Μουζάλας για πρόσφυγες: Απορροφήσαμε το 60% των κονδυλίων

Μουζάλας για πρόσφυγες: Απορροφήσαμε το 60% των κονδυλίων

«Αυτά τα τρία περιστατικά οφείλονται σε κακές συνθήκες, τις οποίες από τον Σεπτέμβριο προσπαθούσαμε να φτιάξουμε στη Μόρια, τη Σάμο, και τη Χίο» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας για τους θανάτους προσφύγων απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην Βουλή.

‘Όπως είπε «αυτοί οι οποίοι δεν επέτρεψαν να φτιαχτούν καλύτερες συνθήκες ήταν κάποιοι παράγοντες πολύ σημαντικοί, όπως δήμαρχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, πάρα πολλά μέλη από τις οργανώσεις σας, της Νέας Δημοκρατίας, και τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης. Ήρθα εχθές από τη Μόρια. Επεβλήθη μια λύση. Λύγισαν κάτω από αυτή τη θλίψη ξενοδόχοι. Πήραμε δωμάτια. Ξεκίνησαν τα έργα». Πρόσθεσε πως «έχουμε αντιδράσεις μικρές, στις οποίες η επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφές ότι αντιτίθεται. Όμως, θα έπρεπε ίσως να το ψάξει κανείς λίγο καλύτερα και στη βάση. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι -δεν λέω ότι αυτό είναι γραμμή της Νέας Δημοκρατίας, για το όνομα του Θεού, το αντίθετο- οι οποίοι πιο πολύ ανήκουν σε αυτόν τον χώρο, παρά σε άλλους χώρους».

Επίσης αναφερόμενος στα οικονομικά ο Γ.Μουζάλας επισήμανε πως «έχουμε τη DG HOME, 350 εκατομμύρια ευρώ. Τα 175 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν στις ελληνικές αρχές. Έχουν διατεθεί με πλήρη διαφάνεια. Τα άλλα δόθηκαν στην Ύπατη Αρμοστεία, σε οργανώσεις. Δεν έχουμε καμμία δυνατότητα παρέμβασης. Όποια και να ήταν η Κυβέρνηση, δεν θα είχε καμμία δυνατότητα παρέμβασης».

Όσον αφορά τα ευρωπαϊκά κονδύλια δήλωσε πως «τα ποσοστά απορρόφησης των εκτάκτων κονδυλίων είναι 60% -που είναι τεράστιο ποσοστό, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη- και 30% έχει ήδη συμβασιοποιηθεί, που σημαίνει ότι σε δύο ή τρεις μήνες θα έχει λείψει και αυτό, θα είμαστε στο 90%. Από τα εθνικά προγράμματα το ένα έχει προϋπολογισμό 294 εκατομμύρια ευρώ και έχει απορροφηθεί το 2%, επειδή οι δυνατότητες χρήσης τους καλύπτονταν από τα έκτακτα και προτιμήσαμε να απορροφήσουμε τα έκτακτα. Αυτή τη στιγμή, τους επόμενους μήνες, κατατίθενται καινούργια προγράμματα. Το άλλο έχει προϋπολογισμό -μιλάμε πια για τακτικά κονδύλια- 214 εκατομμύρια ευρώ και το 25% έχει απορροφηθεί ήδη. Είναι και αυτό το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter