Μουζάλας: Το χάος πήρε μορφή

Μουζάλας: Το χάος πήρε μορφή

Η δημιουργία κέντρων κράτησης στα νησιά, η αντικατάσταση του συσσιτίου στους καταυλισμούς από παροχή μετρητών και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας σε αντικατάσταση της άδειας διαμονής για τους πρόσφυγες που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα αποτελούν βασικά σημεία του σχεδιασμού για το προσφυγικό σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτική Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ο οποίος παραχώρησε σήμερα εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου.

«Νομίζω ότι είμαστε σε φάση που το χάος πήρε μορφή» σχολίασε ο υπουργός αναφερόμενος κυρίως στην ενδοχώρα όπου δεν υπάρχει, όπως τόνισε, κανένας πρόσφυγας που διαμένει σε μη στεγασμένο χώρο και δεν έχει θέρμανση. Εξαίρεση αποτελούν οι 100 σκηνές στο Ελληνικό, οι οποίες είναι χειμερινού τύπου.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 36 δομές στην ενδοχώρα από τις οποίες κάποιες είναι εργοστάσια. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κλείσουν 4 από τα εργοστάσια που είναι «προβληματικά».

Ο Γιάννης Μουζάλας παραδέχθηκε πως σαφώς στην Μαλακάσα οι συνθήκες διαβίωσης είναι κακές, πρόσθεσε όμως πως σε έναν μήνα θα έχει διαμορφωθεί εκεί ένα αξιοπρεπές κάμπ καθώς έχει δρομολογηθεί η ανακατασκευή των οικίσκων.

Παραδέχθηκε επίσης ότι στα νησιά η κατάσταση είναι δύσκολη και προανήγγειλε ότι θα δημιουργηθούν μικροί χώροι κράτησης για 100 έως 200 άτομα με στόχο να αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα και να διευκολυνθούν οι διαδικασίες ασύλου.

Επίσης, μέχρι τον Απρίλιο, είπε ο υπουργός, διαμορφώνουμε 8.000 θέσεις διαμονής σε διαμερίσματα τις οποίες θα διαχειρίζεται η τοπική αυτοδιοίκηση κάτω από την κρατική εποπτεία. Πρόκειται για θέσεις που θα προστεθούν στις υπάρχουσες 20.000 που ήδη διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Ταυτόχρονα το υπουργείο προγραμματίζει μέχρι το Μάρτιο να καταργηθεί το συσσίτιο στις δομές φιλοξενίας και να αντικατασταθεί από την παροχή μετρητών σε πρόσφυγες. Όπως διευκρινίστηκε, το ποσό δεν θα ξεπερνάει τα 400 ευρώ που αποτελεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και αναμένεται να εκταμιευθεί από τη διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανθρωπιστική βοήθεια (DG-ECHO).

Επίσης, προωθείται η αντικατάσταση, μέχρι τον Απρίλιο, της άδειας διαμονής όσων διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, από την ηλεκτρονική ταυτότητα που θα περιλαμβάνει στοιχεία ταυτοποίησης καθώς και βιομετρικά δεδομένα του κατόχου. Η χρηματοδότηση του σχεδίου θα γίνει μέσω του Επιχειρησιακού προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση» (ΕΣΠΑ 2007-2013).

Ασυνόδευτοι ανήλικοι

Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι παραμένουν αδυναμία μας, παραδέχτηκε ο κ. Μουζάλας. Ο αριθμός τους αυξήθηκε ύστερα από το κλείσιμο των συνόρων με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή ο αριθμός τους να ανέρχεται στα 2.500 ασυνόδευτα. Έχουν δημιουργηθεί 1300 θέσεις ενώ υπήρχαν μόλις 300, σημείωσε ο υπουργός και εγγυήθηκε ότι μέχρι το Πάσχα, ίσως και λίγο μετά, το θέμα θα έχει διευθετηθεί.

Το νέο υπουργείο

Αναφερόμενος στο νεοσύστατο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο υπουργός είπε ότι αναμένεται να είναι έτοιμο σε 4 μήνες, και υπογράμμισε ότι θεωρεί τη δημιουργία του απαραίτητη ενέργεια.

Μητρώο ΜΚΟ

Έχει δημιουργηθεί μητρώο ΜΚΟ, στο οποίο μέχρι το Μάρτιο θα πρέπει να εγγραφούν όλες οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο. Στο μητρώο θα μπορούν να εγγραφούν και οι αλληλέγγυοι καθώς όπως διευκρινίστηκε η κυβέρνηση επιθυμεί να παραμένουν στα κάμπ, αλλά οργανωμένα και χωρίς αλληλοεπικάλυψη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter