνεται η κατάσταση του προσφυγικού σε Σάμο, Χίο και Λέσβο

Μουζάλας: Επιδεινώνεται η κατάσταση του προσφυγικού σε Σάμο, Χίο και Λέσβο

Επιδεινώνεται η κατάσταση του προσφυγικού και παράλληλα οι συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών εξαιτίας της αύξησης των ροών από τα τέλη Αυγούστου και έπειτα, σύμφωνα με όσα παρέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Γιάννης Μουζάλας.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κλήθηκε να απαντήσει σε Επίκαιρη Ερώτηση του Σπύρου Λυκούδη για την «έξαρση ψυχικών διαταραχών λόγω συνθηκών στα hot spot». «Τα 3/4 των ασθενών που φροντίζουν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα χρήζουν ψυχιατρική φροντίδα, όταν το ποσοστό αυτό για το 2016 ήταν στο 1/3» δήλωσε ο βουλευτής του Ποταμιού.

«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι μετανάστες έχουν προβλήματα» απάντησε αρχικά ο κ. Μουζάλας και παρέθεσε το παράδειγμα του stress που προκαλεί σε έναν πρόσφυγα η απόσταση που έχει διανύσει από το Αφγανιστάν, δίχως να αποδέχεται όμως τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Λυκούδης. «Αρνούμαι την εγκυρότητα αυτών των ανακοινώσεων γιατί δεν μας έχουν δοθεί τα στοιχεία για το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν» είπε χαρακτηριστικά.

Καρφί Βαρβιτσιώτη για τον γιο του Βούτση

Αξίζει να προστεθεί πως μετά την πολιτική θύελλα που ξέσπασε την Πέμπτη εντός και εκτός Κοινοβουλίου για τη διήμερη άδεια του Κουφοντίνα, νέο επεισόδιο σημειώθηκε σήμερα στην Ολομέλεια, μετά από σχετική αναφορά του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Ειδικότερα, ο τομεάρχης της ΝΔ έκανε λόγο για «αδικαιολόγητη και ανεξήγητη την αδυναμία και την απροθυμία της κυβέρνησης να εκφράσει την αντίθεση της για την αποφυλάκιση Κουφοντίνα». «Κατάλαβα χθες το βράδυ παρακολουθώντας αυτά τα απίστευτα πλάνα της υποδοχής του ότι έτσι, η κυβέρνηση, θα καταδίκαζε τα δικά της παιδιά» είπε με δηκτικό ύφος και πέταξε καρφί για τη φερόμενη παρουσία του γιου του Νίκου Βούτση κατά την έξοδο του τρομοκράτη της «17Ν» από τις φυλακές Κορυδαλλού: «Όχι τα ιδεολογικά της παιδιά αλλά τα πραγματικά παιδιά της κυβέρνησης».

«Καρφάκι δεν σας καίγεται (σ.σ. για το προσφυγικό). Η μισή σας ερώτηση ήταν για τον κ. Κουφοντίνα. Το κάνετε μόνο για να κάνετε αντιπολίτευση» ήταν η απάντηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Επιδείνωση παρά την απορρόφηση των κονδυλίων

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Χάρη Θεοχάρη για την απορρόφηση των κονδυλίων για το προσφυγικό, ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε πως «όχι μόνο δεν χάθηκαν πόροι, όπως παραπλανητικά υποστηρίζεται, αλλά πετύχαμε σημαντική αύξηση των κονδυλίων που αναλογούν στη χώρα μας».

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας υποστήριξε πως από τότε που το υπουργείο Οικονομίας ανέλαβε τη διαχείριση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων για το προσφυγικό από τα Ταμεία AMIF και ISF, τον Απρίλιο του 2016, η απορρόφηση των πόρων αυτών από την Ελλάδα προσεγγίζει σήμερα το 30%. «To ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε δαπάνη 147 εκ. ευρώ» υποστήριξε, ενώ διευκρίνισε ότι πρόκειται για ποσοστό – ρεκόρ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς ο ευρωπαϊκός μέσος όρος των άλλων κρατών – μελών βρίσκεται στο 10%. «Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, η Ιταλία που αποτελεί τη δεύτερη πύλη εισόδου των προσφύγων στην Ευρώπη, έχει απορροφήσει μέχρι στιγμής, μόλις το 6% των κονδυλίων που της αναλογούν» εξήγησε στον κ. Θεοχάρη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter