Μπανγκλαντές: Αφαίρεσαν άγαλμα της Θέμιδος

Μπανγκλαντές: Αφαίρεσαν άγαλμα της Θέμιδος

Ένα άγαλμα της Θέμιδος, αρχαιοελληνικής «έμπνευσης», αποκαθηλώθηκε τη νύχτα που πέρασε από την πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, Ντάκα μετά από συνεχή αιτήματα ισλαμιστικής οργάνωσης. Η αποκαθήλωση του αγάλματος έγινε νύχτα για να αποφευχθούν τυχόν αντιδράσεις.

Το άγαλμα που παρίστανε την Θέμιδα με μια ζυγαριά και ένα σπαθί είχε τοποθετηθεί μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο τον Δεκέμβριο. Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε παραγγείλει το άγαλμα, κόστους περίπου 22.000 δολαρίων, στον μπανγκλαντεσιανό γλύπτη Μρινάλ Χακ.

Η αστυνομία πάντως αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει αντλίες νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την αφαίρεση του αγάλματος.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης είχε αντιδράσει χαρακτηρίζοντας κάτι τέτοιο ως ήττα της ελευθερίας καλώντας τους πολίτες να αντισταθούν στον φονταμενταλισμό. «Αυτό είναι σήμα κινδύνου, είπε χαρακτηριστικά.

Η ισλαμιστική οργάνωση Hefazat-e-Islam είχε στοχοποιήσει το άγαλμα από τη στιγμή της τοποθέτησής του και απαίτησε έντονα την αφαίρεσή του. Σύμφωνα με την οργάνωση το άγαλμα ήταν ενάντια στο Ισλάμ και «δεν αντανακλά την ισλαμική κουλτούρα του μουσουλμανικού πληθυσμού του (Μπανγκλαντές)».

«Βγάλτε το ελληνικό είδωλο από το Ανώτατο Δικαστήριο. Σβήστε τη φωτιά που σιγοκαίει στην καρδιά του Μουσουλμάνων. Αλλιώς η φωτιά θα σας αγγίξει» είχε δηλώσει ο επικεφαλής της ισλαμιστικής οργάνωσης της Ντάκα, Μαϊνουντίν Ρουχί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα υποστήριξε το αίτημα: «Γιατί να έχουμε ένα άγαλμα της ελληνίδας Θέμιδος στημένο στο Μπανγκλαντές;», αναφέρεται ότι είπε.

Πηγή: RT

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter